Šťavnatý ovocný koláč so šľahačkou plný chuti a ovocia má ten správny recept, ktorý vás osvieži počas najteplejších dní. Pripravte si ho dnes s nami jednoducho a rýchlo, práve vďaka fotopostupu od webu chutnérecepty.sk. Hurá do pečenia!
Šťavnatý ovocný koláč
Leto je charakteristické pre svoju rozmanitú paletu ovocia. Maliny, čučoriedky, ríbezle či maliny takmer na každom kroku. Je si naozaj z čoho vyberať!
Spravili sme vám chute na niečo osviežujúce, zdravé, prípadne aj sladké? Nech sa páči, ideálny recept na šťavnatý ovocný koláč. Nepotrebujete naň veľa času a jednoducho s ním pohostíte aj väčšie množstvo ľudí.
Piekli ste už v minulosti podobný šťavnatý ovocný koláč, no výsledok nevyzeral ako na obrázku? Nič sa nedeje! Na porovnanie vám ponúkame ďalší recept na ovocný koláčik, tentokrát z portálu Dobrá kuchyňa. Neváhajte a pustite sa do toho! Sklamanie vás určite teraz nečaká.
História pečenia ovocných koláčov
História pečenia ovocných koláčov siaha do veľmi starých čias. Už v starovekom Grécku a Ríme boli známe pečené koláče s ovocím ako súčasť jedálnička. Ovocné koláče boli obľúbené v rôznych kultúrach a regiónoch po celom svete.
V stredoveku bolo pečenie ovocných koláčov populárne v Európe. V tej dobe boli často používané ovocné plody ako jablká, hrušky a slivky. Ovocie sa miešalo s cestom a peklo sa vo veľkých peciach.
S rozvojom obchodu a dostupnosťou rôznych druhov ovocia sa v priebehu času rozšírila aj variabilita ovocných koláčov.
Ľudia začali používať rôzne druhy ovocia, ako sú marhule, broskyne, čerešne a bobule, na vytváranie rôznorodých chuťových kombinácií. V 18. a 19. storočí boli ovocné koláče populárne aj v Amerike. Mnoho rodín malo vlastné záhrady s ovocnými stromami a používali svoje vlastné plody na prípravu koláčov.
Dnes je šťavnatý ovocný koláč obľúbenou pochúťkou a ľudia po svete vytvárajú jeho recepty v mnohých variantoch a štýloch. Recepty sa neustále vyvíjajú a prispôsobujú sa miestnym preferenciám a sezónnym dostupným ovocným plodom.
Takýto šťavnatý ovocný koláč je jednoduché pripraviť, je chutný a pôsobí príjemne osviežujúco, čo ho jednoducho robí obľúbeným dezertom.
Okrem tohto receptu na šťavnatý ovocný koláč vám prinášame aj niečo tradičnejšie: Recept na buchty so slivkovým lekvárom podľa kuchyne chutnerecepty.sk. Skúste aj čokoládový hrnčekový koláč, ale ideálny na nedeľu je aj tvarohový koláč.
Ingrediencie
(25 kúskov)
Na hrnčekové cesto (hrnček 250 ml):
- 1 hrnček hladká múka,
- 1/2 hrnčeka kryštálového cukru (trstinového),
- 1 ks vanilínový cukor,
- 1/2 balíčka prášku do pečiva,
- 1/2 hrnčeka mlieka,
- 1/2 hrnčeka oleja,
- 2 ks vajcia,
- Nasekaná tmavá čokoláda (nemusí byť),
Na ovocný krém:
- 2 plné hrste ľubovoľného ovocia (maliny, čučoriedky, jahody, marhule, ríbezle, atď.),
- 1/2 hrnčeka kryštálového cukru (trstinového),
- 400 ml mlieka,
- 1 ks Zlatý klas s vanilkou (40 g),
- 100 g masla,
Na ozdobenie:
- Šľahačka = 500 ml šľahačkovej smotany alebo 300 ml mlieka a 2 ks šľahačka v prášku Dr. Oetker,
- Nasekaná čokoláda,
- Pistácie,
- Medovka
Postup receptu na šťavnatý ovocný koláč so šľahačkou
1Dve hrste ovocia (u nás červené ríbezle) dáme do menšieho hrnca, zasypeme cukrom, hrnčekom vody a varíme na miernom ohni, aby dostalo ovocie želatínovú konzistenciu (cca 10-15 minút). Podľa potreby pridáme znova vodu, nech je zmes hustejšia a kľudne aj cukor. Po uvarení by sme mali mať cca 1 hrnček ovocnej zmesi.
2Pokým sa nám varí ovocie, pripravíme si cesto. Všetky suroviny odmeriame hrnčekom (250 ml). Do misky pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva, vanilínový aj kryštálový cukor, mlieko, olej a vajcia. Mixérom vyšľaháme dohladka. Následne si nasekáme čokoládu a vareškou primiešame do cesta.
3Plech (cca 30×40 cm) vystelieme papierom na pečenie. Rozotrieme cesto a pečieme pri teplote 175°C cca 15 minút. Taktiež si dokončíme ovocný krém. Do mlieka zapracujeme Zlatý klas. Necháme prevariť, pridáme rozvarené ovocie, spojíme a vychladíme. Do vlažného krému pridáme maslo, premiešame. Znova necháme chladiť.
4Následne si pripravíme šľahačku. Môžeme zvoliť šľahačkovú smotanu, ktorú vyšľaháme dotuha. Mala by byť dostatočne vychladená, aby pekne držala tvar. Môžeme si však pripraviť aj šľahačku z prášku (Dr. Oetker) a to tak, že do studeného mlieka zašľaháme 2 balíčky tohto prášku.
5Na vychladnutý korpus rozotrieme ovocný krém. Navrstvíme šľahačku a dozdobíme nasekanou čokoládou, pistáciami či medovkou. Necháme zachladiť aspoň na jednu hodinu.
Hotovo! Prajeme vám príjemnú osviežujúcu chuť! A čo ovocný nanuk?