16x hlasované

 
Čas prípravy: 15 minút
Čas tepelnej úpravy: 70 minút
Počet porcií: 4
 

Jednoduché kuracie rizoto je fantastická pochúťka, ktorá ak je správne pripravená, len sa po nej zapráši. Ponúkame vám skúsiť jednoduchý fotorecept na prípravu kuracieho rizota od webu Chutné recepty, ktorý zaručene prinesie lahodný výsledok. 

Rizoto

Rizoto je jedlo pochádzajúce z talianskej kuchyne. Je to hustá, krémová a vo všeobecnosti mierne kyslá ryžová kaša, ktorú varíme výhradne vo vývare. Klasické sa vyrába z arborio ryže, ktorá má vysoký obsah škrobu a je schopná absorbovať tekutinu, čím sa stáva mäkkou a krémovou.

Rizoto sa zvyčajne pripravuje s nakrájanou zeleninou ako je cibuľa, cesnak, bylinkami a pridaným korením, ktoré sa orestujú na panvici a potom sa pridá ryža. Následne sa dolejeme postupne aj vývar a zmes sa mieša, aby sa ryža rovnomerne varila a absorbovala vodu.

Po uvarení sa rizoto zvyčajne dochutí maslom, parmezánom a soľou a podáva sa teplé ako hlavné jedlo. Aj toto jednoduché rizoto môže mať niekoľko nedostatkov, či už jedným z nich rozvarená ryža, nedovarené mäso alebo zelenina.

Avšak so správnym postupom a dostatkom vody, ktorú zakaždým pridávame podľa potreby, sa týmto nedokonalostiam môžete s ľahkosťou vyhnúť. Kompletný recept je nižšie. A tu sú kuracie prsia na panvici. Vyskúšajte aj krémové cuketové rizoto, krémové rizoto s kuracím mäsom alebo zeleninové rizoto

História rizota

Minulosť rizota siaha až do starovekého Ríma, keď sa v talianskych mokradných oblastiach pestovala ryža. Moderná história tohto jedla, ako ho poznáme dnes, sa vyvinula až v 16. storočí v oblasti Lombardie na severe Talianska.

V tejto dobe sa v oblasti okolo Milána, kde na úrodných poliach pestovali aj arborio ryžu, začali pripravovať jednoduché ryžové jedlá s pridaním zeleniny a korenia. V rovnakom čase zistili, že práve arborio ryža výborne absorbuje vodu.

Tak sa dá vytvoriť hustá, krémová ryžová kaša, ktorá sa stala základom pre moderné rizoto.

V 19. storočí sa rizoto stalo populárnym v celom Taliansku a zaradili ho medzi tradičné jedlá talianskej kuchyne. Odvtedy sa objavilo jeho mnoho rôznych verzií, ktoré zahrnujú aj prísady ako mäso, ryby, huby, zelenina a syry.

Dnes je jedným z najznámejších talianskych jedál a je populárne po celom svete. Niet sa čomu diviť, pomúka skvelý obed. Okrem jednoduchého rizota s kuracím mäsom vám prinášame aj recept zo stránky Ženy v meste na krémové cuketové rizoto.

Zvýšilo sa vám pri príprave rizota kuracie mäso? Žiaden problém! Dobrá kuchyňa vám tentokrát ponúka recept na kurací perkelt bez múky, kde môžete mäso efektívne zužitkovať.

Vyskúšajte aj recept na kurací perkelt. Alebo recept na paradajkovú omáčku na cestoviny, či recept na zapekanú cuketu so syrom. Prípadne vyskúšajte aj na klasický uhorkový šalát. Máme aj fliačky s kapustou. A takto sa pripravuje marináda na kuracie mäso. Alebo recept na pečené kuracie stehná.

Ingrediencie na rizoto

(na 4 porcie)

  • 1 ks veľká cibuľa (môže byť aj červená),
  • Štipka červenej mletej papriky,
  • 200 g guľatozrnná ryža,
  • 500 g kuracie mäso (ideálne sú stehná aj s kosťami),
  • 300 g zelenina (podľa preferencií): Mrkva, petržlen, hrášok, fazuľkové struky…,
  • Soľ (podľa chuti),
  • Mleté čierne korenie (podľa chuti),
  • 3 PL olej,
  • 50 g maslo

Postup receptu na jednoduché rizoto

1Začneme smažením cibule – na oleji do zlatista. Počas smaženia pridáme soľ podľa chuti.

Smaženie cibule do zlatista. Foto - Slávka

2Následne použijeme červenú papriku a mäso nakrájané na kocky (aj s kosťami). Ak sa totižto mäso dusí aj s kosťami, pustí viac chuti. Neskôr pridáme čierne korenie a zalejeme takým množstvom vody, aby bolo všetko akurát ponorené.

Dusenie kuracieho mäsa. Foto - Slávka

3Mäso prikryjeme pokrievkou a dusíme 30 minút. Nasleduje pridanie zeleniny podľa preferencií. Vybranú zeleninu nakrájame na kocky, prihodíme k zvyšku ingrediencií a dusíme ďalších 20 minút pod pokrievkou.

K mäsu pridáme nakrájanú zeleninu. Foto - Slávka

4Následne pridáme premytú ryžu. Zalejeme ju vodou tak, aby bola centimenter nad tuhým podielom v hrnci. Opäť prikryjeme a dusíme ďalších 12 minút. Potom ešte rizoto necháme bez premiešania odstáť cca 5 minút.

Pridanie ryže k zvyšku ingrediencií. Foto - Slávka

5Nakoniec vám prinášame kľúč ku krémovému a šťavnatému rizotu – maslo. Opatrne ho vmiešame do hotového rizota a ak ešte treba, dochutíme ho soľou a korením. Následne môžeme podávať.

Pridáme maslo, dochutíme a servírujeme. Foto - Slávka

Hotovo! Celej vašej rodine želáme k rizotu dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept na jednoduché bolonské špagety. Prípadne vyskúšajte náš recept na vyprážaný karfiol. A rovnako máme aj šťavnaté bravčové karé, alebo kôprovú omáčku.

Video ako pripraviť jednoduché kuracie rizoto

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu