Čas prípravy: 35 minút
Čas pečenia: 2-3 hodiny
Počet porcií: 5
 

Sviečková na smotane, obľúbená pochúťka, ktorá osloví skutočne každého. Najmä, keď je správne pripravená. S jednoduchým fotopostupom od Chutné recepty si viete nachystať takúto sviečkovú rýchlo a chutne. Veľa šťastia!

Sviečková

Sviečková pripravená na smotanovej omáčke – jasný poklad českej kuchyne. Síce sa nám recept môže zo začiatku zdať komplikovaný, s našim fotopostupom tento luxusný obed hravo zvládnete. Potešte vašich členov domácnosti ešte dnes!

A ak ste sa pokúšali ste sa už v minulosti pripraviť sviečkovú, no nevyšla ako na obrázkoch? Aby sa situácia neopakovala, ponúkame vám na  recept na staročeskú sviečkovú.

Sviečková na smotane je jednou z najznámejších a najobľúbenejších tradičných jedál v bývalom Československu. Je to stále často podávané jedlo počas sviatkov a osláv, ale je tiež súčasťou bežnej kuchyne. Je to dobrota, ktorá sa často pripravuje doma a aj v reštauráciách.

Má typickú bohatú a krémovú chuť. Kombinácia hovädzieho mäsa, zeleniny a smotany vytvára plnú a jemnú arómu. Chuť môže byť ľahko dochutená bylinkami a korením podľa preferencií.

Sviečková je zvyčajne pripravená z hovädzieho mäsa, najčastejšie z hovädzieho zadného, známeho aj ako sviečková. Okrem mäsa obsahuje aj koreňovú zeleninu, ako sú mrkva, petržlenový koreň a zeler. K základným ingredienciám patrí aj smotana, múka na zahustenie, maslo, cibuľa a bylinky ako majoránka a petržlenová vňať.

História pravej českej sviečkovej

Sviečková omáčka sa však stala významnou súčasťou českej kuchyne a je populárna nielen v Českej republike, ale aj v mnohých iných krajinách. Je to jedlo, ktoré je symbolom českej gastronómie.

Pôvod jedla siaha až niekam do 18. storočia, kedy sa stala populárnou súčasťou aj našej kuchyne. Existuje viacero teórií a legend o jej vzniku.

Jedna z teórií hovorí, že názov „sviečková“ vychádza zo spôsobu prípravy mäsa, kedy sa hovädzia sviečková pečie ako celok na otvorenom ohni alebo v peci. Tento spôsob pečenia zachováva šťavnatosť mäsa a dáva mu charakteristický tvar sviečky.

Ďalšia teória hovorí, že jedlo získalo svoje meno podľa jemnej a hladkej konzistencie, ktorú dosahuje vďaka pridaniu smotany. Smotana pridáva jedinečnú krémovosť do polievky a zjemňuje chuť mäsa a zeleniny.

Sviečková na smotane sa stala obľúbenou jedlom v slovenských domácnostiach a bola často podávaná pri špeciálnych príležitostiach, ako sú vianočné sviatky, svadby a rodinné oslavy. Jej význam v slovenskej kuchyni a kultúre je tak veľký, že sa stala jednou zo symbolických jedál aj Slovenska.

Jej chuť a príprava sa môžu mierne líšiť v rôznych regiónoch, no nezávisle od varianty je stále spojená s chutnými spomienkami na rodinné oslavy a sviatky. Máme pre vás aj ďalší overený staročeský recept na kulajdu podľa portálu Ženy v meste. Alebo napríklad aj tento recept na pečené kura.

Ingrediencie

(5 porcií)

  • 1 kg hovädzie mäso (aké mäso na sviečkovú),
  • 10 dkg slanina,
  • 125 dkg maslo,
  • 1 ks väčšia cibuľa,
  • 2 ks mrkva,
  • 2 ks petržlen,
  • 1 ks zeler,
  • 10 guličiek peper,
  • 6 guličiek nové korenie,
  • 4 ks bobkový list,
  • Štipka tymiánu,
  • 3 PL hladká múka,
  • Ocot alebo citrónová šťava – podľa chuti,
  • 2 kelímky smotany – podľa preferencií (buď kyslá alebo šľahačková),
  • 1 liter mlieka,
  • Soľ – podľa chuti,
  • Worchestrová omáčka – podľa chuti

Postup receptu: originál sviečková na smotane

1Najskôr si na masle opečieme mäso v celku (z každej strany cca 3-4 minúty) a až potom preložíme do pekáča.

Mäso opečieme a preložíme. Foto - Kristýna

2Na panvici osmažíme slaninu nakrájanú na kocky. Pridáme k nej nadrobno nakrájanú cibuľu a všetku ostatnú koreňovú zeleninu, ktorú si predtým nastrúhame. Pár minút celú zmes restujeme a následne ju preložíme do pekáča s mäsom.
Osmažíme slaninu a pridáme zeleninu. Foto - Kristýna

3Mäso a zeleninu spolu okoreníme, posolíme a podlejeme vodou. Pečieme v rúre na 250°C, až kým nám mäso nezmäkne. Ide o časovo náročnejší proces, trvá to približne 2-3 hodiny.

Pečieme, až kým mäso nezmäkne. Foto - Kristýna

4Mäso po upečení vyberieme. Snažíme sa vytiahnuť všetko korenie a zeleninu rozmixovať. Naozaj dobrý nápad je použiť korenie v pyramídkách.

Sviečková je hotová. Mäso po upečení vyberieme. Foto - Kristýna

5Nakoniec omáčku zahustíme múkou, ktorú predtým rozšľaháme v smotane. Následne pridáme mlieko, ale iba také množstvo, aby omáčka nebola riedka. Dochutíme worchestrovou omáčkou a citrónovou šťavou. Sviečkovú podávame najlepšie s domácimi knedľami.

Zahustíme, dochutíme a podávame. Foto - Kristýna

Dobrú chuť, dokonalá domáca sviečková je hotová. Veríme, že všetci sa spokojne najedli! Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na výborný obed.

Videorecept

1 komentár

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu