Čas prípravy: 30
Počet porcií: 4 – 5
 

Originál recept na klasické talianske tiramisu, ktoré je dezertným koláčom pripravovaným na rôzne udalosti, ale aj len tak k poobednej kávičke. Keďže je jeho príprava nenáročná a chuť neodolateľná, tiramisu dezert sa stal veľmi obľúbeným po celom svete. Vyskúšajte recept portálu Chutné recepty a pripravte si ho spolu s nami. 

Talianske tiramisu

Tiramisu, tento lahodný taliansky dezert s pôvabným názvom, čo v preklade znamená „vyneste ma hore“ v prenesení ako zlepši mi náladu, pochádza z regiónu Benátsko v Taliansku. Napriek svojej mladosti v porovnaní s tradičnejšími talianskymi jedlami má tento dezert krátku, no fascinujúcu históriu, ktorá siaha do posledných 50 až 60 rokov.

Jeho základné ingrediencie zahŕňajú vajíčka, cukor, mascarpone a kávu, ktorá mu dodáva charakteristickú chuť. V mnohých receptoch sa môže objaviť aj alkohol, často amaretto alebo rum. Tiramisu je výnimočné aj pre svoju variabilitu, pričom kreatívni kuchári pridávajú rôzne prísady, ako sú ovocie, karamel, čokoláda alebo orechy, čím vytvárajú nové a vzrušujúce chute.

Pre niektorých ľudí môže byť prekvapením vedieť, že tiramisu, vďaka obsahu kávy a cukru, môže slúžiť ako skvelý energetický záver jedla. Niekedy je dokonca konzumované ráno, aby poskytlo rannú dávku energie. Zároveň však táto pochúťka nespĺňa len funkciu jedla, ale stimuluje aj niekoľko zmyslov súčasne. Kombinácia kávy a mascarpone vytvára zážitok, ktorý oslovuje chuťové poháriky a vôňu.

V spoločenskom kontexte je tiramisu považované za „spoločenský dezert“. Jeho podávanie v malých porciách v pohároch alebo miskách podporuje pohodu a spoločné stolovanie. A čo je ešte zaujímavé, tiramisu sa stalo medzinárodne obľúbeným a je široko dostupné v reštauráciách po celom svete. Rôzne krajiny vytvorili svoje vlastné varianty, prispôsobujúc ho miestnym chuťovým preferenciám a pridávajúc doň osobitý miestny zážitok.

História tiramisu

História tiramisu je fascinujúca a pripisuje sa jej niekoľko legiend, ktoré pravdepodobne prispeli k vzniku tohto výnimočného talianskeho dezertu. Hoci existuje niekoľko teórií o jeho pôvode, väčšina názorov smeruje na začiatok 70. rokov 20. storočia v regióne Benátsko (Veneto), najmä v meste Treviso.

Jedna z najpopulárnejších legiend hovorí o vedúcej kuchárke domácnosti. Podľa tejto verzie pripravovala jedlo pre Benita Mussoliniho, talianskeho diktátora. Tiramisu, s obsahom výdatnej kávy, malo poskytovať potrebnú silu a vitalitu. Názov „Tiramisu“ sa údajne vyskytol, keď si Mussolini pochutnal na tomto dezerte a vyzval kuchárku slovami „Tiramisu,“ čo v preklade znamená „prineste ma hore“ alebo „posilnite ma“.

Iná verzia príbehu o histórii tiramisu sa spája s mestečkom Treviso. V tejto teórii sa hovorí o slávnej reštaurácii Le Beccherie, ktorá v roku 1969 zaviedla tiramisu do svojho jedálnička. Tento dezert sa postupne stal obľúbeným nielen u miestnych, ale aj medzi návštevníkmi reštaurácie.

Bez ohľadu na konkrétny príbeh alebo legendu, jedno je isté – tiramisu sa rýchlo rozšírilo po Taliansku a neskôr aj po celom svete. Jeho výnimočná kombinácia chutí a jednoduchá príprava prispeli k jeho obľúbenosti, a tak sa stalo neodmysliteľnou súčasťou svetovej kuchyne.

Vyskúšajte aj náš recept na famózne red velvet tortičky, nepečený cheesecake s mascarpone, Sacherovu tortu, domácu marlenku, odpaľované venčeky, jahodové tiramisu alebo zamatovú roládu. A tu je aj recept na dobrý koláč na Veľkú noc.

Ingrediencie

  • 450 g mascarpone,
  • 3 ks vajcia,
  • 75 g cukor,
  • 200 ml silná káva,
  • 2 PL rum alebo likér Amaretto,
  • 20 – 24 ks dlhé piškóty,
  • 2 PL kakao

Postup receptu

1

Bielky a žĺtky oddelíme a z bielkov vyšľaháme sneh aj so štipkou soli (poprípade môžeme vyšľahať šľahačkovú smotanu). Žĺtky zmiešame s cukrom a šľaháme, až kým nezískame svetlú penu.

Vymiešame sneh. Foto - Michal

2

Teraz vložíme mascarpone k žĺtkovej pene a vymiešame ručne, kým nezískame hladkú zmes. Následne do tejto zmesi jemne vmiešame aj bielkový sneh, aby sme získali nadýchaný krém. 

Vymiešame krém. Foto - Michal

3

V inej miske si zatiaľ zmiešame kávu s rumom, avšak namiesto rumu môžeme použiť likér Amaretto. 

Pripravíme kávovú zmes. Foto - Michal

4

Na prípravu tiramisu budeme potrebovať vhodnú nádobu (napríklad spodnú časť jenského skla). Do nádoby najprv poukladáme vrstvu piškót, ktoré si ale vopred namáčame do kávovo-rumovej zmesi. Následne na piškóty nanesieme vrstvu pripraveného krému.

Začneme vrstviť. Foto - Pixabay

5

Tento postup opakujeme, kým sa nám neminú zásoby. Nám to vyšlo na dve vrstvy piškót a dve vrstvy krému. Koláč prikryjeme fóliou a odložíme do chladničky na minimálne dve hodiny, ale ideálne na noc. Keď koláč stuhne, posypeme ho kakaom a servírujeme. 

Opakujeme. Foto - Michal

Skúste aj recept portálu Ženy v meste na piškótový koláč s ovocím a mascarpone. Alebo skúste tento recept na parížske rožky.

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu