Najlepšia špargľa na masle a s bryndzou. Máme pre vás recept na zelenú i bielu špargľu. Zelená alebo biela špargľa – na masle, varené alebo na pare, hodia sa ako hlavné jedlo, príloha alebo do polievky.
Špargľa na masle
Máme pre vás recept na zelenú a bielu špargľu, s bryndzou a strúhankou. Špargle sú vždy dobrý nápad, či už ako hlavné jedlo, do polievky alebo príloha. Ich sezóna sa začína už v apríli a obe farebné varianty (biela aj zelená) chutia výborne.
Navyše, špargľa sa zaradzuje medzi najzdravšie potraviny. Je nízko-kalorická a obsahuje vysoký podiel vitamínov a minerálov. Je bohatá na vitamíny A, C, E a K, ako aj na vápnik, železo, draslík a vlákninu. Okrem iného, obsahuje asparágovú kyselinu, ktorá má diuretické účinky a môže pomôcť pri odstránení nadbytočnej vody z organizmu. Toto môže byť užitočné pri zmierňovaní opuchov a zadržiavaniu vody.
Je tiež bohatá na vlákninu, čo je dôležité pre zdravie tráviaceho systému. Vláknina podporuje správnu funkciu čriev, pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi a prispieva k pocitu sýtosti.
Najlepší čas na špargľu
Je taktiež dobré vedieť, že špargľa je sezónna zelenina, čo znamená, že je najlepšia a najchutnejšia počas určitého obdobia v roku. To je preto, že čerstvá špargľa je obvykle k dispozícii len počas určitej sezóny. Všeobecne platí, že špargľa je najkvalitnejšia a najchutnejšia, keď je čerstvá. Preto je najlepšie ju konzumovať počas obdobia, keď je v sezóne. To znamená, že budete mať najväčšiu šancu nájsť čerstvú a kvalitnú špargľu na jar a na začiatku leta.
Ak chcete mať najlepší zážitok zo špargle, odporúča sa vybrať si hrubšiu a lesklejšiu stonku bez známok uschnutia alebo hniloby. Čerstvá špargľa má jasnejšiu farbu a pevnú konzistenciu.
Recepty so špargľou sú najmä počas jej sezóny veľmi obľúbené. Pripravte si s nami špargľu na dva rôzne spôsoby – so strúhankou a s bryndzou. Ak sa vám zvýši bryndza, máme pre vás tip na pravý demikát alebo našu slovenskú klasiku, bryndzové halušky. Skúste aj náš návod ako ošúpať špargľu.
Ingrediencie
- zelené špargle,
- 1 ks bryndza,
- kúsok kôpru,
- slanina
- biela špargľa na masle
- biele špargle,
- maslo,
- strúhanka,
- štipka soli,
- štipka cukru
Postup receptu: zelená špargľa
1 Príprava a varenie zelenej špargle – Zelené špargle nie je potrebné šúpať, iba odrežeme ich tvrdé konce. Varíme ich 5 – 7 minút vo vriacej vode, pridáme k nim štipku soli a cukru. Ideálne, ak ich varíme „postojačky“, aby hlavičky vyčnievali z vody (takto budú najviac šťavnaté). Po varení je dobré ich prepláchnuť vodou s ľadom.
2Príprava omáčky – Uvarené špargle položíme na tanier. Bryndzu rozpustíme tak, ako keď pripravujeme bryndzové halušky, pridáme k nej na drobno nakrájaný kôpor a touto zmesou špargle polejeme. Posypať ich môžete aj opraženou slaninkou.
Postup receptu: biela špargľa
1
Príprava a varenie bielej špargle – Na rozdiel od zelených, biele špargle je potrebné ošúpať a až po hlavičku (hlavička sa ale nešúpe!). Biele špargle následne varíme vo vriacej vode 12 – 15 minút. Do vody pridáme štipku soli a cukru. Ideálne, ak ich varíme „postojačky“, aby hlavičky vyčnievali z vody (takto budú najviac šťavnaté). Po varení je dobré ich prepláchnuť vodou s ľadom. Podobne ako zelené špargle.
2
Príprava omáčky – Uvarené špargle položíme na tanier. Na panvici si rozpustíme maslo, pridáme doňho strúhanku, štipku soli a cukru a všetko pražíme dozlatista. Takouto opraženou strúhankou následne špargle polejeme.
Takéto špargle si môžete pripraviť ako prílohu k mäsu alebo ak k nim pridáte aj volské oko, vyčarujete z toho hlavné jedlo.
Máme pre vás tip aj na vynikajúci kôprový prívarok so špargľou alebo zapekanú špargľu so syrom z portálu ženyvmeste.sk. Tu je aj náš text ako chutí špargľa. Skúste aj ďalšie recepty zo špargle.