Potešte sa ďalšou lahôdkou. Stroganov je na prípravu jednoduché jedlo a výsledok stojí za to. Pochutí si celá rodina.
Stroganov
Klasický stroganov je jedlo z ruskej kuchyne, ktoré sa zvyčajne pripravuje z tenkých plátkov hovädzieho mäsa (alebo iného mäsa), cibuľky, smotany a kyslej nasekanej uhorky.
Mäso sa najprv nakrája na tenké pásiky a potom sa opraží na oleji spolu s cibuľou. Potom sa pridajú nakrájané kyslé uhorky, smotana a koreniny podľa chuti. Väčšinou sa podáva s cestovinou alebo ryžou, ale skvelý obed vznikne aj ak k nemu pridáte pečené zemiaky.
Existuje mnoho variantov tohto jedla a niektoré z nich môžu obsahovať aj huby, papriku, paradajky alebo alkohol, ako je brandy alebo hnedý rum. Stroganov je považovaný za jedno z najznámejších a najobľúbenejších jedál ruskej kuchyne a často sa podáva na špeciálne príležitosti aj na Slovensku.
Hovädzie mäso, ktoré toto jedlo obsahuje, je vynikajúcim zdrojom bielkovín, ktoré sú dôležité pre rast a obnovu tkanív v tele. Obsahuje vysoké množstvo vitamínu B12, ktorý je dôležitý pre tvorbu krvi a zdravie nervového systému.
Stroganov z hovädzieho mäsa
Rovnako je bohaté na železo, ktoré pomáha tvoriť červené krvinky a zabezpečuje, že orgány v tele dostávajú dostatočné množstvo kyslíka. Hovädzie mäso obsahuje aj kreatín, ktorý môže pomôcť zlepšiť fyzickú výkonnosť a posilniť svalovú hmotu. A obsahuje aj zinok, ktorý je dôležitý pre správne fungovanie imunitného systému a rast a obnovu tkanív v tele.
Je však dôležité spomenúť, že hovädzie mäso obsahuje aj vysoký obsah nasýtených tukov, ktoré môžu mať negatívny vplyv na zdravie, ak sa konzumujú v nadmernom množstve. Preto by sa malo hovädzie mäso konzumovať s mierou a mali by sme sa snažiť vyberať menej tučné kúsky mäsa a šetrné spôsoby prípravy.
Stroganov z hovädzieho mäsa chutí úžasne. Vyskúšajte nenáročný recept z kuchyne portálu Ženy v meste. Dajte nám v diskusii vedieť, ako sa vám podaril a či vám chutil. Vyskúšajte aj hovädzie mäso v paradajkovej omáčke. Vyskúšajte aj tradičný recept na držkovú polievku, alebo tento na vyprážaný syr so šunkou. Alebo recept na paradajkovú omáčku na cestoviny. či kôprovú omáčku.
Ingrediencie
(2 porcie)
- 350 g kvalitného hovädzieho mäsa alebo bravčové, kuracie, morčacie (na osobu počítame 150 – 200 g),
- 1 ks menšia cibuľa,
- kúsok masla,
- 3 dl vývaru,
- 4 polievkové lyžice smotany na šľahanie,
- 1 kyslá uhorka (nemusí byť),
- na marinádu: 2 polievkové lyžice olivového oleja, soľ, mleté čierne korenie,
- na dochutenie: 1 malá lyžička horčice, 2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku, trošku cukru,
Postup receptu na hovädzí stroganov, kurací aj bravčový
1Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na tenké plátky. Následne ho naklepeme (pri dusení sa skôr uvoľnia vlákna) a nakrájame na tenké rezančeky. Pridáme olivový olej, premiešame a dochutíme soľou a čiernym mletým korením. Necháme v chlade odpočinúť aspoň jednu hodinu (najlepšie cez noc).
2Kvalitnejšiu panvicu rozohrejeme, pridáme kúsok masla a odležané mäso. Mäsko opražíme, aby sa zatiahlo. Prikryjeme ho pokrievkou, aby pustilo vlastnú šťavu. Na malej panvičke si na troške masla orestujeme cibuľu. Po cca 5 minútach mäso odkryjeme, pridáme cibuľu a ďalej dusíme.
3Ak máme vývar, tak ho použijeme na podlievanie mäsa. Keď ho nemáme, môžeme si ho pripraviť z bujónu. Potrebujeme cca 3 dl. Mäso podlievame vývarom (vodou) a dusíme do mäkka. Potom pridáme horčicu, paradajkový pretlak, trošku cukru, šľahačkovú smotanu. Prevaríme.
4Nakoniec k mäsu pridáme kyslú uhorku nakrájanú na malé kocky. Premiešame a prehrejeme. Ak sa nám zdá omáčka hustejšia, môžeme ju zriediť troškou vývaru. Hovädzí stroganov podávame s dusenou ryžou, opekanými zemiakmi. Dozdobíme bylinkami a lyžicou kyslej smotany.
Tip na záver: Stroganov by sa mal robiť z hovädzieho mäsa – sviečkovice. Môžete však zvoliť aj iný druh mäsa ako bravčová sviečkovica, kuracie prsia, ale aj morčacie. Keď obľubujete šampiňóny, pridajte ich k polomäkkému mäsu nakrájané na plátky (cca 4 ks), najlepšie sú samozrejme čerstvé. Mäso marinované v oleji a korení bude nielen chutnejšie, ale sa aj skôr udusí.
Hotovo! Želáme vám dobrú chuť! Vyskúšajte aj náš recept na francúzske zemiaky, šampiňónový stroganov či bravčový stroganov.