83x hlasované

Čas prípravy: 20 minút
Čas tepelnej úpravy: 20 minút
Počet porcií: 6
 
Vyskúšajte recept na zemiakové placky, ktoré budú chrumkavé a najlepšie, aké ste kedy jedli, ako od babičky. Máme pre vás jednoduchý a rýchly recept, takže pripraviť si ich zvládne aj úplný začiatočník.

Zemiakové placky

Zemiakové placky patria k jedlám starých mám, žiadne nechutia tak dobre ako od babičky. Chuť chrumkavých placiek nikoho nikdy neomrzí, je to veľmi vďačné jedlo. Pripraviť si ich môžete na obed či večeru a pokojne si ich môžete upiecť aj k omáčke s mäsom a nakoniec placky touto zmesou naplniť.

Placky sú v našich končinách veľmi populárnym a obľúbeným jedlom. Majú pôvod v strednej a východnej Európe. Toto jedlo sa stalo tiež obľúbeným v kuchyniach krajín ako sú Rakúsko, Nemecko, Poľsko, a ďalšie. Zemiakové placky sú často súčasťou tradičných jedál a sviatočných hostín v mnohých krajinách. Napríklad v Poľsku a Slovensku sa často podávajú ako súčasť veľkonočných alebo vianočných jedál.

Okrem „zemiakové placky“ má toto jedlo aj rôzne iné názvy v rôznych krajinách. V Rakúsku sa nazývajú „Kartoffelpuffer“, v Nemecku „Kartoffelpfannkuchen“, v Poľsku „placki ziemniaczane“ a na Slovensku „zemiakové placky“ alebo „haruľa“. Existuje mnoho rôznych variácií zemiakových placiek po celom svete. Napríklad v Indii a Pakistane sa pripravujú „aloo tikki“, čo sú zemiakové placky s korením a bylinkami. V Švajčiarsku sa podávajú „rösti“, čo sú hrubšie zemiakové placky.

Zdravé placky

V súčasnosti veľa ľudí vyhľadáva spôsoby ako si uvariť zdravšie alternatívy k tradičným jedlám. Zemiakové placky nie sú výnimkou. Môžu byť súčasťou vyváženej stravy a môžu byť zdravé, avšak závisí to od spôsobu prípravy a ďalších prísad, ktoré sa používajú.

Zemiaky samotné sú bohaté na živiny, ako vitamín C, vitamín B6, vlákninu, draslík a antioxidanty. Obsahujú tiež komplexné sacharidy, ktoré poskytujú energiu. Avšak počas prípravy zemiakových placiek sa často pridáva olej alebo maslo na smaženie, čo zvyšuje ich obsah tuku a kalórií.

Ak chcete urobiť zemiakové placky zdravšie, tu je niekoľko tipov:

  1. Použite menej oleja: Pokúste sa znížiť množstvo oleja, ktoré sa používa na smaženie placiek. Môžete napríklad použiť antiadhéznu panvicu (nič sa na nej nelepí) alebo skúste ich opekať na minimálnom množstve oleja.

  2. Voliteľné pečenie: Namiesto smaženia môžete zemiakové placky upiecť v rúre. Jednoducho ich uložte na plech s papierom na pečenie a pečte ich, kým nebudú zlatohnedé.

  3. Zdravé prísady: Snažte sa pridávať zdravé prísady do placiek, ako sú jemne nakrájaná zelenina (napríklad mrkva alebo špenát) alebo bylinky, ktoré pridajú na chuti.

  4. Výber príloh: Dbajte na to, aby ste zemiakové placky podávali s vyváženými prílohami. Doplnkové jedlá ako zeleninový šalát, grilované kurča alebo rôzne druhy omáčok môžu pridať nutričnú hodnotu vášho jedla.

Ak ste milovník placiek, máme pre vás recept aj na chrumkavé kapustové placky, tekvicové placky a cuketové placky v rúre. V prípade, že sa vám pri pečení placiek zvýšili zemiaky, uvarte si napríklad zemiakovú polievku, domáce zemiakové hranolky, zapekané zemiaky so syrom alebo domáce chipsy

Ingrediencie

  • 5 ks zemiaky strednej veľkosti,
  • 2 ks vajcia,
  • 4 strúčiky cesnaku (podľa chuti),
  • 1 PL hladkej špaldovej múky (ale kopcovitá lyžica; múka môže byť aj obyčajná),
  • na dochutenie: soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika (môže byť aj štipľavá), drvená rasca, sušený majorán, kurkuma (môžete pokojne vynechať),
  • na pečenie: olej podľa potreby

Postup receptu

Zemiaky ošúpeme, umyjeme a osušíme. Nastrúhame ich na strúhadle alebo môžeme použiť kuchynský robot. 

Pripravíme zemiaky. Foto - Nela

2Aspoň polovicu zemiakov by sme mali nastrúhať úplne najemno až na kašu. Druhú polovicu môžeme nastrúhať na strúhadle na hrubo.

Nastrúhame zemiaky. Foto - Nela

3

K zemiakom pridáme napokon vajcia a múku. Ak nemáte špaldovú, použite bežnú hladkú múku.

Pridáme múku. Foto - Nela

4

Všetko dôkladne premiešame a pridáme korenie, soľ, mleté čierne korenie, mletú červenú papriku, rascu, cesnak a sušený majorán. Pridať môžeme aj trochu mletej kurkumy, vyskúšajte.

Okoreníme. Foto - Nela

5

Všetko spolu znova dôkladne premiešame. Mali by sme dostať polotuhé cesto. Ak je to potrebné, pridajte ešte múku.

Premiešame. Foto - Nela

6

Pečieme na kvalitnej panvici, na ktorú pridáme 2 PL oleja, necháme rozohriať a lyžicou urobíme placku, a to tak, že cesto rozotrieme po celej ploche.

Pečieme. Foto - Nela

7

Placku pečieme z oboch strán dozlatista.

Pečieme. Foto - Nela

8Placky sa môžu piecť aj na malom množstve oleja, avšak nebudú už také chrumkavé.

Pečieme dozlatista. Foto - Nela

9Zemiakové placky po upečení poukladáme na papierový obrúsok, odstránime tak prebytočný tuk. 

Poukladáme na obrúsok. Foto - Nela

Tip pre vás: Ak ste milovníci mäsa, do cesta na placky môžete primiešať malé kúsky šunky alebo údeného mäsa. Vyskúšajte. Prajeme vám dobrú chuť. 

Máme pre vás tip aj na výborné zemiakové placky s mäsom, ktoré nájdete na portáli Ženy v meste. Tu je zase recept na chrumkavé cuketovo zemiakové placky.

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu