Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 2 hodiny
Počet porcií: 3 – 4
 

Šťavnatá a jemná bravčová panenka je ideálny tip na slávnostný, ale aj neslávnostný obed. K bravčovej panenke si môžete pripraviť napríklad aj horčicovú alebo syrovú omáčku. Vyskúšajte recept portálu Chutné recepty a pripravte si obed plný skvelých chutí. 

Bravčová panenka

Spôsobov ako si pripraviť bravčovú panenku je niekoľko. Najčastejšie sa panenka pečie a tu môžete k mäsku pristúpiť dvomi spôsobmi: piecť ju na nízkej teplote a dlho alebo na vysokej a krátko. Dnes vám predstavíme prvú možnosť. Pomalé pečenie na nízkej teplote zabezpečí, že sa vám mäso nevysuší, za tej podmienky, že ju pred pečením poriadne „zatiahnete“ na horúcej panvici. Takto upečenú panenku môžeme podávať s ryžou, pečenými zemiakmi či hranolkami a vynikajúcou voľbou je nejaká sezónna zelenina, napríklad špargľa. Pre náročnejších gurmánov odporúčame pripraviť
hubovú alebo horčicovú či syrovú omáčku.

Bravčová panenka, známa tiež ako bravčová sviečková, je jedno z najjemnejších a najchutnejších častí bravčového mäsa. Tento sval sa nachádza pozdĺž chrbtice, konkrétne pod chrbticou v bedrovej časti. Keďže ide o veľmi málo používaný sval, mäso je extrémne jemné a šťavnaté, s jemnou a mierne sladkou chuťou, ideálnou na rôzne kulinárske úpravy.

Bravčová panenka je relatívne nízkotučná, čo z nej robí zdravšiu alternatívu pri výbere mäsa. Je bohatá na bielkoviny, ktoré sú dôležité pre rast a opravu tkanív, a obsahuje aj vitamíny skupiny B, najmä vitamín B6 a B12, ktoré podporujú metabolizmus a nervový systém. Okrem toho je dobrým zdrojom minerálov ako zinok a fosfor.

Pred varením je dôležité odstrániť všetky prebytočné tuky a striebornú blanu (silverskin), ktorá by mohla byť po uvarení tvrdá a žuvacia. Bravčová panenka je veľmi všestranná – môže sa piecť, grilovať, smažiť na panvici alebo variť vo vákuu (sous-vide). Každá metóda prináša iný chuťový zážitok. Vzhľadom na jemnosť tohto mäsa je dôležité neprevariť ho, aby nezostalo suché. Ideálna vnútorná teplota po varení by mala byť okolo 63°C, aby zostala šťavnatá.

Po uvarení by mala bravčová panenka chvíľu odpočívať, približne 5 – 10 minút. Tento krok umožní redistribúciu štiav v mäse, čo prispieva k väčšej šťavnatosť a lepšej chuti. Marinovanie pred varením môže ešte viac zvýrazniť chuť a jemnosť mäsa, pričom kyslé zložky v marinádach, ako citrónová šťava alebo ocot, pomáhajú rozkladať proteíny, čím sa mäso stáva jemnejším. Bravčová panenka sa výborne hodí k rôznym prísadám, ako sú bylinky (napr. rozmarín, tymian), cesnak, horčica, med a ovocie (napr. jablká, broskyne), ktoré jej dodávajú zaujímavé chuťové tóny.

Hoci je bravčová panenka drahšia ako iné časti bravčového mäsa, jej všestrannosť a chuťová hodnota ju robia ekonomicky výhodnou voľbou pre špeciálne príležitosti. Výber bravčového mäsa z trvalo udržateľných a eticky spravovaných chovov môže prispieť k znižovaniu environmentálneho dopadu mäsiarskeho priemyslu a k podpore dobrých životných podmienok zvierat.

Historicky bola bravčová panenka považovaná za jednu z najluxusnejších častí bravčového mäsa, často podávanú na kráľovských hostinách a v bohatých domácnostiach. Táto časť bravčového mäsa je obľúbená v mnohých kuchyniach sveta, od európskych cez ázijské až po americké, pričom každá kuchyňa má svoje špecifické spôsoby prípravy a ochucovania.

Bravčová panenka je teda výbornou voľbou pre tých, ktorí hľadajú jemné, chutné a výživné mäso, vhodné na rôzne kulinárske úpravy.

Najlepšie prílohy k bravčovej panenke 

K bravčovej panenke sa hodí množstvo príloh, ktoré zvýraznia jej jemnú chuť a dodajú jedlu vyvážený charakter. Tu je niekoľko tipov na najlepšie prílohy:

Zemiakové prílohy

  1. Pečené zemiaky: Klasické pečené zemiaky, ochutené rozmarínom a cesnakom, sú skvelou voľbou. Ich chrumkavá textúra dopĺňa jemnosť panenky.
  2. Zemiaková kaša: Jemná zemiaková kaša s maslom a smotanou je tradičná a obľúbená príloha, ktorá sa perfektne hodí k šťavnatej bravčovej panenke.
  3. Gratinované zemiaky: Krémové gratinované zemiaky s vrstvou syra a smotany sú luxusnou prílohou, ktorá dodá jedlu bohatšiu chuť.

Zeleninové prílohy

  1. Grilovaná zelenina: Grilovaná zelenina ako papriky, cukety, baklažány a cherry paradajky prinesie sviežosť a farebnosť na tanier.
  2. Pečená mrkva a paštrnák: Pečená mrkva a paštrnák s medom a tymianom dodajú príjemnú sladkosť a hĺbku chuti.
  3. Špargľa: Špargľa, grilovaná alebo blanšírovaná a podávaná s trochou citrónovej šťavy a parmezánu, je elegantná a chutná príloha.

Ovocné prílohy

  1. Pečené jablká: Pečené jablká s troškou škorice a masla sú skvelým doplnkom, ktorý vyzdvihne jemnú chuť panenky.
  2. Brusnicová omáčka: Sladko-kyslá brusnicová omáčka pridá jedlu výraznú chuť a skvelý kontrast.
  3. Broskyňový kompót: Teplý broskyňový kompót s trochou zázvoru alebo škorice môže byť zaujímavou a netradičnou prílohou.

Šaláty

  1. Cézar šalát: Klasický Cézar šalát s krutónmi a parmezánom poskytne sviežu a chrumkavú prílohu.
  2. Šalát s rukolou a parmezánom: Rukola s parmezánom, cherry paradajkami a balsamicovým dresingom dodá jedlu pikantnú a osviežujúcu chuť.
  3. Kuskusový šalát: Kuskusový šalát s cícerom, uhorkou, paradajkami a mätou je ľahký a chutný doplnok.

Tieto prílohy nielen doplnia chuť bravčovej panenky, ale aj vytvoria zaujímavý a vyvážený jedálny zážitok. Máme pre vás recept aj na pečené kačacie prsia, klasické pečené kura, kuracie rezne v cestíčku, maďarský guláš, bravčové soté so zeleninou alebo aj bravčové obrátené rezne

Ingrediencie
  • 500 g bravčová panenka,
  • 1 PL bravčová masť,
  • 1 ČL soľ,
  • 1/2 ČL mleté čierne korenie,
  • 1 – 2 ČL bylinky (sušené alebo čerstvé)

Postup receptu

1Mäso vyberieme z chladničky 1 hodinu pred prípravou. Poriadne ho umyjeme, osušíme a odstránime blany. Na pracovnú plochu (napríklad dosku na krájanie) nasypeme soľ, korenie a bylinky. Panenku v tejto zmesi dôkladne obalíme z každej strany. Zatiaľ dáme vyhriať rúru na 80 stupňov.

Okoreníme. Foto - Andrea

2

Na panvicu dáme bravčovú masť a rozpálime panvicu. Mäso sprudka zatiahneme z každej strany. Z každej strany mäso opekáme max. 1 minútu.

Opečieme mäso. Foto - Andrea

3

Premiestnime na plech a dáme piecť na 75 – 80 stupňov po dobu 2 hodín. Panenku nakrájame na hrubšie kolieska alebo tenké plátky a podávame s prílohami.

Pečieme. Foto - Andrea

Jemná a šťavnatá bravčová panenka je hotová, prajeme vám dobrú chuť. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na bravčovú panenka s omáčkou

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu