Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 30 minút 
Počet porcií: 5

Domáca francúzska polievka. Originálna polievka s mletým mäsom, zeleninou a mušličkami, ktoré v nej nesmú chýbať. Chutí výborne, zahreje a zasýti. Niet divu, že ju milujú všetci. Pripravte si ju podľa originálneho receptu portálu Chutné recepty.

Francúzska polievka

Francúzska polievka patrí medzi polievky, ktoré sú mimoriadne obľúbené. Pochutia si na nej aj deti a nebudú jediné. Polievka sa výborní hodí na obed, ale aj na večeru. V zime človeka dokáže pekne zahriať a vďaka pridaniu mletého mäsa dodá telu viac energie a živín. Pripravte si ju s nami podľa nášho jednoduchého receptu. 

Vo všeobecnosti je francúzska polievka bohatá na zeleninu a mleté mäso, čo zabezpečuje vyvážený prísun živín, vlákniny a bielkovín do jedla. Obsahuje vitamíny, minerály a antioxidanty z prírodných zdrojov, čo je prospešné pre naše zdravie. Ak sa polievka pripravuje na základe zeleniny a použije sa menej tuku alebo oleja, môže byť relatívne nízko-kalorická a vhodná pre ľudí, ktorí sa snažia udržiavať si zdravú hmotnosť.

Polievka s mletým mäsom a zeleninou je vynikajúci spôsob, ako zvýšiť príjem zeleniny do jedálnička. Zelenina poskytuje množstvo vitamínov, minerálov a vlákniny, ktoré sú dôležité pre celkové zdravie. Francúzska polievka umožňuje kombináciu rôznych druhov zeleniny a mletého mäsa, čo prispieva k pestrosti chutí a textúr v jednom jedle.

Cestoviny v polievke sú zdrojom sacharidov a vlákniny, ktoré prispievajú k pocitu sýtosti. Keď sú cestoviny pridané do polievky, pomáhajú zabezpečovať dlhšie a stabilnejšie zasýtenie, čo je výhodné pre kontrolu hladu a stravovanie. Sacharidy v cestovinách sú dôležitým zdrojom energie pre náš organizmus, francúzska polievka obsahuje typické mušličky, ktoré všetci z nás milujú.

Polievky

Polievky sú veľmi prospešným a dôležitým prídavkom do jedálnička. Majú mnoho výhod a môžu prispieť k celkovému zdraviu a pohode. Tu je niekoľko dôvodov, prečo je dobré zahrnúť polievky do stravy:

  1. Výživné a nízko-kalorické: Polievky môžu byť bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu, pričom majú relatívne nízky obsah kalórií. Obsahujú väčšinou vodu, čo znamená, že sú vhodnou voľbou pre tých, ktorí sledujú svoju hmotnosť alebo sa snažia udržiavať si zdravú stravu.

  2. Pocit sýtosti: Polievky sú dobrým zdrojom tekutín, čo môže prispieť k pocitu sýtosti. Keď konzumujeme polievky na začiatku obeda alebo večere, môžu nám pomôcť jesť menej počas hlavného jedla a tým podporiť správne porcie.

  3. Zvýšenie príjmu zeleniny: Väčšina polievok je bohatá na zeleninu, ktorá poskytuje dôležité vitamíny, minerály a antioxidanty. Polievky sú takýmto spôsobom vynikajúcim spôsobom, ako zvýšiť príjem zeleniny do jedálnička.

  4. Hydratácia: Polievky sú vynikajúcim spôsobom, ako doplniť tekutiny v organizme. Prirodzene obsahujú vodu, čo je dôležité pre udržanie optimálnej hydratácie.

  5. Tradičná a kultúrna hodnota: V mnohých kultúrach má konzumácia polievok tradičný význam a je súčasťou miestnych jedál a zvykov.

Celkovo povedané, polievky sú dôležitou súčasťou vyváženej stravy a prispievajú k celkovému zdraviu a dobrej výžive. Je však dôležité venovať pozornosť použitým surovinám a príprave, aby sme zabezpečili, že polievky sú zdravé a nízko-kalorické, a aby sme sa vyhli pridávaniu nadmerného množstva soli, tuku alebo cukru.

Ak ste milovníkom polievok, nezabudnite vyskúšať aj náš recept na krémovú šalátovú polievku, luxusnú cesnakovú polievku alebo hráškovú polievku s haluškami. Francúzsku klasiku, cibuľačku, nesmiete vynechať.

Ingrediencie 

  • 250 g mleté mäso (bravčové alebo hovädzie),
  • 2 PL maslo,
  • 1 PL olej,
  • 1 ks väčšia mrkva,
  • 1 ks menší petržlen,
  • kúsok póru (asi 10 cm) alebo 2 ks mladá cibuľka (spodná časť),
  • 1 strúčik cesnaku (podľa chuti),
  • 1 plná hrsť cestovín (mušličky),
  • na dochutenie: 2 PL mletá červená paprika, soľ, vegeta, mleté čierne korenie, celá rasca, trošku kurkumy
  • na ozdobenie: petržlenová vňať, pažítka, pierka z jarnej cibuľky

Postup receptu: francúzska polievka

Najprv si pomelieme mäso. Zvoliť môžete bravčové (chudšie) alebo hovädzie mäso. My sme použili mix – bravčové s hovädzím.

Pomelieme mäso. Foto - Nela

2Mrkvu a petržlen nakrájame na menšie kocky, avšak môžete ich aj nastrúhať. Pór alebo spodnú časť jarnej cibuľky nakrájame na rezance. 

Nakrájame zeleninu. Foto - Nela

3

Mäso opražíme osobitne na oleji, aby sa zatiahlo. Zvlášť, do väčšieho hrnca pridáme maslo a orestujeme na ňom pór. Následne k nemu pridáme aj mrkvu, petržlen a celý cesnak. Ak dávate do polievky aj petržlenovú vňať, tak pridajte aj jej hlavičku. 

Opražíme mäso a zeleninu. Foto - Nela

4Restovaním zeleniny získa polievka na chuti. Zeleninu ešte dochutíme mletou červenou paprikou, soľou (alebo vegetou), korením, rascou a aj kurkumou podľa obľuby. 

Dochutíme korením. Foto - Nela

5

K zelenine pridáme aj orestované mäso a poriadne to premiešame. 

Pridáme mäso. Foto - Nela

6

Pridáme horúcu vodu, asi 1,5 l, avšak ak chcete mať polievku hustejšiu, pridajte menej vody, ak redšiu, pridajte viac. Varíme, kým nezmäkne zelenina a ešte naposledy dochutíme. Nakoniec pridáme vňať a môžeme podávať.

Pridáme vodu. Foto - Nela

Tip na záver: Ak nemáte radi hovädzie alebo bravčové mäso, použiť môžete aj mleté kuracie alebo morčacie. Polievka bude chutiť stále výborne.

Francúzska polievka je hotová a my vám prajeme dobrú chuť. Vyskúšajte aj hráškovú polievku z webu Ženy v meste

Videorecept 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu