13x hlasované

 
Príprava: 80 min
Čas pečenia: 30 min
Počet porcií: 6
 

Poďme si spolu pripraviť podplamenník s bryndzou a slaninou, typické a obľúbené slovenské jarmokové jedlo. Slaný koláč, ktorý už dávno pripravovali naše babičky, si určite obľúbite aj vy doma.

Podplamenník s bryndzou

História bryndzového podplamenníka siaha do minulosti a je spojená so slovenskou tradičnou kuchyňou a kultúrou. Presný dátum jeho vzniku nie je známy, pretože sa jedná o pokrm, ktorý sa vyvíjal a vylepšoval počas stáročí. Predpokladá sa, že bryndzový podplamenník má korene v horských oblastiach Slovenska, najmä v regióne Zemplína.

Bryndza, ktorá je hlavnou zložkou tohto bryndzového podplamenníka, je tradičný slovenský výrobok z ovčieho mlieka. Je to surový syr s typickou silnou chuťou a vôňou. Bryndza sa na Slovensku používa v mnohých jedlách a je považovaná za jeden z hlavných slovenských symbolov.

Podplamenník s bryndzou odkazuje na spôsob, akým je koláč pripravovaný. Pred pečením sa na vrchol koláča umiestni vrstva bryndze, ktorá sa počas pečenia rozpustí a vytvorí slanú a krémovú náplň. Táto vrstva bryndze pri pečení mierne sčervená, odtiaľ pochádza jeho názov.

Podplamenník s bryndzou je dnes považovaný za jedno z tradičných slovenských jedál a často sa podáva ako hlavné jedlo pri rôznych slávnostných príležitostiach, svadbách a oslavách. Je to pokrm, ktorý odráža bohaté kultúrne dedičstvo a lásku Slovákov k tradičnej kuchyni.

Bryndza

Bryndza je považovaná za symbol slovenskej kuchyne a národné kultúrneho dedičstvo. Je obľúbená medzi miestnymi, tak aj medzi turistami, ktorí navštevujú Slovensko.

Je to jedinečný syr s bohatou a pikantnou chuťou, ktorý prispieva k vytvoreniu unikátnych slovenských pokrmov. Na výrobu bryndze sa najčastejšie používa ovčie mlieko. Nechá sa kysnúť a následne sa syrí pomocou špeciálneho mliečneho syridla.

Vzniknutá syrová hmota sa rozomelie, slaní a tvaruje do charakteristických bryndzových gulí alebo syrových hrudiek. Bryndza sa často predáva vo vrecúškach.

Je to nozaj fascinujúca a výnimočná slovenská potravina s mnohými zaujímavosťami. Tu je pár zaujímavostí o nej:

  1. Tradícia: Bryndza je pevnou súčasťou slovenskej kuchyne a má dlhú históriu. Existuje už po stáročia a bola a stále je súčasťou tradičného slovenského jedla.
  2. Ochranná známka: V roku 2008 získala chránené geografické označenie Európskej únie. To znamená, že slovenská bryndza musí byť vyrobená na Slovensku z ovčieho alebo kozieho mlieka podľa predpísaných postupov a kvalitatívnych štandardov.
  3. Intenzívna chuť: Má silnú a výraznú chuť, ktorú je ťažké zameniť za iný syr. Je slaná a má mierne kyslú povahu, čo ju robí jedinečnou a obľúbenou medzi milovníkmi syrov. 
  4. Zdravotné prínosy: Bryndza je bohatá na bielkoviny, minerály (ako vápnik, fosfor a zinok) a vitamíny (najmä vitamín B12). Ovčie mlieko používané na výrobu bryndze obsahuje tiež prospešné tuky a probiotiká, ktoré môžu podporovať zdravie črevnej mikroflóry.
  5. Viac druhov: Existuje niekoľko druhov bryndze na Slovensku, ktoré sa líšia spôsobom výroby, chuťovými nuansami a miestom pôvodu. Vyskúšajte všetky.

Okrem receptu na podplamenník s bryndzou máme pre vás aj ten na langoše, karfiolové halušky s bryndzou, bryndzovú polievku alebo na klasickú koložvársku kapustufrancúzske zemiaky  či tvarohový koláč. Viac receptov, ako napríklad tento na domáce plnené pirohy nájdete na našej stránke Chutné recepty. A tu je recept na tradičný balkánsky Burek a kysnutý báleš.

Ingrediencie

Postup receptu

1Zemiak uvaríme, ošúpeme a roztlačíme, môžeme pokojne vidličkou. Zmiešame múku s droždím, pridáme vajcia, rozpustené maslo a pripravený roztlačený zemiak.

Zmiešame múku s droždím, pridáme vajcia, rozpustené maslo a pripravený roztlačený zemiak, Foto - Kristýna

2Cesto vymiešame vareškou alebo môžeme použiť robota. Miešame približne 5 minút a potom necháme cesto kysnúť pod utierkou na teplom mieste približne 1 hodinu.

Vymiešame cesto a necháme ho kysnúť, Foto - Kristýna

3Medzitým čo cesto kysne, slaninu nakrájame na kocky a dáme na panvičku osmažiť do zlatista.

Nakrájame slaninu a smažíme do zlatista, Foto - Kristýna

4Cibuľu nakrájame, nemusí byť úplne na jemno. Budeme dávať na cesto so slaninou.

Nakrájame cibuľu, Foto - Kristýna

5Plech na podplamenník s bryndzou vymažeme tukom a prstami naň natiahneme cesto.

Pripravíme si plech, Foto - Kristýna

6

V miske si zmiešame smotanu, bryndzu a 5 polievkových lyžíc šťavy zo slaniny. Všetko premiešame. Dáme na cesto.

Pripravíme náplň a dáme ju na cesto, Foto - Kristýna

7

Na náplň rovnomerne rozvrstvíme pripravenú slaninu a cibuľu.

Na náplň rovnomerne dáme pripravenú slaninu a cibuľu, Foto - Kristýna

8Pripravený plech dáme piecť najskôr na 5 minút na 230 C a potom dopečieme na 180 C na 25 minút.

Podplamenník s bryndzou dáme piecť. Foto - Kristýna
Podplamenník s bryndzou dáme piecť. Foto – Kristýna

Tip na záver: Nakoniec môžete podplamenník s bryndzou ešte posypať čerstvou cibuľkou alebo pažítkou. Hotovo! Prajeme Vám dobrú chuť. Úžasne chutí aj so šošovicovou polievkou. Alebo máme aj overený recept aj na kapustníky.

Videorecept

Aké sú ďalšie tradičné slovenské jedlá s bryndzou?

Okrem podplamenníka s bryndzou existujú aj ďalšie tradičné slovenské jedlá s bryndzou, ako napríklad bryndzové halušky, bryndzové pirohy alebo bryndzové pagáče. Bryndza je významnou súčasťou slovenskej kuchyne a je používaná vo viacerých jedlách.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu