Keď letné horúčavy vrcholia, len málokomu sa chce postávať pri rozpálenej varnej doske. V rámci týchto riadkov preto nahradíme rúry, varné dosky a sporáky chladničkou a pripravíme si zopár nepečených dezertov. Kombinácia lahodných sladkých chutí, ľahkosti a sviežosti je pre leto ako stvorená. Napečte s nami bez pečenia!

Osvedčené tipy na úvod

Kam nemôžu vajcia, tam príde želatína. Vajcia z pochopiteľných dôvodov do nepečených dezertov nepatria. Ovocné aj tvarohové plnky ale spoľahlivo stuhnú, ak do nich pridáte želatínu. Pri práci s ňou postupujte presne podľa návodu na vrecúšku, dodržujte odporúčané množstvá surovín a recept sa vám zaručene vydarí. Podobnú službu vám urobí aj čokoláda.

Pripravte si tvaroh a ovocie. Nepečené dezerty sú poväčšine veľmi ľahké a svieže. Hlavnú rolu tu hrá tvaroh, mascarpone, kyslá smotana a veľa ovocia. Odporúčame vám používať čerstvé sezónne ovocie. Jednotlivé recepty s ovocnou zložkou je možné variovať podľa dostupnosti ovocia na tržnici alebo v obchodoch. Ak si prelistujete online Kaufland leták, ihneď zistíte, ktoré druhy ovocia sú aktuálne v ponuke za výhodnú cenu. Všetko nájdete na jednom mieste, a navyše od domácich dodávateľov. Jednotlivé recepty si potom môžete jednoducho prispôsobiť tak, že uvedené ovocie nahradíte alternatívou. Ušetríte a súčasne odhalíte nové chute a kombinácie.

Cesto spoľahlivo nahradia piškóty. Ako náhrada piškótovej časti rezu alebo torty sa pri nepečených dezertoch využívajú navlhčené piškóty, rozdrvené maslové sušienky zmiešané s rozpusteným maslom, ale výborne poslúžia aj mleté orechy alebo datle.

Nepečená jahodová torta

Ingrediencie

  • 200 g maslové sušienky
  • 80 g maslo
  • 250 g mascarpone
  • 250 g mäkký tvaroh
  • 250 ml smotana na šľahanie
  • 200 g biela čokoláda
  • 100 g práškový cukor
  • 300 g jahody
  • 1 ks tortové želé

Postup

  1. Sušienky rozdrvíme alebo pomixujeme, pridáme rozpustené maslo a takto pripravenú hmotu rovnomerne natlačíme na dno tortovej formy.
  2. Do misky nalejeme vychladenú smotanu na šľahanie, pridáme tvaroh, mascarpone a cukor a všetko spolu vyšľaháme do krémovej hmoty.
  3. Postupne zašľaháme rozpustenú a vychladenú čokoládu a krém navrstvíme na sušienkový korpus.
  4. Formu vložíme na 30 minút do chladničky.
  5. Zatiaľ si nakrájame jahody a podľa návodu na balíčku pripravíme tortové želé.
  6. Jahody naukladáme na vychladený krém a zalejeme vlažným želé.
  7. Necháme vychladiť aspoň 2 hodiny a môžeme podávať.

Malinové osvieženie

Ingrediencie

  • 250 g mascarpone
  • 300 g kyslá smotana
  • 250 ml smotana na šľahanie
  • 200 g biela čokoláda
  • 500 g maliny
  • 50 g práškový cukor
  • 200 g dlhé piškóty

Postup

Na krém si vyšľaháme mascarpone, kyslú smotanu a smotanu na šľahanie. Do polotuhej hmoty postupne zašľaháme roztopenú a vychladenú bielu čokoládu. K malinám pridáme práškový cukor a všetko spolu rozmixujeme. Na dno obdĺžnikovej formy (rozmery približne 20 x 30 cm) navrstvíme polovicu malinovej hmoty, naukladáme piškóty, navrstvíme polovicu krému, znova piškóty, malinovú hmotu a krém. Ozdobíme podľa fantázie nastrúhanou čokoládou a čerstvými malinami. Necháme dobre vychladiť, najlepšie cez noc, a môžeme servírovať.

Čokoládový nepečený rez

Ingrediencie

  • 3 ks vanilkový puding
  • 6 PL kryštálový cukor
  • 1 l mlieko
  • 150 g biela čokoláda
  • 150 g mliečna čokoláda
  • 200 g maslo
  • 150 g práškový cukor
  • 250 ml smotana na šľahanie
  • 1 ks stužovač
  • 250 g maslové sušienky + trochu mlieka

Postup

Z mlieka, pudingového prášku a kryštálového cukru uvaríme hustý puding, ktorý rozdelíme na polovicu. Do prvej polovice ešte horúceho pudingu vmiešame bielu, do druhej mliečnu čokoládu. Maslo vyšľaháme s práškovým cukrom, rozdelíme na polovicu a zašľaháme do vychladených pudingových krémov. Smotanu vyšľaháme so stužovačom. Na dno menšej formy (cca 20 x 30 cm) naukladáme maslové sušienky, ktoré sme predtým namočili do mlieka. Na sušienky vrstvíme tmavú plnku, na ktorú nanesieme šľahačku, a opäť poukladáme v mlieku namočené sušienky. Nakoniec vrstvíme bielu plnku, ozdobíme čokoládou alebo ovocím a necháme stuhnúť. Dobrú chuť!

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu