Čas prípravy: 5 minút
Čas varenia: 30 minút 
Počet porcií: 4

Jednoduchý a lacný recept na hrachový prívarok zo žltého hrachu. Tento overený recept vás prenesie späť do detstva, ktoré sa mnohým ľuďom spája s prívarkami. Hrachový prívarok môžete doplniť o pečenú klobásku alebo špekáčik, podáva sa s čerstvým chlebíkom. Doprajte si prívarok podľa receptu portálu Chutné recepty

Hrachový prívarok

Výborný prívarok zo žltého hrachu je na nezaplatenie. Je totiž veľmi jednoduchý na prípravu, cenovo dostupný, rýchly a najmä veľmi zdravý. Pripraviť si ho môžete v bezmäsitej verzii a druhou možnosťou je, pripraviť si k nemu aj opekanú klobásku či špekáčik. Tak či onak bude chutiť výborne. Prívarky nás navyše zvyknú slušne zasýtiť, keďže sa podávajú aj s čerstvým chlebom alebo vajcom na tvrdo. Doprajte si k nemu to, na čo máte chuť. 

Hrachový prívarok je skvelé jedlo, ktorého základom je hrach, a často sa varí spolu s inou zeleninou, bylinkami a koreninami. Prívarok je bohatý na vlákninu, bielkoviny, vitamíny (najmä vitamín C) a minerály (napríklad železo). Obsahuje málo tuku, čo ho robí vhodným jedlom pre tých, ktorí dbajú na zdravú výživu.

Má mnoho variácií v závislosti od krajiny a kultúry. V niektorých receptoch sa hrach varí spolu s mäsom, v iných krajinách je vhodný pre vegánov a vegetariánov. Môže byť hustý alebo vodnatý, podáva sa s rôznymi prílohami a dochucuje sa rôznymi bylinkami a koreninami.

V mnohých kultúrach je hrachový prívarok tradičným jedlom, ktoré sa podáva počas špeciálnych príležitostí alebo sviatkov. Napríklad, v niektorých častiach sveta je hrachový prívarok obľúbeným pokrmom počas Veľkej noci. Ak varíte väčšiu porciu hrachového prívarku, nezúfajte! Toto jedlo je veľmi vhodné na zmrazenie a môžete si ho pripraviť viac a zvyšok pokojne zamraziť na neskôr.

Pre svoju jemnú chuť a mäkkú konzistenciu je hrachový prívarok často obľúbeným jedlom pre deti. Je to dobrý spôsob, ako zdravie detí obohatiť o dôležité živiny, najmä ak nemajú veľmi v láske zeleninu. Vyskúšajte im pripraviť napríklad aj zemiakový prívarok, fazuľový prívarok s vajcom alebo cuketový prívarok

Poznáte benefity žltého hrachu?

Žltý hrach (pisum sativum) je výživná a zdravá plodina, ktorá prináša mnoho zaujímavostí a benefitov. Žltý hrach je bohatý na bielkoviny, čo je obzvlášť prospešné pre vegetariánov a vegánov, ktorí potrebujú získať dostatok bielkovín z rastlinných zdrojov. Je tiež bohatý na vlákninu, ktorá pomáha udržiavať tráviaci systém zdravým a podporuje správnu funkciu čreva.

Žltý hrach má relatívne nízky obsah tuku, čo je výhodné pre tých, ktorí sa snažia udržiavať nízku hmotnosť alebo si sledujú počet kalórií. Okrem iného je bohatý na rôzne vitamíny a minerály, ako je vitamín K, vitamín C, vitamín B6, železo, zinok a draslík, ktoré sú dôležité pre správne fungovanie tela. Obsahuje antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a chránia bunky pred poškodením.

Vláknina v hrachu pomáha pri trávení a zlepšuje pohyb čriev, čo môže pomôcť pri prevencii zápchy a iných tráviacich problémov. Vďaka nízkemu glykemickému indexu a vysokému obsahu vlákniny môže žltý hrach pomôcť udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi. Obsah vlákniny, antioxidantov a živín v hrachu prispieva tiež k celkovému zlepšeniu srdcového zdravia.

Hrach je skvelým zdrojom živín pre tých, ktorí nekonzumujú mäso a hľadajú rastlinné alternatívy pre zabezpečenie správnej výživy.

Je tiež dôležité spomenúť, že pestovanie hrachu môže byť užitočné pre životné prostredie, pretože niektoré odrody môžu pomáhať v zlepšovaní pôdy prostredníctvom fixácie dusíka a redukcie potreby hnojenia. Pridajte viac hrachu do svojho jedálnička a záhrady!

Skúste aj našu hráškovú polievku s haluškami alebo tradičnú hrachovú polievku.

Ingrediencie 

  • 400 – 500 g sušený hrach,
  • 1 ks menšia mrkva (môžete aj vynechať),
  • na zápražku: 2 PL maslo (alebo olej), 1 ks cibuľa strednej veľkosti, 2 – 3 strúčiky cesnaku (podľa chuti)
  • na dochutenie: 1 ks bobkový list, štipka rasce (celá alebo drvená), 1 PL mletá červená paprika, soľ, sušený majorán (podľa chuti)

Postup receptu

Sušený hrach namočíme vopred do vody na niekoľko hodín, ideálne však na celú noc. Hrach sa takto rýchlejšie uvarí a bude ľahšie stráviteľný. Vodu potom zlejeme a hrach ešte premyjeme. 

Namočíme hrach. Foto - Nela

2Očistíme si mrkvu a nakrájame ju na malé kocky, poprípade nastrúhame na hrubo. Do hrnca pridáme hrach, mrkvu, rascu, bobkový list a zalejeme vodou 5 cm nad okraj hrachu. Povaríme. 

Začneme variť. Foto - Nela

3

Na miernom stupni varíme do mäkka. Medzitým si očistíme cibuľu a nakrájame ju na drobno. Taktiež si očistíme cesnak a roztlačíme ho. Na masle alebo oleji si orestujeme cibuľu dozlatista a pridáme aj cesnak. 

Pripravíme zápražku. Foto - Nela

4Cesnak všetko pekne rozvonia. Nakoniec primiešame aj mletú červenú papriku a zápražku pridáme do prívarku. Ak je potrebné, prívarok môžete ešte zriediť horúcou vodou. Nakoniec ho dosolíme a pridáme sušený majorán. 

Pridáme zápražku do prívarku. Foto - Nela

5

V poslednom kroku hrachový prívarok ešte prevaríme a môžeme aj rozmixovať na kašu alebo podávať bez mixovania. Dozdobíme ho čerstvými bylinkami a môžeme podávať. 

Podávame. Foto - Nela

Tip na záver: Hrachový prívarok podávame s vajíčkom na tvrdo, volským okom, opečenou klobáskou alebo špekáčikom, poprípade aj s uvarenými párkami. Prajeme vám dobrú chuť. 

Vyskúšajte aj recept na tekvicový prívarok alebo kelový prívarok z webu Ženy v meste.

Videorecept 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu