Čas prípravy: 40 minút,
Počet porcií: 2,
 

Potešte sa ďalšou lahôdkou. Stroganov je na prípravu jednoduché jedlo a výsledok stojí za to. Pochutí si celá rodina.

Stroganov

Klasický stroganov je jedlo z ruskej kuchyne, ktoré sa zvyčajne pripravuje z tenkých plátkov hovädzieho mäsa (alebo iného mäsa), cibuľky, smotany a kyslej nasekanej uhorky.

Mäso sa najprv nakrája na tenké pásiky a potom sa opraží na oleji spolu s cibuľou. Potom sa pridajú nakrájané kyslé uhorky, smotana a koreniny podľa chuti. Väčšinou sa podáva s cestovinou alebo ryžou, ale skvelý obed vznikne aj ak k nemu pridáte pečené zemiaky.

Existuje mnoho variantov tohto jedla a niektoré z nich môžu obsahovať aj huby, papriku, paradajky alebo alkohol, ako je brandy alebo hnedý rum. Stroganov je považovaný za jedno z najznámejších a najobľúbenejších jedál ruskej kuchyne a často sa podáva na špeciálne príležitosti aj na Slovensku.

Hovädzie mäso, ktoré toto jedlo obsahuje, je vynikajúcim zdrojom bielkovín, ktoré sú dôležité pre rast a obnovu tkanív v tele. Obsahuje vysoké množstvo vitamínu B12, ktorý je dôležitý pre tvorbu krvi a zdravie nervového systému.

Stroganov z hovädzieho mäsa

Rovnako je bohaté na železo, ktoré pomáha tvoriť červené krvinky a zabezpečuje, že orgány v tele dostávajú dostatočné množstvo kyslíka. Hovädzie mäso obsahuje aj kreatín, ktorý môže pomôcť zlepšiť fyzickú výkonnosť a posilniť svalovú hmotu. A obsahuje aj zinok, ktorý je dôležitý pre správne fungovanie imunitného systému a rast a obnovu tkanív v tele.

Je však dôležité spomenúť, že hovädzie mäso obsahuje aj vysoký obsah nasýtených tukov, ktoré môžu mať negatívny vplyv na zdravie, ak sa konzumujú v nadmernom množstve. Preto by sa malo hovädzie mäso konzumovať s mierou a mali by sme sa snažiť vyberať menej tučné kúsky mäsa a šetrné spôsoby prípravy.

Stroganov z hovädzieho mäsa chutí úžasne. Vyskúšajte nenáročný recept z kuchyne portálu Ženy v meste. Dajte nám v diskusii vedieť, ako sa vám podaril a či vám chutil. Vyskúšajte aj hovädzie mäso v paradajkovej omáčke. Vyskúšajte aj tradičný recept na držkovú polievku, alebo tento na vyprážaný syr so šunkou. Alebo recept na paradajkovú omáčku na cestoviny. či kôprovú omáčku.

Ingrediencie

(2 porcie)

  • 350 g kvalitného hovädzieho mäsa alebo bravčové, kuracie, morčacie (na osobu počítame 150 – 200 g),
  • 1 ks menšia cibuľa,
  • kúsok masla,
  • 3 dl vývaru,
  • 4 polievkové lyžice smotany na šľahanie,
  • 1 kyslá uhorka (nemusí byť),
  • na marinádu: 2 polievkové lyžice olivového oleja, soľ, mleté čierne korenie,
  • na dochutenie: 1 malá lyžička horčice, 2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku, trošku cukru,

Postup receptu na hovädzí stroganov, kurací aj bravčový

1Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na tenké plátky. Následne ho naklepeme (pri dusení sa skôr uvoľnia vlákna) a nakrájame na tenké rezančeky. Pridáme olivový olej, premiešame a dochutíme soľou a čiernym mletým korením. Necháme v chlade odpočinúť aspoň jednu hodinu (najlepšie cez noc).

Mäso dochutíme, Foto - Nela

2Kvalitnejšiu panvicu rozohrejeme, pridáme kúsok masla a odležané mäso. Mäsko opražíme, aby sa zatiahlo. Prikryjeme ho pokrievkou, aby pustilo vlastnú šťavu. Na malej panvičke si na troške masla orestujeme cibuľu. Po cca 5 minútach mäso odkryjeme, pridáme cibuľu a ďalej dusíme.

Pridáme cibuľu a ďalej dusíme, Foto - Nela

3Ak máme vývar, tak ho použijeme na podlievanie mäsa. Keď ho nemáme, môžeme si ho pripraviť z bujónu. Potrebujeme cca 3 dl. Mäso podlievame vývarom (vodou) a dusíme do mäkka. Potom pridáme horčicu, paradajkový pretlak, trošku cukru, šľahačkovú smotanu. Prevaríme.

Pridáme smotanu a pretlak, Foto - Nela

4Nakoniec k mäsu pridáme kyslú uhorku nakrájanú na malé kocky. Premiešame a prehrejeme. Ak sa nám zdá omáčka hustejšia, môžeme ju zriediť troškou vývaru. Hovädzí stroganov podávame s dusenou ryžou, opekanými zemiakmi. Dozdobíme bylinkami a lyžicou kyslej smotany.

Stroganov. Foto - Michal Trško

Tip na záver: Stroganov by sa mal robiť z hovädzieho mäsa – sviečkovice. Môžete však zvoliť aj iný druh mäsa ako bravčová sviečkovica, kuracie prsia, ale aj morčacie. Keď obľubujete šampiňóny, pridajte ich k polomäkkému mäsu nakrájané na plátky (cca 4 ks), najlepšie sú samozrejme čerstvé. Mäso marinované v oleji a korení bude nielen chutnejšie, ale sa aj skôr udusí.

Hotovo! Želáme vám dobrú chuť! Vyskúšajte aj náš recept na francúzske zemiaky, šampiňónový stroganov či bravčový stroganov

Videorecept prípravy stroganovu

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu