Starý recept na linecké cesto, s ktorým si pripravíte tie pravé linecké koláčiky. Tento recept ja z knihy Tak ma mama naučila od autorky Lucia Chrenko, ktorá v nej spája tradičné recepty s modernými prvkami. Starý recept na linecké cesto je skvelý v tom, že si z neho pripravíte nielen linecké keksy, ale aj matcha či kakaové keksy. Skúste recept portálu Chutné recepty.
Starý recept na linecké cesto
Ten pravý a starý recept na linecké cesto vás prenesie späť do detstva. Linecké koláčiky jednoznačne patria k vianočnému obdobiu a nesmú chýbať na žiadnom vianočnom stole. S týmto receptom si pripravíte nielen klasické linecké koláčiky, ale aj matcha a kakaové. Uložte si tento recept a buďte na Vianoce pripravení spolu s nami, neoľutujete.
Linecké cesto bolo pomenované po rakúskom meste Linz. Tento druh sušienok bol prvýkrát upečený v 17. storočí. Má dlhú históriu a tradíciu v rakúskej, nemeckej a stredoeurópskej kuchyni. Základnými ingredienciami lineckého cesta sú maslo, cukor, múka a vajíčka. K tomu sa môže pridať citrónová kôra a mandle, ktoré mu dodávajú charakteristickú chuť. Na zdobenie sa používa džem a práškový cukor.
Linecké cesto sa často vykrajuje do rôznych tvarov pomocou formičiek. Tradičné formy zahŕňajú srdce, hviezdy, anjeliky alebo vianočné stromčeky. Môžete použiť aj špeciálne formičky na linecké cesto. Po vykrojení tvarov je dôležité cesto nechať odpočívať v chladničke aspoň 30 minút. Tým získate lepšiu textúru a zabránite tomu, aby sa sušienky príliš neroztiekli počas pečenia. Po upečení môžete linecké sušienky ozdobiť džemom, ktorý sa na nich roztopí a vytvorí krásne vzory. Potom môžete posypať koláčiky práškovým cukrom.
Starý recept na linecké cesto patrí ku kulinárskym tradíciám, ktorá sa prenáša z generácie na generáciu. Tento starý recept na linecké cesto má dlhú históriu a stále zostáva obľúbeným vianočným pokrmom. Pôvodne bol recept na linecké cesto pripravený prvýkrát v rakúskom meste Linz, a od tej doby získal svetovú popularitu.
Skúste aj náš recept na cesto na medovníky, domáce koka sušienky, kokosové rožky, medvedie labky, orechové rožteky či makové linecké koláčiky. Na našom webe Chutné recepty nájdete aj veľa iných receptov a nielen na dezerty.
Ako ozvláštniť starý recept na linecké cesto
Ak patríte k ľuďom, ktorí v kuchyni radi experimentujú, tak máme pre vás niekoľko tipov, ako sa dá ozvláštniť starý recept na linecké cesto. Linecké cesto je krehké, krásne chutné a obľúbené pečivo, ale dá sa ľahko ozvláštniť rôznymi spôsobmi. Tu je niekoľko nápadov, ako môžete linecké cesto ešte viac obohatiť:
-
Ovocie: Pridajte do cesta kúsky sušeného ovocia, ako sú hrozienka, sušené marhule, čučoriedky alebo iné ovocie podľa vášho výberu.
-
Škorica a koreniny: Do cesta môžete pridať škoricu, vanilkový extrakt, mletý muškátový orech alebo iné koreniny na získanie výraznejšej a aromatickejšej chute.
-
Citrusové šupky: Pridajte do cesta nastrúhanú citrónovú alebo pomarančovú kôru pre osviežujúcu a citrusovú chuť.
-
Oreo sušienky: Rozdrvte sušienky Oreo a pridajte ich do cesta pre jemnú čokoládovú a vanilkovú chuť a textúru.
-
Orechy: Pridajte do cesta mleté orechy, ako sú vlašské orechy, lieskové orechy alebo mandle, pre lepšiu textúru a orechovú chuť.
-
Čokoláda: Do cesta tiež môžete pridať čokoládové hobliny alebo kúsky horkej čokolády pre ďalšiu vrstvu chuti.
- Iné exotické prísady: Pokúste sa experimentovať s ďalšími prísadami, ako sú levanduľa, kardamóm, škorica či exotické ovocie.
Tieto nápady vám pomôžu ozvláštniť linecké cesto a prispieť k jeho chuti a vzhľadu. Môžete sa tiež inšpirovať receptami na našom webe a vytvoriť si vlastnú verziu lineckého cesta, ktorá vám bude najviac chutiť. Tu je aj náš recept na linecké cesto od babičky. Skúste aj naše tipy, aby boli linecké koláčiky mäkké.
Ingrediencie
- 210 g hladká múka,
- 70 g práškový cukor,
- 140 g maslo,
- 2 ks žĺtky,
- štipka prášku do pečiva,
- citrónová kôra a šťava,
- marhuľový džem (na zlepovanie)
Matcha keksy
- 2 ČL matcha čaj (pridáme do základného cesta)
Kakaové keksy
- 2 PL kakao (pridáme do základného cesta)
Postup receptu
1
Všetky suroviny dáme spolu do mixéra a vypracujeme z nich hladké cesto. Aby sa nám s ním lepšie pracovalo, môžeme ho dať na hodinu do chladničky odležať.
2Následne pracovnú dosku pomúčime a odležané cesto rozvaľkáme. Ak nebudete koláčiky zlepovať, vykrojíme ich hrubšie (0,5 cm). Ak ich plánujete zlepovať džemom, vykrojíme ich trošku tenšie.
3Či už budete piecť tenšie alebo hrubšie koláčiky, treba ich v rúre sledovať. Linecké musia byť pekne žlté, matcha zelené a kakaové pekne hnedé, avšak nie prihorené alebo zhorené.
4
Koláčiky pečieme na papieri na pečenie alebo na suchom plechu pri teplote 220°C asi 5 – 7 minút podľa potreby.
Hotovo! Veríme, že sa vám tento starý recept na linecké cesto osvedčí. Tu je aj náš recept na maslové linecké cesto. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na výborné pardubické perníčky s lekvárom. Máme aj recept na vínové koláčiky.
Skúste aj toto: https://www.zenyvmeste.sk/jednoduche-vianocne-kolaciky