Sviečková na smotane, obľúbená pochúťka, ktorá osloví skutočne každého. Najmä, keď je správne pripravená. S jednoduchým fotopostupom od Chutné recepty si viete nachystať takúto sviečkovú rýchlo a chutne. Veľa šťastia!
Sviečková
Sviečková pripravená na smotanovej omáčke – jasný poklad českej kuchyne. Síce sa nám recept môže zo začiatku zdať komplikovaný, s našim fotopostupom tento luxusný obed hravo zvládnete. Potešte vašich členov domácnosti ešte dnes!
A ak ste sa pokúšali ste sa už v minulosti pripraviť sviečkovú, no nevyšla ako na obrázkoch? Aby sa situácia neopakovala, ponúkame vám na recept na staročeskú sviečkovú.
Sviečková na smotane je jednou z najznámejších a najobľúbenejších tradičných jedál v bývalom Československu. Je to stále často podávané jedlo počas sviatkov a osláv, ale je tiež súčasťou bežnej kuchyne. Je to dobrota, ktorá sa často pripravuje doma a aj v reštauráciách.
Má typickú bohatú a krémovú chuť. Kombinácia hovädzieho mäsa, zeleniny a smotany vytvára plnú a jemnú arómu. Chuť môže byť ľahko dochutená bylinkami a korením podľa preferencií.
Sviečková je zvyčajne pripravená z hovädzieho mäsa, najčastejšie z hovädzieho zadného, známeho aj ako sviečková. Okrem mäsa obsahuje aj koreňovú zeleninu, ako sú mrkva, petržlenový koreň a zeler. K základným ingredienciám patrí aj smotana, múka na zahustenie, maslo, cibuľa a bylinky ako majoránka a petržlenová vňať.
História pravej českej sviečkovej
Sviečková omáčka sa však stala významnou súčasťou českej kuchyne a je populárna nielen v Českej republike, ale aj v mnohých iných krajinách. Je to jedlo, ktoré je symbolom českej gastronómie.
Pôvod jedla siaha až niekam do 18. storočia, kedy sa stala populárnou súčasťou aj našej kuchyne. Existuje viacero teórií a legend o jej vzniku.
Jedna z teórií hovorí, že názov „sviečková“ vychádza zo spôsobu prípravy mäsa, kedy sa hovädzia sviečková pečie ako celok na otvorenom ohni alebo v peci. Tento spôsob pečenia zachováva šťavnatosť mäsa a dáva mu charakteristický tvar sviečky.
Ďalšia teória hovorí, že jedlo získalo svoje meno podľa jemnej a hladkej konzistencie, ktorú dosahuje vďaka pridaniu smotany. Smotana pridáva jedinečnú krémovosť do polievky a zjemňuje chuť mäsa a zeleniny.
Sviečková na smotane sa stala obľúbenou jedlom v slovenských domácnostiach a bola často podávaná pri špeciálnych príležitostiach, ako sú vianočné sviatky, svadby a rodinné oslavy. Jej význam v slovenskej kuchyni a kultúre je tak veľký, že sa stala jednou zo symbolických jedál aj Slovenska.
Jej chuť a príprava sa môžu mierne líšiť v rôznych regiónoch, no nezávisle od varianty je stále spojená s chutnými spomienkami na rodinné oslavy a sviatky. Máme pre vás aj ďalší overený staročeský recept na kulajdu podľa portálu Ženy v meste. Alebo napríklad aj tento recept na pečené kura.
Ingrediencie
(5 porcií)
- 1 kg hovädzie mäso (aké mäso na sviečkovú),
- 10 dkg slanina,
- 125 dkg maslo,
- 1 ks väčšia cibuľa,
- 2 ks mrkva,
- 2 ks petržlen,
- 1 ks zeler,
- 10 guličiek peper,
- 6 guličiek nové korenie,
- 4 ks bobkový list,
- Štipka tymiánu,
- 3 PL hladká múka,
- Ocot alebo citrónová šťava – podľa chuti,
- 2 kelímky smotany – podľa preferencií (buď kyslá alebo šľahačková),
- 1 liter mlieka,
- Soľ – podľa chuti,
- Worchestrová omáčka – podľa chuti
Postup receptu: originál sviečková na smotane
1Najskôr si na masle opečieme mäso v celku (z každej strany cca 3-4 minúty) a až potom preložíme do pekáča.
2Na panvici osmažíme slaninu nakrájanú na kocky. Pridáme k nej nadrobno nakrájanú cibuľu a všetku ostatnú koreňovú zeleninu, ktorú si predtým nastrúhame. Pár minút celú zmes restujeme a následne ju preložíme do pekáča s mäsom.
3Mäso a zeleninu spolu okoreníme, posolíme a podlejeme vodou. Pečieme v rúre na 250°C, až kým nám mäso nezmäkne. Ide o časovo náročnejší proces, trvá to približne 2-3 hodiny.
4Mäso po upečení vyberieme. Snažíme sa vytiahnuť všetko korenie a zeleninu rozmixovať. Naozaj dobrý nápad je použiť korenie v pyramídkách.
5Nakoniec omáčku zahustíme múkou, ktorú predtým rozšľaháme v smotane. Následne pridáme mlieko, ale iba také množstvo, aby omáčka nebola riedka. Dochutíme worchestrovou omáčkou a citrónovou šťavou. Sviečkovú podávame najlepšie s domácimi knedľami.
Dobrú chuť, dokonalá domáca sviečková je hotová. Veríme, že všetci sa spokojne najedli! Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na výborný obed.
[…] Hotovo! Dobrú chuť k vašim špagetám! Prípadne skúste aj náš recept na sviečkovú. […]