Chutná a zdravá pšenová kaša s makom je ideálna na raňajky alebo na desiatu. Mnoho ľudí obľubuje sladké raňajky a kaše sa stali mimoriadne obľúbenými. Či už ide o ryžové kaše, ovsené, cereálne alebo pšenové, dajú sa pripraviť na množstvo spôsobov. Pripravte si teraz pšenovú kašu s makom podľa receptu portálu Chutné recepty.
Pšenová kaša s makom
Sladké a zdravé raňajky – čo viac si priať. Pšenová kaša s makom a ovocím je skvelým tipom na takéto raňajky. Viete si ju dochutiť podľa svojich predstáv a pridať rôzne ovocie. Kaše sú skvelé v tom, že sú hotové rýchlo, sú výživné a zdravé. Obľubujú ich ako deti, tak aj dospelí. Na prípravu pšenovej kaše navyše nebudete potrebovať veľa surovín. Máme pre vás jednoduchý recept, ktorý si rozhodne uložte.
Pšenová kaša s makom a ovocím predstavuje vynikajúci zdroj živín a energie. Obsahuje bohaté množstvo vlákniny, bielkovín, vitamínov a minerálov, čo ju robí ideálnou voľbou pre zdravú a vyváženú stravu. Pšenová kaša poskytuje telu potrebné sacharidy, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie a dodávajú organizmu energiu na začiatok dňa.
Mak, ktorý je súčasťou tohto jedla, pridáva zdravé tuky a proteíny. Tieto zložky sú dôležité pre podporu zdravia mozgu, srdca a pokožky. Okrem toho pomáhajú pri absorpcii vitamínov rozpustných vo vode, čo zvyšuje výživovú hodnotu tejto kaše. Vláknina, ktorú obsahuje pšenová kaša, je dôležitá pre správne fungovanie tráviaceho systému a udržiavanie stabilnej hladiny cukru v krvi. Navyše vláknina prispieva k pocitu sýtosti, čo môže pomôcť pri kontrole hmotnosti.
Pšenová kaša s makom a ovocím je jednoduchá na prípravu a veľmi variabilná. Môžete ju prispôsobiť svojim chuťovým preferenciám pridaním obľúbeného ovocia, ako sú jahody, banány, hrozno alebo jablká. Toto jedlo je nielen chutné, ale aj zdravé a vyvážené.
Benefity pšena na zdravie
Ingrediencie
- 500 ml mlieko,
- 1 PL mletý mak,
- 1 PL chia semienka,
- 1 hrsť brusnice a hrozienka,
- hnedý cukor – podľa chuti,
- 100 g pšeno
Postup receptu
1
Na začiatku pšeno sparíme – dáme ho do hrnca a prepláchneme horúcou vodou aspoň trikrát. Tým ho zbavíme horkosti. Na kašu môžeme použiť klasické kravské mlieko alebo rastlinné.
2
Prepláchnuté pšeno dáme do hrnca a zalejeme mliekom v pomere približne 1:4. Pridáme chia semienka, osladíme cukrom/medom a varíme do úplného zmäknutia pšena (ak je pšeno tvrdé, prilejeme mlieko, vsaje ho riadne množstvo aj vďaka chia semienkam). Varenie bude trvať 15 – 20 minút.
3
Keď je pšeno mäkké, odstavíme ho a primiešame doň mak a hrozienka. Zmes rozdelíme do pohárov a dozdobíme čerstvým ovocím. Kaša je výborná teplá aj studená.
Veríme, že vám bude naša pšenová kaša s makom a ovocím chutiť. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na ovsenú kašu s jablkami.