Čas prípravy: 1 hodina
Čas pečenia: 30 minút 
Počet porcií: cca 25 ks
 

Najlepšie syrové pagáče, ktoré budú mäkké ako pavučinka. Tradičná slovenská dobrota s dlhou históriou je súčasťou takmer každej domácnosti. Sú nenáročné na prípravu a zmiznú raz-dva, pretože sú veľmi chutné. Navyše si na nich pochutia aj deti, ktoré syrovej chuti neodolajú. Tradičný recept na syrové pagáče podľa receptu portálu Chutné recepty

Syrové pagáče

Tradičná klasika, s ktorou sa už stretol každý z nás, pretože sa pečú takmer v každej domácnosti. Syrové pagáče sú chuťovo doslova nebíčko v papuľke. S naším receptom si ich pripravíte mäkučké, budú ako pavučinka. Ak ste sa doteraz nevedeli odhodlať k ich príprave, tak teraz je ten správny čas, pretože pre vás máme podrobný a jednoduchý recept, s ktorým to zvládnete raz-dva. Upečme si ich spolu!

Syrové pagáče majú bohatú históriu a sú neoddeliteľnou súčasťou tradičnej kuchyne mnohých krajín strednej a východnej Európy. Ich pôvod siaha do stredovekého obdobia a odvtedy sa stali symbolom mnohých osláv a udalostí. Okrem receptu ponúkajú syrové pagáče aj zaujímavý pohľad na kulinársku dedičnosť, kde ich príprava často predstavuje rodinný rituál prenášaný z generácie na generáciu.

Variabilita receptov na syrové pagáče je pôsobivá. Každý recept môže obsahovať unikátne ingrediencie a techniky prípravy. Okrem syra môžu byť pagáče plnené ďalšími prísadami ako slanina, bylinky, cibuľa alebo dokonca rôzne druhy mäsa, čím sa vytvárajú rozmanité chute a textúry.

V súčasnej dobe dochádza k moderným inováciám v príprave pagáčov, kde sa experimentuje s netradičnými ingredienciami a prispôsobujú sa špeciálnym stravovacím potrebám, napríklad vytváraním bezlepkových variantov. V reštauráciách môžu syrové pagáče predstavovať kreatívny prvok v gastronomických zážitkoch, kde šéfkuchári kombinujú rôzne druhy syra, tvary a prílohy.

Nutričné hodnoty syrových pagáčov sú tiež dôležité, keďže sú zvyčajne bohaté na bielkoviny, tuky a sacharidy, čím poskytujú energiu a chutný zážitok. Ich konzumácia môže byť samostatná alebo ako príloha k rôznym jedlám, a sú vhodné na rôzne príležitosti, vrátane rodinných osláv, večierkov alebo jednoduchých obedov.

Syrové pagáče majú nielen miesto v kuchyni, ale sú aj súčasťou kultúrneho diania. S ich medzinárodným vplyvom prispievajú k pestrosti svetovej gastronómie a ostávajú dôležitou súčasťou jedálneho stola, zachovávajúc tradície a ponúkajúc výnimočný chuťový zážitok.

Na našom webe nájdete aj recept na výborné oškvarkové pagáče, juhoslovanské koláče, veľkonočnú babu a kysnutý báleš. Okrem nich tam máme recept aj na výborné domáce langoše, pravý balkánsky burek, bryndzový podpecník či domácu pizzu, slané vianočné koláčiky alebo pizza štangle. Neváhajte a pripravte si niektorý z týchto chutných receptov. 

História syrových pagáčov

História syrových pagáčov siaha až do stredovekého obdobia a zahŕňa rôzne kultúry strednej a východnej Európy. Pôvodné pagáče neboli nevyhnutne syrové, ale ich jednoduchosť a výživný charakter ich urobil obľúbeným jedlom medzi ľuďmi rôznych vrstiev.

V stredoveku boli pagáče často pripravované v domácnostiach a slúžili ako trvanlivá potravina, ktorú bolo ľahké uskladniť a konzumovať počas dlhších období. V mnohých prípadoch boli pagáče pripravované v súvislosti s rôznymi sviatkami a oslavami. Ich konkrétny tvar, veľkosť a plnka sa mohli líšiť podľa regionálnych zvyklostí a dostupných surovín.

Syrové pagáče, ktoré obsahujú syr v ceste alebo plnke, mohli vzniknúť ako reakcia na bohatstvo syra v niektorých oblastiach strednej a východnej Európy. Syr bol často dostupným a tradičným potravinovým produktom, a jeho pridanie do pagáčov zvýšilo ich výživnú hodnotu a chuťový profil.

Okrem toho môže mať vznik syrových pagáčov spojenie s postupným rozvojom pekárskej technológie a dostupnosti rôznych surovín. V priebehu času sa recepty na pagáče menili a prispôsobovali sa aktuálnym trendom a chuti ľudí. V súčasnosti sú syrové pagáče stále populárne a existuje mnoho regionálnych variácií receptov. Ich príprava a konzumácia môžu byť spojené s tradičnými udalosťami a sviatkami, a zároveň môžu predstavovať aj moderný a kreatívny prístup k pečeniu. Tu sú zase naše jednoduché pagáče. Tu je zase recept na rýchle pagáče. Ale skúste aj bryndzové pagáče. A tu je bublanina ako pavučinka.

Ingrediencie

  • 500 g hladká múka,
  • 250 g Hera (alebo iný tuk na pečenie),
  • 250 g kyslá smotana (1 ks),
  • 1 dcl mlieko,
  • 1 ČL kryštálový cukor,
  • 30 g droždie,
  • 250 g strúhaný syr,
  • 3 ks žĺtky,
  • trochu masla na potretie

Postup receptu

1

Začneme s prípravou kvásku. Vlažné mlieko dáme do misky s droždím a cukrom. Necháme to postáť asi 5 minút.

Pripravíme kvások. Foto - Jaja

2Do kvásku následne pridáme aj múku, 2 žĺtky, Heru, smotanu a 200 g strúhaného syra. Tieto ingrediencie spolu premiešame a necháme aspoň na 30 minút bokom odležať.

Vymiešame cesto. Foto - Jaja

3

Po polhodinke cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a poprekladáme ho viackrát na seba. Znova ho rozvaľkáme na rovnakú hrúbku a ešte raz poprekladáme. Týmto spôsobom docielime, že pagáčiky budú mať pekné vrstvenie. Pri poslednom vaľkaní cesto necháme rozvaľkané na 2 cm. 

Poprekladáme cesto. Foto - Jaja

4

Z tohto cesta nakoniec vykrojíme kolieska a poukladáme ich na vymastený plech. Každý pagáčik potrieme žĺtkom a posypeme zvyšným syrom. 

Vykrojíme kolieska. Foto - Jaja

5

Syrové pagáče pečieme v predhriatej rúre na 180°C asi 30 minút. Hotové pagáče necháme už len vychladnúť a môžeme si na nich pochutiť. Dobrú chuť. 

Pečieme. Foto - Jaja

Pripravte si aj recept portálu Ženy v meste na výborné šatôčky s medvedím cesnakom. Alebo skúste aj výborné slané chuťovky. Tu je aj recept na slané pečivo. Skúste aj bryndzové halušky recept z koliby.

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu