Najlepšia smotanovo hubová omáčka na cestoviny, ale aj k mäsku či jednoducho sama o seba k prílohe. Smotana omáčku krásne zjemní a dodá jej tú pravú chuť. Všetci milovníci húb si pri tejto omáčke prídu na svoje. Hubová omáčka je nenáročná, rýchla a veľmi chutná. Pripravte si ju spolu s webom Chutné recepty.
Smotanovo hubová omáčka
Lahodná a vynikajúca hubová omáčka pre všetkých milovníkov húb. Z vlastne nazbieraných húb chutí o to lepšie. Jej príprava je naozaj nenáročná, takže ju zvládne pripraviť aj úplný začiatočník v kuchyni.
Hubová omáčka sa hodí k cestovinám, mäsku či len tak sama o sebe k prílohe, ako je napríklad ryža či opekané zemiaky. Pripravte si ju podľa nášho overeného receptu.
Ingrediencie
- 3 hrste sušené huby (alebo 400 g čerstvé/mrazené huby),
- 2 PL maslo,
- 1 PL maslo (nakoniec na zjemnenie),
- 1 ks cibuľa strednej veľkosti,
- 2 strúčiky cesnaku (podľa chuti),
- 200 – 250 ml šľahačková smotana,
- 500 ml mlieko (alebo vývar),
- 2 – 3 PL hladká múka (alebo 1 PL solamyl),
- na dochutenie: mletá červená paprika, soľ, mleté čierne korenie, drvená rasca, citrónová šťava, čerstvé bylinky
Postup receptu
1
V recepte sme použili sušené huby, avšak vy si pokojne môžete zvoliť aj čerstvé alebo mrazené. Sušené huby je potrebné namáčať do vody na pol hodinku, aby zmäkli. Potom z nich vodu vytlačíme. Ak máte čerstvé huby, tak ich očistite a nakrájajte. Mrazené huby len zalejeme vriacou vodou.
2 V tomto kroku nakrájame cibuľu nadrobno a na masle ju opražíme do sklovita. Pridáme k nej mletú červenú papriku. Hrniec s cibuľou následne stiahneme zo sporáka a cibuľu ešte premiešame. K tomuto cibuľovému základu pridáme aj huby (čerstvé, zmäknuté sušené alebo scedené mrazené).
3
Okrem húb pridáme aj vytlačený cesnak a podlejeme všetko vodou/vývarom a dusíme do mäkka. Zatiaľ si múku rozmiešame v mlieku a smotane, aby neostali hrudky, poprípade ju môžeme aj precediť. Zálievku následne prilejeme k hubám a omáčku dochutíme. Nakoniec pridáme aj lyžicu masla na zjemnenie.
Tip na záver: Smotanovo hubová omáčka výborne chutí s pečeným alebo duseným mäsom Ak mäso nemusíte, hodia sa aj domáce halušky, parené knedľa alebo opečené zemiaky. Do omáčky môžete pridať aj čerstvé bylinky.
Hubová omáčka je hotová a my vám prajeme dobrú chuť. Skúste si pozrieť aj recept portálu Ženy v meste na šampiňónovú polievku.
Hubová omáčka so smotanou je populárna omáčka v slovenskej kuchyni, ktorá sa často používa ako príloha k mäsu, cestovinám alebo zemiakovým plackám. Tradične sa pripravuje s rôznymi druhmi húb. Hlavné huby, ktoré sa používajú, sú obvykle šampiňóny alebo lesné huby. Je dôležité huby dôkladne očistiť a nakrájať na tenké plátky, aby sa omáčka dobre premiešala a získala hubovú chuť.
Smotana je dôležitou zložkou tejto omáčky, ktorá jej dodáva krémovú konzistenciu a jemnú chuť. Pri výbere smotany môžete použiť klasickú smotanu na varenie alebo aj ľahšie alternatívy, ako je smotana so zníženým obsahom tuku. Hubovú omáčku môžete obohatiť rôznymi spôsobmi. Napríklad pridajte čerstvé bylinky, ako je petržlenová vňať alebo kôpor, aby ste dodali omáčke sviežosť. Môžete tiež pridať strúčik cesnaku pre extra chuť.
Ak sa snažíte o diétu s nižším obsahom tuku, môžete použiť menej smotany alebo ju nahradiť mliekom s nižším obsahom tuku. Hubovú omáčku môžete tiež zahusťovať bezlepkovou múkou, ak potrebujete bezlepkovú verziu. Hubová omáčka je výbornou prílohou k mnohým jedlám. Môžete ju podávať s pečeným mäsom, cestovinami, kurčaťom, rybami alebo dokonca ako náplň do zemiakových placiek.
Existuje mnoho variácií hubovej omáčky. Okrem smotany môžete pridať aj syr, napríklad parmezán alebo ementál, pre bohatšiu chuť. Ďalšou možnosťou je pridanie zeleninového alebo hovädzieho vývaru pre intenzívnejšiu chuť. Hubová omáčka so smotanou je výborným príkladom jednoduchej a chutnej omáčky, ktorú si môžete prispôsobiť podľa svojich preferencií a potrieb.
Huby a varenie
Huby sú výbornou prírodnou ingredienciou, ktorá pridáva bohatú chuť a textúru mnohým jedlám. Existuje obrovská rozmanitosť druhov húb, ktoré sa dajú použiť vo varení. Niektoré z najbežnejších druhov húb zahŕňajú šampiňóny, lesné huby, shiitake, reishi a mnoho ďalších. Každý druh húb má svoju vlastnú chuťovú škálu a textúru, čo umožňuje kuchárom vytvárať rôznorodé jedlá.
Čo sa týka prípravy húb vždy je dôležité ich dôkladne očistiť. To zahŕňa odstránenie nečistôt, hliny a iných druhov nečistoty. Huby by sa mali nakrájať podľa potreby, čo môže závisieť od konkrétneho receptu.
Jedlá s hubami: Huby sa používajú v rôznych jedlách po celom svete. Niektoré populárne jedlá s hubami zahŕňajú:
-
Rizoto s hubami: Toto je jedno z klasických jedál s hubami. Huby sa miešajú s ryžou, cibuľou, bielym vínom a vývarom na vytvorenie bohatej a krémovej omáčky.
-
Hubová omáčka: Hubová omáčka so smotanou je populárnou prílohou k mäsu, cestovinám alebo zemiakovým plackám. Môže sa prichystať rôznymi spôsobmi, aby sa dosiahla rôznorodá chuť.
-
Šampiňónová polievka: Šampiňónová polievka je ľahká a chutná polievka, ktorá sa vyrába zo šampiňónov a základných zložiek ako cibuľa, maslo a vývar.
-
Hubové jedlá s kurčaťom: Kombinácia kurčaťa a húb je veľmi obľúbená. Môžete pripraviť huby s kurčaťom na panvici, v rúre alebo na grile.
-
Hubové šaláty: Huby sa často pridávajú do šalátov pre ich výraznú chuť. Môžu sa podávať surové alebo orestované.
Okrem čerstvých húb sa tiež často využívajú sušené huby vo varení. Sušené huby majú koncentrovanú chuť a môžu sa použiť na prípravu omáčok, polievok alebo rizot. Ak máte nadbytok čerstvých húb, môžete ich skonzervovať nakladaním do octu alebo zamraziť pre dlhšiu trvanlivosť.
Huby sa dobre hodia s rôznymi ďalšími prísadami, ako sú smotana, cesnak, bylinky, syr, vajcia, cibuľa a mnoho ďalších. Kombinácie závisia od kreativity kuchára a kultúrnych vplyvov. Sú výnimočnou zložkou vo varení, ktorá môže zdvihnúť chuť vašich jedál na vyššiu úroveň. S ich širokou dostupnosťou a rôznorodosťou môžete vytvárať jedlá, ktoré sú nielen chutné, ale aj zdravé. K takýmto jedlám patrí napríklad šampiňónový stroganov, kapustnica s hubami, slané palacinky so šampiňónmi či rôzne iné recepty.