Zdravý recept na špenátové halušky z čerstvého špenátu naozaj stoja za vyskúšanie. Dopriať si ich môžete so syrovou omáčkou, s bryndzou alebo si ich môžete pridať do polievky či k perkeltu. Možností je naozaj veľa, preto vyskúšajte recept portálu Chutné recepty a uvarte si chutné jedlo.
Špenátové halušky
Domáce špenátové halušky môžu slúžiť nielen ako príloha, ale aj ako hlavné jedlo. Jednoducho si ich môžete pripraviť ako klasické halušky – napríklad s bryndzou alebo syrovou omáčkou. Výborne sa však hodia aj k mäsovej smotanovej omáčke alebo perkeltu. Určite vyskúšajte tento recept, ktorý vám ukáže krok po kroku ako na špenátové halušky z čerstvého špenátu.
Špenátové halušky sú tradičným jedlom, ktoré má svoje korene v stredoeurópskej kuchyni, najmä v slovenských a českých regiónoch. Halušky ako jedlo majú dlhú históriu a špenátové halušky predstavujú modernú variáciu tohto klasického pokrmu, kde sa do cesta pridáva špenát pre zvýšenie výživovej hodnoty a zaujímavú chuť.
Špenátové halušky môžu byť podávané rôznymi spôsobmi, ktoré zvyšujú ich chuť a zaujímavosť. Tu je niekoľko tipov, ako ich servírovať:
1. S bryndzou a opraženou slaninou
Podávanie špenátových halušiek s bryndzou je klasická kombinácia. Pridajte na vrch aj opraženú slaninu pre extra chuť a chrumkavosť. Tento spôsob je ideálny pre tých, ktorí majú radi tradičné slovenské jedlá.
2. S cesnakovým maslom a parmezánom
Pre jednoduchú a chutnú variáciu, môžete halušky podávať s roztopeným cesnakovým maslom a posypané strúhaným parmezánom. Táto kombinácia dodáva jedlu jemnú a aromatickú chuť.
3. S kyslou smotanou a bylinkami
Na halušky môžete pridať kyslú smotanu a posypať ich čerstvými bylinkami ako petržlenová vňať, pažítka alebo kôpor. Tento spôsob podávania je svieži a ľahký, ideálny na letné dni.
4. S krémovou syrovou omáčkou
Pripravte si krémovú syrovú omáčku zo smotany a syrov ako cheddar alebo gouda. Špenátové halušky zaliate touto omáčkou sú výdatným a sýtym jedlom, ktoré poteší každého milovníka syra.
5. S pečeným mäsom
Špenátové halušky sú skvelou prílohou k pečenému mäsu, ako sú pečené kuracie prsia, bravčová panenka alebo hovädzí steak. Mäsové šťavy z pečeného mäsa pridávajú haluškám extra chuť.
6. S hríbovou omáčkou
Pripravte krémovú hríbovú omáčku z čerstvých alebo sušených húb. Hríbová omáčka pridáva haluškám bohatú, zemitú chuť, ktorá je ideálna na jeseň a zimu.
Ingrediencie
- 3 plné hrste čerstvý špenát,
- 3 ks vajcia,
- 1 hrnček acidko (kyslé mlieko),
- 3 hrnčeky hladká múka (môže byť aj špaldová),
- na dochutenie: soľ, mleté čierne korenie – podľa chuti
Postup receptu
1
Do väčšieho hrnca dáme variť vodu. Špenát dôkladne umyjeme, osušíme, nakrájame na kúsky, aby sa lepšie rozmixoval. Do misy rozbijeme vajcia a pridáme k nim špenát.
2
Vajcia so špenátom dôkladne rozmixujeme ponorným mixérom, prípadne v kuchynskom robote. Vznikne nám tekutý základ na prípravu domácich špenátových halušiek.
3
Pridáme soľ a mleté čierne korenie podľa chuti. K tekutej špenátovej zmesi pridáme hladkú špaldovú alebo klasickú hladkú múku. Špaldová múka je však výživnejšia.
4
Nakoniec pridáme aj acidko (kyslé mlieko), ale môžeme zvoliť aj kyslú smotanu či biely jogurt. Pridaním kyslého mlieka získajú špenátové halušky výbornú chuť a šťavnatosť.
5
Cesto premiešame, a ak je husté, pridáme kyslé mlieko, ak by bolo redšie, dosypeme ďalšiu múku. Cesto by malo mať konzistenciu ako pri klasických haluškách.
6
Do vriacej vody pridáme soľ a zavárame špenátové cesto cez haluškovač, môžeme aj cez sito na halušky. Keď voda opäť zovrie, varíme 10 minút, potom halušky scedíme.
7
Špenátové halušky nepreplachujeme studenou vodou, ak ich ihneď podávame, pretože by sa nám ochladili. Stačí ich iba scediť, prípadne prepláchnuť horúcou vodou.
Tip na záver: Domáce špenátové halušky sú vynikajúce do polievok, výborne ladia s rôznymi mäsovými či zeleninovými omáčkami. Sú fantastické aj s bryndzou alebo tvarohom.
Dobrú chuť k špenátovým haluškám. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na špenátový prívarok bez smotany.