Šťavnatá a jemná bravčová panenka je ideálny tip na slávnostný, ale aj neslávnostný obed. K bravčovej panenke si môžete pripraviť napríklad aj horčicovú alebo syrovú omáčku. Vyskúšajte recept portálu Chutné recepty a pripravte si obed plný skvelých chutí.
Bravčová panenka
Spôsobov ako si pripraviť bravčovú panenku je niekoľko. Najčastejšie sa panenka pečie a tu môžete k mäsku pristúpiť dvomi spôsobmi: piecť ju na nízkej teplote a dlho alebo na vysokej a krátko. Dnes vám predstavíme prvú možnosť. Pomalé pečenie na nízkej teplote zabezpečí, že sa vám mäso nevysuší, za tej podmienky, že ju pred pečením poriadne „zatiahnete“ na horúcej panvici. Takto upečenú panenku môžeme podávať s ryžou, pečenými zemiakmi či hranolkami a vynikajúcou voľbou je nejaká sezónna zelenina, napríklad špargľa. Pre náročnejších gurmánov odporúčame pripraviť
hubovú alebo horčicovú či syrovú omáčku.
Bravčová panenka, známa tiež ako bravčová sviečková, je jedno z najjemnejších a najchutnejších častí bravčového mäsa. Tento sval sa nachádza pozdĺž chrbtice, konkrétne pod chrbticou v bedrovej časti. Keďže ide o veľmi málo používaný sval, mäso je extrémne jemné a šťavnaté, s jemnou a mierne sladkou chuťou, ideálnou na rôzne kulinárske úpravy.
- 500 g bravčová panenka,
- 1 PL bravčová masť,
- 1 ČL soľ,
- 1/2 ČL mleté čierne korenie,
- 1 – 2 ČL bylinky (sušené alebo čerstvé)
Postup receptu
1Mäso vyberieme z chladničky 1 hodinu pred prípravou. Poriadne ho umyjeme, osušíme a odstránime blany. Na pracovnú plochu (napríklad dosku na krájanie) nasypeme soľ, korenie a bylinky. Panenku v tejto zmesi dôkladne obalíme z každej strany. Zatiaľ dáme vyhriať rúru na 80 stupňov.
2
Na panvicu dáme bravčovú masť a rozpálime panvicu. Mäso sprudka zatiahneme z každej strany. Z každej strany mäso opekáme max. 1 minútu.
3
Premiestnime na plech a dáme piecť na 75 – 80 stupňov po dobu 2 hodín. Panenku nakrájame na hrubšie kolieska alebo tenké plátky a podávame s prílohami.
Jemná a šťavnatá bravčová panenka je hotová, prajeme vám dobrú chuť. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na bravčovú panenka s omáčkou.