Exotické thajské kuracie karí s kokosovým mliekom. Výborný tip na obed alebo večeru, ktorú si obľúbi celá rodina. Fanúšikovia ázijskej kuchyne si prídu na svoje a možno presvedčia aj tých, ktorí ázijskú kuchyňu doposiaľ nevyskúšali. Recept portálu Chutné recepty na kuracie karí s kokosovým mliekom je najlepší.
Kuracie karí s kokosovým mliekom
Máte chuť na niečo exotické? Ázijská kuchyňa toho ponúka viac než dosť. Jedným z jej slávnych jedál je aj kuracie karí s kokosovým mliekom, ktoré má svojich fanúšikov takmer v každej krajine. Jeho príprava je nenáročná a nevyžaduje veľa času, takže si toto jedlo môžete pripraviť naozaj kedykoľvek. Výborne sa k nemu hodí jazmínová ryža, ktorá tomu dodá tú správnu chuť. Pripravte si spolu s nami chutné karí s kokosovým mliekom.
Thajské kuracie karí s kokosovým mliekom je neodmysliteľnou súčasťou thajskej kuchyne, ktorá sa vyznačuje unikátnou rovnováhou rôznorodých chutí. Toto jedlo odzrkadľuje bohatú kulinársku históriu Thajska, kde sa miešajú vplyvy čínskej, malajskej a indickej kuchyne. Kombinácia sladkej, kyslej, pikantnej a slanej chuti je charakteristická pre thajskú gastronómiu.
Kokosové mlieko
Kokosové mlieko nie je len chutným prídavkom do kuchyne, ale ponúka aj rôzne zaujímavosti a zdravotné výhody:
-
Zdroj zdravých tukov: Kokosové mlieko obsahuje zdravé tuky, vrátane stredozápadných triglyceridov (MCT), ktoré sa ľahko strávia a môžu byť rýchlo využité ako zdroj energie. MCT tuky môžu tiež podporovať metabolizmus.
-
Vhodné pre ľudí s intoleranciou na laktózu: Kokosové mlieko je bez laktózy, čo z neho robí vhodnú alternatívu pre ľudí s intoleranciou na laktózu alebo pre tých, ktorí praktizujú vegánsky alebo bezlepkový životný štýl.
-
Bohatý zdroj živín: Okrem tukov obsahuje kokosové mlieko aj živiny, ako sú vitamíny C, E, B a minerály vrátane horčíka, vápnika a železa.
-
Zvlhčujúce vlastnosti pre pokožku: Kokosové mlieko sa niekedy používa aj v kozmetických výrobkoch pre jeho zvlhčujúce vlastnosti. Olejové zložky v kokosovom mlieku môžu pomôcť hydratovať a upokojiť suchú pokožku.
-
Využitie v kuchyni a gastronómii: Kokosové mlieko je univerzálnou prísadou, ktorá sa používa v mnohých kuchyniach po celom svete. Používa sa v ázijských karí jedlách, polievkach, omáčkach, dezertoch a nápojoch.
-
Tradícia a kultúra: Kokosové mlieko má výraznú prítomnosť v kuchyniach juhovýchodnej Ázie, Karibiku a tých oblastiach, kde rastie kokosový strom. Je dôležitou súčasťou miestnych tradícií a kultúrnych jedál.
-
Podpora tráviaceho systému: V kokosovom mlieku sa nachádzajú zložky, ktoré môžu byť prospešné pre trávenie a zdravie čriev. Vláknina v kokosovom mlieku môže tiež podporovať zdravý tráviaci systém.
Ingrediencie
- 2 ks kuracie prsia,
- 1 ks červená cibuľa,
- 2 strúčiky cesnaku,
- 1 ČL mletá červená paprika (môže byť aj štipľavá),
- 1/2 ČL mleté čierne korenie,
- soľ – podľa chuti,
- 2 ČL karí korenie,
- 1/2 plechovky ananásový kompót (môžeme vynechať),
- 1 ks plechovka kokosového mlieka (cca 300 ml),
- 2 PL olej
Postup receptu
1Kuracie prsia očistíme a nakrájame na kocky. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame ich nadrobno. Pripravíme si korenie nech ho máme po ruke.
2
Na oleji pomaly restujeme cibuľu. Keď je cibuľa sklovitá, pridáme cesnak a len krátko spolu zarestujeme.
3
Pridáme kuracie prsia, zamiešame a okoreníme čiernym korením, soľou, mletou paprikou a karí korením.
4
Keď sa mäsko zatiahne, pridáme ananásový kompót, asi polovicu konzervy a s ním aj 4 – 5 PL šťavy. Pomiešame a môžeme hneď pridať kokosové mlieko a ak treba, doriedime ešte vodou, ak chceme zriediť omáčku. Necháme spolu variť na strednom výkone asi 15 – 20 minút. Podávame s ryžou.
Veríme, že vám bude thajské karí s kokosovým mliekom chutiť, prajeme vám dobrú chuť. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na najlepšiu čínu s ryžou.