Čas prípravy: 15 minút 
Čas varenia: 10 minút
Počet porcií: 4 – 5
 

Zdravý recept na špenátové halušky z čerstvého špenátu naozaj stoja za vyskúšanie. Dopriať si ich môžete so syrovou omáčkou, s bryndzou alebo si ich môžete pridať do polievky či k perkeltu. Možností je naozaj veľa, preto vyskúšajte recept portálu Chutné recepty a uvarte si chutné jedlo. 

Špenátové halušky

Domáce špenátové halušky môžu slúžiť nielen ako príloha, ale aj ako hlavné jedlo. Jednoducho si ich môžete pripraviť ako klasické halušky – napríklad s bryndzou alebo syrovou omáčkou. Výborne sa však hodia aj k mäsovej smotanovej omáčke alebo perkeltu. Určite vyskúšajte tento recept, ktorý vám ukáže krok po kroku ako na špenátové halušky z čerstvého špenátu. 

Špenátové halušky sú tradičným jedlom, ktoré má svoje korene v stredoeurópskej kuchyni, najmä v slovenských a českých regiónoch. Halušky ako jedlo majú dlhú históriu a špenátové halušky predstavujú modernú variáciu tohto klasického pokrmu, kde sa do cesta pridáva špenát pre zvýšenie výživovej hodnoty a zaujímavú chuť.

Špenát, ktorý je hlavnou ingredienciou špenátových halušiek, je bohatý na železo, vitamíny A, C, K a kyselinu listovú. Pridaním špenátu do halušiek sa výrazne zvyšuje ich nutričná hodnota, čo prispieva k lepšiemu zdraviu kostí, krvi a imunitného systému. Navyše, špenátové halušky sú relatívne nízko-kalorické jedlo, čo z nich robí vhodnú voľbu pre ľudí, ktorí sa snažia udržiavať alebo znižovať svoju hmotnosť.

Existujú rôzne regionálne variácie prípravy špenátových halušiek. V niektorých oblastiach sa podávajú s bryndzou (ovčím syrom), v iných s kyslou kapustou alebo smotanovou omáčkou. Tradičné recepty sú veľmi populárne, no moderné kuchyne často experimentujú s pridaním rôznych byliniek, syrov a iných prísad pre vylepšenie chuti a textúry.

Jednou z výhod špenátových halušiek je ich jednoduchosť prípravy. Je to relatívne jednoduché jedlo, ktoré nevyžaduje špeciálne zručnosti, a základné ingrediencie sú ľahko dostupné. To z nich robí obľúbené jedlo pre rodinné obedy a večere. Špenátové halušky sa tiež dobre kombinujú s rôznymi druhmi mäsa, zeleninovými prílohami a môžu byť aj súčasťou vegetariánskeho jedla.

Špenátové halušky sú nielen chutným a výživným jedlom, ale aj súčasťou kultúrnych podujatí. V niektorých regiónoch sa konajú festivaly a súťaže v príprave halušiek, vrátane tých špenátových. Tieto podujatia často priťahujú veľké množstvo návštevníkov a sú príležitosťou na ukážku kulinárskeho umenia.

Moderné trendy v stravovaní, ktoré sa zameriavajú na zdravšie jedlá, vedú k popularizácii pokrmov ako sú špenátové halušky. Tieto jedlá kombinujú tradičné chute s modernými požiadavkami na výživu a zdravie, pričom si zachovávajú svoju kultúrnu a historickú hodnotu. Špenátové halušky sú tak vynikajúcim príkladom toho, ako sa tradičné jedlá môžu prispôsobiť súčasným potrebám a chutiam.

Podávanie špenátových halušiek

Špenátové halušky môžu byť podávané rôznymi spôsobmi, ktoré zvyšujú ich chuť a zaujímavosť. Tu je niekoľko tipov, ako ich servírovať:

1. S bryndzou a opraženou slaninou

Podávanie špenátových halušiek s bryndzou je klasická kombinácia. Pridajte na vrch aj opraženú slaninu pre extra chuť a chrumkavosť. Tento spôsob je ideálny pre tých, ktorí majú radi tradičné slovenské jedlá.

2. S cesnakovým maslom a parmezánom

Pre jednoduchú a chutnú variáciu, môžete halušky podávať s roztopeným cesnakovým maslom a posypané strúhaným parmezánom. Táto kombinácia dodáva jedlu jemnú a aromatickú chuť.

3. S kyslou smotanou a bylinkami

Na halušky môžete pridať kyslú smotanu a posypať ich čerstvými bylinkami ako petržlenová vňať, pažítka alebo kôpor. Tento spôsob podávania je svieži a ľahký, ideálny na letné dni.

4. S krémovou syrovou omáčkou

Pripravte si krémovú syrovú omáčku zo smotany a syrov ako cheddar alebo gouda. Špenátové halušky zaliate touto omáčkou sú výdatným a sýtym jedlom, ktoré poteší každého milovníka syra.

5. S pečeným mäsom

Špenátové halušky sú skvelou prílohou k pečenému mäsu, ako sú pečené kuracie prsia, bravčová panenka alebo hovädzí steak. Mäsové šťavy z pečeného mäsa pridávajú haluškám extra chuť.

6. S hríbovou omáčkou

Pripravte krémovú hríbovú omáčku z čerstvých alebo sušených húb. Hríbová omáčka pridáva haluškám bohatú, zemitú chuť, ktorá je ideálna na jeseň a zimu.

Tieto tipy vám umožnia variovať spôsoby podávania špenátových halušiek a prispôsobiť ich rôznym chutiam a príležitostiam. Vyskúšajte aj naše tvarohové halušky, karfiolové halušky s bryndzou, kapustové halušky, klasické bryndzové halušky či pečeňové halušky do polievky

Ingrediencie

  • 3 plné hrste čerstvý špenát,
  • 3 ks vajcia,
  • 1 hrnček acidko (kyslé mlieko),
  • 3 hrnčeky hladká múka (môže byť aj špaldová),
  • na dochutenie: soľ, mleté čierne korenie – podľa chuti

Postup receptu

1

Do väčšieho hrnca dáme variť vodu. Špenát dôkladne umyjeme, osušíme, nakrájame na kúsky, aby sa lepšie rozmixoval. Do misy rozbijeme vajcia a pridáme k nim špenát.

Nakrájame špenát. Foto - Nela

2

Vajcia so špenátom dôkladne rozmixujeme ponorným mixérom, prípadne v kuchynskom robote. Vznikne nám tekutý základ na prípravu domácich špenátových halušiek.

Rozmixujeme. Foto - Nela

3

Pridáme soľ a mleté čierne korenie podľa chuti. K tekutej špenátovej zmesi pridáme hladkú špaldovú alebo klasickú hladkú múku. Špaldová múka je však výživnejšia.

Pridáme múku. Foto - Nela

4

Nakoniec pridáme aj acidko (kyslé mlieko), ale môžeme zvoliť aj kyslú smotanu či biely jogurt. Pridaním kyslého mlieka získajú špenátové halušky výbornú chuť a šťavnatosť.

Pridáme kyslé mlieko. Foto - Nela

5

Cesto premiešame, a ak je husté, pridáme kyslé mlieko, ak by bolo redšie, dosypeme ďalšiu múku. Cesto by malo mať konzistenciu ako pri klasických haluškách.

Doladíme. Foto - Nela

6

Do vriacej vody pridáme soľ a zavárame špenátové cesto cez haluškovač, môžeme aj cez sito na halušky. Keď voda opäť zovrie, varíme 10 minút, potom halušky scedíme.

Varíme. Foto - Nela

7

Špenátové halušky nepreplachujeme studenou vodou, ak ich ihneď podávame, pretože by sa nám ochladili. Stačí ich iba scediť, prípadne prepláchnuť horúcou vodou.

Špenátové halušky. Foto - Nela

Tip na záver: Domáce špenátové halušky sú vynikajúce do polievok, výborne ladia s rôznymi mäsovými či zeleninovými omáčkami. Sú fantastické aj s bryndzou alebo tvarohom.

Dobrú chuť k špenátovým haluškám. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na špenátový prívarok bez smotany

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu