26x hlasované

 
Čas prípravy: 20 minút,
Čas varenia: 50 minút,
Počet porcií: 4,
 

Tradičný segedínsky guláš má v každej kuchárke svoje miesto. Tradičná pochúťka so smotanou. Príprava segendínskeho gulášu podľa originálneho receptu je pritom pomerne rýchla a jednoduchá záležitosť. Skúste to s nami.

Tradičný segedínsky guláš

Máme pre vás vyskúšaný recept na prípravu tradičného segedínskeho gulášu rokmi overený priamo v domácnostia žien po celom Slovensku. Určite ho s ním zvládnete aj vy. Ide o jedno z najznámejších jedál servírovaných už dlhé roky na našom území.

Segedínsky guláš je tradičné jedlo pôvodom z uhorskej, teda aj našej kuchyne. Je to husté gulašový jedlo, ktoré sa pripravuje z bravčového alebo hovädzieho mäsa, cibule, kyslej kapusty, papriky, korenia a smotany na zahustenie.

Pri jeho príprave sa najprv orestuje nakrájaná cibuľa a pridá sa k nej nakrájané mäso, ktoré sa následne orestuje spolu s cibuľou. Potom sa do hrnca pridá kyslá kapusta a paprika, korenie a voda. Všetko spoločne sa to varí na miernom ohni, kým mäso a kapusta nezmäknú a kým sa všetky chute nespoja.

Na konci sa pridá smotana na zahustenie a guláš sa môže podávať s knedľou, pečivom alebo cestovinami. Tento tradičný maďarský segedínsky guláš je veľmi chutný a populárny v mnohých krajinách, vrátane Slovenska a Česka.

Hotový segedínsky guláš. Foto - Michal Trško

História segedínskeho gulášu

Segedínskemu gulášu sa je v našich zemepisných šírkach veľmi ťažké vyhnúť, ide o veľmi známe a obľúbené jedlo. A skvelý obed, alebo večera s jednoduchým receptom na prípravu.

Hoci názov by mohol nahovárať, že ide o jedlo s pôvodom v maďarskom meste Szeged, nie je to tak. Ako uvádza wikipédia, samotný názov zrejme vznikol vo Viedni ako skomolenina originálneho názvu Székely guláš.

Historka je to vskutku zaujímavá a tak trochu k nej patrí aj slovenská stopa. Recept tradičného segedínskeho gulášu vznikol zrejme len náhodným zmiešaním hotového gulášu, kyslej kapusty a smotany v reštaurácií, v ktorej už pred záverečnou nebolo čo iné servírovať. Prvým, komu tento pokrm položili na stôl bol vraj piešťanský knihovník Székely. Z toho vznikol ten Székelyho guláš.

Tradičný segedínsky guláš so smotanou

Svedkom udalosti bol vraj aj známy maďarský spisovateľ so slovenským pôvodom Sándor Petőfi, ktorý následne segedínsky guláš preslávil. Či to tak skutočne bolo práve takto už dnes nezistíme, ale je fakt, že základnou ingredienciou je dodnes kyslá kapusta, mäso a kyslá smotana. Kyslú smotanu v našom recepte nahradila šľahačková.

Akákoľvek je história tohto jedla, segedínsky guláš si môžete pripraviť podľa osvedčeného receptu, ktorý zvládne každá začínajúca kuchárka, či kuchár, je tu stáole.

Vlastne ani nemusíte byť ten kuchár, či kuchárka. Všetky suroviny sa varia v jednom hrnci a výsledok stojí za to. Pohostíte aj väčšiu spoločnosť. Skúste aj náš recept na stroganov alebo maďarský segedínsky guláš. Prípadne vyskúšajte aj recept na cuketový prívarok s vajcom. Máme pre vás aj recept na dusenú červenú kapustu a mexický guláš. Máme aj fliačky s kapustou.

Ingrediencie na tradičný segedín

(4 osoby)

  • 600 g bravčového pliecka,
  • kopcovitá lyžica bravčovej masti (4 lyžice oleja),
  • 2 ks veľká cibuľa (4 menšie),
  • 3 veľké hrste kvasenej kapusty (kyslej),
  • 250 ml šľahačkovej smotany,
  • 3 strúčiky cesnaku,
  • Na dochutenie: gulášové korenie, mletá červená paprika, kurkuma, mleté čierne korenie, celá rasca, bobkový list, vegeta (nemusí byť), soľ

Postup receptu na prípravu tradičného segedínskeho gulášu

1Bravčové pliecko umyjeme, zbavíme mastných častí a nakrájame na kocky. Okoreníme ho gulášovým korením (3 polievkové lyžice) a necháme chvíľu postáť. Môžeme ho nechať odležať cez noc v chladničke, mäsko bude ešte chutnejšie.

Mäso na segedínsky guláš. Foto - Michal Trško

2

Cibuľu si nakrájame na kocky, nemusí byť úplne nadrobno, pretože sa rozdusí a zahustí nám aj samotný guláš.

Zásmažka na segedínsky guláš. Foto - Michal Trško

3Do väčšieho hrnca pridáme bravčovú masť alebo olej. K rozohriatému tuku pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme do sklovita. Odstavíme. Stiahneme zo sporáka a pridáme 3 polievkové lyžice mletej červenej papriky. Premiešame. Pridáme nakrájané bravčové kocky, trošku kurkumy (výborná na kĺby), mletého čierneho korenia, vegetu (nemusíme), polievkovú lyžicu celej rasce (môže byť aj drvená), bobkový list. Solíme až na koniec, záleží to od kapusty. Premiešame. Vrátime na sporák a necháme bravčové kocky zatiahnuť (mäso je také do biela). Prikryjeme a necháme pustiť vlastnú šťavu cca 10 minút. Podlejeme hrnčekom horúcej vody a dusíme cca 20 minút. Ak je potrebné, môžeme ešte podliať, mäso má byť zakryté vodou.

Pripravíme si kapustu

Dusenie mäsa. Foto - Michal Trško

4Pripravíme si kapustu. Ak je veľmi kyslá, prepláchneme ju. Môžeme ju aj trochu nakrájať, keď sú veľmi dlhé rezance.

Kyslá kapusta. Foto - Michal Trško

5K podusenému bravčovému pliecku pridáme kyslú kapustu, môžeme pridať aj šťavu z kyslej kapusty. Záleží to od jej kyslosti. Ak je potrebné, podlejeme vodou. Mäso s kapustou by malo byť ponorené v šťave. Dusíme podľa potreby, približne 20 minút. Pridáme roztlačený alebo nadrobno nakrájaný cesnak. Dusíme ďalších cca 10 minút, podľa potreby, aby bolo mäso mäkké, nie rozvarené.

Mäso na segedínsky guláš. Foto - Michal Trško

6Pridáme šľahačkovú smotanu, premiešame a prevaríme. Ja ho nezahusťujem, obľubujeme taký kyslý segedínsky guláš, je to zároveň aj bezlepková verzia. Keď chceme, aby bol hustejší, do smotany pridáme lyžicu hladkej múky, vymiešame, aby sa nevytvorili hrudky a zahustíme. Môžeme doliať podľa potreby vodu, prevariť a dochutiť soľou.

Pridáme smotanu. Foto - Nela

7Tento jednoduchý a veľmi chutný segedínsky guláš podávame s parenou knedľou, najlepšie domácou, alebo aj s čerstvým chlebom. Najlepší je však na druhý deň, keď prejdú všetky chute.

Hotový segedínsky guláš. Foto - Michal Trško

Hotovo! Dobrú chuť k tejto chutnej polievke! Prípadne si pripravte tento guláš so zemiakmi. A tu je zase recept na segedínsky guláš bez smotany.

Video ako pripraviť pravý segedín

1 komentár

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu