Čas prípravy: 5 minút (+ 30 minút chladenie)
Čas pečenia: 35 minút
Počet porcií: 50 – 60 ks
 

Rýchly recept na slané bryndzové tyčinky vás zachráni, ak príde nečakaná návšteva a vy nemáte nič prichystané. Domáce bryndzové tyčinky potešia každého nadšenca bryndze a nič nimi nepokazíte. Vyskúšajte recept portálu Chutné recepty a presvedčte sa o jeho jednoduchosti a rýchlosti prípravy.

Bryndzové tyčinky

Premýšľate nad tým, čo upiecť na sviatočné dni pre návštevu v slanej variante? Vyskúšajte slané bryndzové tyčinky. Sezóna bryndze sa pomaly rozbieha a popri sladkých koláčikoch, takýto slaný kontrast na jazyku poteší. Navyše vydržia dlho uskladnené, čiže si ich môžete napiecť už pár dní v predstihu. Základ tvorí len bryndza, maslo, jogurt a múka. Upečené sú doslova za pár minút a z uvedeného množstva upečiete tri plechy tyčiniek.

Bryndzové tyčinky sú populárnym snackom na Slovensku a okolitých regiónoch, ktoré majú korene v tradičnej slovenskej kuchyni. Bryndza, hlavná ingrediencia týchto tyčiniek, je mäkký, biely syr vyrobený z ovčieho mlieka. Tento syr má dlhú históriu v strednej Európe a je kľúčovou súčasťou mnohých tradičných jedál, ako sú bryndzové halušky a bryndzové pirohy. Bryndzové tyčinky predstavujú moderný spôsob, ako využiť tento tradičný syr v jednoduchom a chutnom snacku.

Bryndzové tyčinky sú výživné a obsahujú niekoľko dôležitých živín. Bryndza je dobrým zdrojom bielkovín, čo prispieva k sýtosti a pomáha pri budovaní svalovej hmoty. Okrem toho je bohatá na vápnik, ktorý je dôležitý pre zdravé kosti a zuby. Fermentovaný charakter bryndze znamená, že obsahuje probiotiká, ktoré sú prospešné pre tráviaci systém.

Tieto tyčinky sú univerzálne a môžu sa konzumovať samostatne ako snack alebo sa môžu podávať ako súčasť väčšieho jedla. Sú obľúbené na rôznych oslavách, rodinných stretnutiach a ako občerstvenie na párty. Tiež môžu byť súčasťou rôznych tapas a antipasti tanierov. Existuje mnoho spôsobov, ako pripraviť bryndzové tyčinky, a recepty sa môžu líšiť v závislosti od regiónu alebo osobných preferencií. Niektoré populárne variácie zahŕňajú pridanie rôznych byliniek, cesnaku alebo korenia pre extra chuť. Tiež sa môže experimentovať s rôznymi druhmi cesta, ako je lístkové cesto alebo krehké cesto.

Bryndza má v slovenskej kultúre významné miesto a jej produkcia je dôležitá pre miestne ekonomiky, najmä v horských oblastiach, kde sa tradične chová dobytok. Výroba bryndzových produktov podporuje miestnych farmárov a udržuje tradičné metódy výroby syra. Konzumácia bryndze a produktov z nej môže mať niekoľko zdravotných benefitov. Probiotiká v bryndzi môžu pomôcť udržiavať zdravú črevnú mikroflóru, vysoký obsah vápnika a fosforu prispieva k udržiavaniu zdravých kostí, a niektoré štúdie naznačujú, že probiotiká môžu podporovať imunitný systém.

Výroba bryndze a bryndzových tyčiniek môže byť súčasťou udržateľných poľnohospodárskych praktík, ktoré podporujú biodiverzitu a zdravé ekosystémy. Tradičné metódy chovu oviec a výroby syra sú často menej intenzívne na zdroje v porovnaní s veľkými komerčnými mliečnymi farmami. Bryndzové tyčinky sú často spojené s rôznymi sviatkami a tradíciami. Napríklad, môžu byť podávané počas Veľkej noci alebo iných tradičných sviatkov, kedy sa rodiny stretávajú a oslavujú s množstvom tradičných jedál.

Bryndzové tyčinky teda nie sú len chutným snackom, ale aj nositeľmi bohatej kultúrnej a kulinárskej tradície, ktorá spája ľudí a podporuje miestne ekonomiky.

Bryndzové tyčinky. Foto - Andrea

Tipy na slané tyčinky

Slané tyčinky sú obľúbeným snackom po celom svete a existuje množstvo variácií, ktoré môžete vyskúšať. Tu je niekoľko tipov na iné slané tyčinky, ktoré sú obľúbené v rôznych regiónoch:

1. Parmezánové tyčinky

Tieto tyčinky sú vyrobené z cesta ochuteného strúhaným parmezánom, ktoré sa pečie do zlatista. Sú chrumkavé a majú výraznú syrovú chuť, ktorá je obľúbená najmä ako snack k vínu alebo pivu.

2. Cibuľovo-syrové tyčinky

Tyčinky vyrobené z cesta ochuteného cibuľovým práškom a strúhaným syrom, ako je čedar alebo gouda. Majú bohatú chuť a sú skvelé na rôzne príležitosti.

3. Rascové tyčinky

Tieto tyčinky sú ochutené rascou, ktorá im dodáva zaujímavú, jemne korenistú chuť. Sú populárne najmä v strednej Európe a často sa podávajú k pivu.

4. Cesnakové tyčinky

Tyčinky s cesnakovou príchuťou sú veľmi obľúbené pre svoju výraznú chuť. Cesnak môže byť pridaný do cesta alebo tyčinka sa môže po upečení potrieť cesnakovým maslom.

5. Pizza tyčinky

Tieto tyčinky sú inšpirované chuťou pizze a často obsahujú paradajkový pretlak, oregano, bazalku a strúhaný syr. Sú ideálne ako snack pre milovníkov pizze.

6. Rozmarínové tyčinky

Rozmarínové tyčinky sú obľúbené pre svoju aromatickú a bylinkovú chuť. Rozmarín dodáva tyčinkám osviežujúcu chuť a sú skvelé ako doplnok k syrovým tanierom.

7. Sezamové tyčinky

Tyčinky posypané sezamovými semienkami majú jemnú orechovú chuť a chrumkavú textúru. Sú obľúbené ako ľahký snack alebo príloha k šalátom.

8. Chili tyčinky

Pre tých, ktorí majú radi pikantné, sú chili tyčinky skvelou voľbou. Cesto je ochutené mletým chili korením alebo práškom, čo im dodáva pálivú chuť.

Tieto variácie slaných tyčiniek ponúkajú širokú škálu chutí a textúr, ktoré môžu uspokojiť rôzne chuťové preferencie. Sú ideálne na rôzne príležitosti, od rodinných stretnutí po párty a oslavy. Ak máte radi slané tyčinky, určite vám budú chutiť aj syrové pagáče, pizzové slimáky, oškvarkové pagáče, pizza závin, juhoslovanské koláče alebo balkánsky burek.

Ingrediencie
  • 125 g bryndza,
  • 125 g maslo,
  • 90 g biely jogurt,
  • 260 g hladká múka,
  • 1/2 ČL soľ,
  • 1 ks vajce,
  • 80 g syr (na posypanie),
  • 1 – 2 PL sezamové semienka (na posypanie)

Postup receptu

1Chladené ingrediencie vyberieme aspoň 30 minút pred prípravou, aby získali izbovú teplotu. Múku, bryndzu, maslo, jogurt a soľ spolu vymiešame rukami do hutného cesta. Odložíme na 30 minút do chladničky.

Vymiešame cesto. Foto - Andrea

2

Cesto na pomúčenej ploche vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm. Rozšľahaným vajíčkom potrieme. Posypeme postrúhaným syrom a sezamovými semienkami. Potom rozkrájame na ľubovoľne veľké tyčinky. Premiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie, môžeme ukladať s malou medzerou, tyčinky sa veľmi nezväčšia pri pečení. Pečieme na 200 stupňov po dobu 10 – 12 minút, kým nezačnú hnednúť. Vyberieme a bryndzové tyčinky sa môžu podávať.

Dáme piecť. Foto - Andrea

Nadýchané bryndzové tyčinky sú hotové, dobrú chuť. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na jednoduché pagáče. Tu je aj naša bryndzová nátierka.

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu