Najlepší pizza závin z kysnutého cesta je obľúbenou dobrotou nielen medzi deťmi, ale naozaj medzi všetkými. Je to skvelá voľba ako poobedný snack alebo ako desiata do školy, práce či na dlhšie cesty. Vyskúšajte recept portálu Chutné recepty a pripravte si spolu s nami chutný pizza závin z kysnutého cesta.
Pizza závin z kysnutého cesta
Tentokrát sme si pripravili niečo pre milovníkov slaného. Nie každý je totiž fanúšikom sladkých pochúťok, preto je pizza závin z kysnutého cesta skvelou voľbou pre deti aj dospelých. Hodí sa na raňajky, ako desiata do práce či školy alebo aj na cesty. Jeho príprava nie je taká náročná, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Skúste tento náš recept a uvidíte, že neoľutujete.
Pizza závin z kysnutého cesta predstavuje spojenie dvoch obľúbených jedál – pizze a závinu. Táto jedinečná kombinácia prináša zaujímavý chuťový zážitok a otvára priestor pre rôzne kreatívne varianty. Pri príprave pizza závinu sa kysnuté cesto rozvaľká do obdĺžnika a následne sa naň aplikuje náplň, ktorá môže obsahovať typické ingrediencie pizze, ako je syr, paradajková omáčka, šunka, zelenina a ďalšie. Potom sa cesto zvinie do závinu a okraje sa pevne uzatvoria, aby sa zabránilo úniku náplne počas pečenia.
Tipy na slané záviny
Slané záviny sú vynikajúcou voľbou pre rýchly a chutný obed, večeru alebo občerstvenie. Kombinujú v sebe širokú škálu ingrediencií a môžu sa prispôsobiť takmer všetkým chuťovým preferenciám. Od klasických kombinácií ako šunka a syr až po zeleninové či grécke varianty, možností je neúrekom. Tu sú niektoré návrhy na slané záviny, ktoré vám určite zabezpečia skvelý chuťový zážitok.
Návrhy na slané záviny:
-
Šunkový a syrový závin: Klasická kombinácia šunky a syra je vždy hitom. Na kysnuté cesto rozotrite paradajkovú omáčku, pridajte vrstvu nastrúhaného syra (napríklad mozzarellu), pokojne umiestnite tenké plátky šunky a zaviňte do tvaru závinu. Po upečení sa vám naskytne chutný a šťavnatý závin, ktorý určite poteší všetkých.
-
Závin so špenátom a feta syrom: Pre milovníkov gréckej kuchyne je táto kombinácia skvelou voľbou. Na kysnuté cesto rozotrite špenátovú náplň (špenát, cesnak, trocha olivového oleja) a nadrobno nakrájanú fetu. Zaviňte do tvaru závinu a upečiete, kým nezískate zlatohnedú kôru. Tento závin je plný chuti a osviežujúceho špenátu.
-
Zeleninový závin s mozzarellou a rajčinami: Pre vegetariánov je tento závin ideálnou voľbou. Na kysnuté cesto použite paradajkovú omáčku ako základ a pridajte vrstvu nastrúhanej mozzarelly. Na toto poukladajte nakrájané rajčiny, papriky, cuketu a ďalšiu obľúbenú zeleninu. Zaviňte do tvaru závinu a upečte do zlatista. Tento závin je ľahký, svieži a plný zeleniny.
-
Šunkový, salámový a zeleninový závin: Pre tých, ktorí majú radi bohaté a výdatné jedlá, môže byť tento závin ideálnou voľbou. Na kysnuté cesto rozotrite paradajkovú omáčku a pridajte vrstvu nastrúhaného syra. Potom pridajte plátky šunky, salámy, čerstvých rajčín, papriky a inej obľúbenej zeleniny. Zaviňte do tvaru závinu a upečte do zlatista. Tento závin je plný chuti a rôznorodých ingrediencií.
Ingrediencie
- 4 dcl mlieko,
- 500 g polohrubá múka,
- 1 hrsť kukurica,
- 1 ks čerstvé droždie,
- 3 PL kečup,
- 1 ks červená cibuľa,
- 1 PL cukor,
- 2 plné hrste nastrúhaný syr,
- 1 hrsť olivy,
- 8 ks šampiňóny,
- 2 ČL soľ,
- 1 dcl olej,
- 8 ks šunka
Postup receptu
1
Pripravíme si kvások. Zohrejeme si mlieko (2 dcl) s kryštálovým cukrom a pridáme doň kocku droždia. Necháme ho pracovať približne 10 – 15 minút.
2
Do misy dáme múku, pridáme soľ, zvyšné mlieko (2 dcl) a kvások z droždia. Vymiesime cesto. Prikryté ho necháme v teple nakysnúť aspoň 1 hodinu. Potom ho preložíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme do obdĺžnika.
3
Cesto si potrieme kečupom, a posypeme pizzovým korením. Naukladáme naň ingrediencie podľa chuti. My som dnes zvolili šunku, nastrúhaný syr, červenú cibuľu, šampiňóny, olivy a kukuricu. (Skvelo sa hodí aj uvarená brokolica či niva). Posolíme a okoreníme čiernym korením.
4
Cesto si zavinieme, potrieme olejom a posypeme pizzovým korením. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C cca 30 minút. Po upečení ho necháme voľne vychladnúť a môžeme podávať.
Pizza závin je hotový, prajeme vám dobrú chuť! Skúste aj recept portálu Ženy v meste na dressing na pizza štangle.