Čas prípravy: 15 minút,
Čas pečenia: 30 minút, 
Počet kusov: 30,

Špaldová bublanina s ovocím vám spríjemní chvíle kedykoľvek. Je zdravá a pripravíte ju veľmi rýchlo a jednoducho. Navyše obsahuje iba základné suroviny, ktoré má doma každý, takže nebudete musieť bežať do obchodu. Hrnčeková špaldová bublanina s ovocím podľa webu Chutné Recepty

Špaldová bublanina s ovocím

Túto bublaninu budú deti zbožňovať a ani nezistia, že obsahuje špaldovú múku. Ak rozmýšľate, čo deťom pripraviť na desiatu do školy alebo cez víkend na olovrant, špaldová bublanina s ovocím je to pravé. Deti budú spokojné, že majú niečo sladké a vy zasa, že majú zdravú maškrtu. 

Špaldovú bublaninu si môžete pripraviť s akýmkoľvek ovocím. Odporúčame najmä také kyslasté ovocie, ale použite, čo vám chutí najviac. Najmä počas leta, kedy je ovocia dosť a zásoby sa nestíhajú míňať, si môžete bublaninu pripraviť s jahodami, malinami, čučoriedkami alebo ríbezľami. 

A prečo je vlastne špaldová múka zdravšia? Nuž, pre mnoho dôvodov. Takáto múka obsahuje viac živín ako bežná pšeničná múka. Špalda je starobylá odroda pšenice, ktorá bola pestovaná už v starovekom Grécku a Ríme. V porovnaní s modernými hybridnými odrodami pšenice, špalda obsahuje viac bielkovín, vlákniny, minerálov a vitamínov.

Bielkoviny sú dôležité pre rast a opravu tkanív v tele, vláknina zas pomáha udržiavať zdravý tráviaci systém a reguluje hladinu cukru v krvi. Špaldová múka má tiež nižší glykemický index, čo znamená, že pomalšie uvoľňuje cukor do krvi a pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi. Tento faktor je dôležitý pre ľudí, ktorí majú cukrovku alebo potrebujú udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi.

Hrnčeková špaldová bublanina s ovocím je koláč, ktorý určite musíte vyskúšať. Mnoho ľudí si ju už nepripravuje s bežnou múkou, pretože chuť je na nepoznanie, a čo je najviac dôležité, je to, že je to najmä zdravšie. Pripravte si ju s nami podľa nášho fotoreceptu.

Ešte zdravšia bublanina

Ako na ešte zdravšiu bublaninu? Stačí vymeniť niektoré suroviny za ich zdravšie varianty a bude to. Múku môžete vymeniť aj za celozrnnú alebo z ovsených vločiek (stačí vločky rozmixovať na múku). Namiesto bežného cukru použite med, stéviu, trstinový či kokosový cukor. Mlieko môžete vymeniť za ovsené alebo akúkoľvek inú náhradu mlieka. 

Nezabudni pridať veľa veľa ovocia, pretože ovocie obsahuje prírodný cukor, takže si ho pokojne pridajte viac  a možno ani nebudete musieť použiť iný cukor alebo sladidlá. Ak navyše pridáte tvaroh, bublanina bude obsahovať viac bielkovín, čo ocenia športovci. 

Ak hľadáte zdravú alternatívu pre svoj jedálniček, neváhajte si pripraviť aj pečeného lososa v rúre na našom webe. Vyskúšajte napríklad aj koláčové recepty z portálu Ženy v meste – najlepší jablkový koláč, výborné jablkové muffiny alebo babkine šišky.

Máme pre vás aj ďalšie druhy tohto výborného koláča. Vyskúšajte náš recept na čerešňovú bublaninu, marhuľovú, rebarborovú, alebo jahodovú. A tu je naša bublanina. Tu je najlepšia múka na bublaninu.

Ingrediencie: špaldová bublanina

  • 2 hrnčeky polohrubej špaldovej múky, (alebo 1 hrnček špaldovej a 1 hrnček bielej múky),
  • 3 ks vajec,
  • 1 hrnček trstinový cukor,
  • 1/2 hrnčeka olej,
  • 1 hrnček vlažné mlieko,
  • 1 ks prášok do pečiva,
  • 1 ks vanilínový cukor, 
  • 1 ČL škorica, 
  • čerstvé alebo mrazené ovocie (slivky, černice, maliny, čučoriedky a pod., alebo čerešne či jahody),

Postup receptu: špaldová bublanina s ovocím

Vymiešame si zvlášť suché (múka, cukor, prášok do pečiva, škorica) a zvlášť „mokré“ ingrediencie (mlieko, vajcia, olej), ktoré nakoniec spolu spojíme a zmiešame dokopy. 

Suroviny si vymiešame. Foto - Nela

2Plech vymastíme a vysypeme múkou. Následne naňho vylejeme cesto a postupne naukladáme ovocie (odporúčame nie úplne mrazené, ale aby bolo už trochu rozmrazené), ktoré môžeme predtým vyváľať v múke, aby počas pečenia nekleslo. My sme použili slivky a černice. 

Pridáme ovocie. Foto - Nela

3

Nakoniec posypeme cesto trstinovým cukrom, aby sme mali jemnú posýpku a pečieme ho približne 30 minút pri teplote 175°C. Po vychladnutí môžeme bublaninu posypať práškovým cukrom.

Posypeme cukrom a pečieme. Bublanina s ovocím je hotová. Foto - Nela

Špaldová bublanina s ovocím je hotová. Pridajte si k nej šľahačku na osvieženie, môžete poliať čokoládou alebo horúcimi malinami. Dobrú chuť! Vyskúšajte aj náš recept na tvarohovú bublaninu s ovocím

Videorecept na prípravu bublaniny

Koľko kalórií má špaldová bublanina?

Presná kalorická hodnota špaldovej bublaniny s ovocím závisí od konkrétneho receptu a množstva použitého ovocia. Všeobecne platí, že špaldová bublanina je výživným dezertom, pretože obsahuje zmes špaldovej múky, cukru, masla a ovocia. Kalorický obsah sa tiež môže líšiť v závislosti od veľkosti porcie a pridanej zmrzliny alebo šľahačky. Na všeobecnú orientáciu, špaldová bublanina s ovocím má približne 250 až 350 kalórií na porciu.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu