Tradičný recept na strapačky s kyslou kapustou a slaninkou, ktoré sú zo zemiakov, bez vajec a spracovania kyslej kapusty. Toto tradičné slovenské jedlo si môžete na záver ozdobiť opraženou slaninkou, petržlenovou vňaťou alebo štipkou mletého čierneho korenia na vylepšenie chuti. Skúste si ich pripraviť podľa nášho receptu z webu Chutné recepty.
Strapačky
Pre slovenskú kuchyňu sú typické jedlá, ktoré zahŕňajú použitie zemiakov a kyslej kapusty. Kapustové strapačky sa u nás pripravujú už desiatky až stovky rokov a sú stále rovnako obľúbené. Tajomstvo dokonalých strapačiek spočíva v múke, hustote cesta a kapuste. Neváhajte si ich pripraviť spolu s nami.
Strapačky s kyslou kapustou majú svoje korene v slovenskej kuchyni a sú populárne v rôznych regiónoch Slovenska. Je to jedlo s bohatou kultúrnou históriou. Kyslá kapusta je tradičným prídavkom k strapačkám. Výroba kyslej kapusty je proces kvasenia kapusty, pri ktorom sa do nej pridáva soľ a nechá sa kvasiť. Tento proces vytvára charakteristickú kyslú chuť a konzistenciu.
Okrem klasických strapačiek s kyslou kapustou existujú aj iné variácie tohto jedla. Niektoré recepty môžu zahŕňať pridanie slaniny, klobásy, údeného mäsa alebo iných ingrediencií, aby sa obohatil chuťový zážitok. Sú energeticky bohatým jedlom, ktoré obsahuje zložky ako sacharidy, bielkoviny a vlákninu. Kyslá kapusta je tiež bohatá na vitamín C a niektoré minerály.
Strapačky s kyslou kapustou majú v Slovensku status tradičného jedla a sú súčasťou mnohých folklórnych a kultúrnych podujatí. Často sa podávajú počas sviatočných a rodinných udalostí. Okrem kyslej kapusty môžete k strapačkám podávať aj ďalšie prílohy, ako sú opekance, dusené mäso, pečená slanina, smotana alebo nakladaná zelenina. Tieto prílohy prispievajú k rozmanitosti a chuťovému zážitku jedla.
Strapačky s kyslou kapustou sú teda viac ako len recept, sú súčasťou slovenskej kultúry a gastronómie. S ich pomocou sa môžete priblížiť tradíciám a chutiam Slovenska.
Obmenou tradičných strapačiek s kyslou kapustou sú fliačky s kapustou. A ak sa vám zvýši kapusta, môžete si z nej tiež pripraviť tradičné kapustové placky.
Zdravie a kyslá kapusta
Kyslá kapusta má niekoľko zdravotných výhod, ktoré sa viažu na jej výživové zloženie a proces kvasenia. Tu je niekoľko dôvodov, prečo by sa dalo povedať, že kyslá kapusta je zdravá:
-
Probiotické vlastnosti: Kyslá kapusta je fermentovaný potravinový produkt, čo znamená, že obsahuje probiotiká. Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré priaznivo ovplyvňujú tráviaci systém a zlepšujú zdravie čriev. Pomáhajú udržiavať rovnováhu baktérií v črevách, podporujú trávenie a imunitný systém.
-
Vitamín C: Kyslá kapusta je dobrým zdrojom vitamínu C, ktorý je dôležitý pre imunitný systém, zdravie kože a tvorbu kolagénu. Vitamín C je aj silný antioxidant, ktorý pomáha bojovať proti voľným radikálom a ochraňuje bunky pred poškodením.
-
Vláknina: Kyslá kapusta obsahuje vlákninu, čo je dôležité pre správne trávenie a zdravie čriev. Vláknina tiež prispieva k pocitu sýtosti a môže pomôcť udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi.
-
Nutričné látky: Kyslá kapusta obsahuje aj ďalšie dôležité nutričné látky, ako sú vitamíny K, B6, E, horčík, vápnik, železo a kyselina listová.
Je dôležité však mať na pamäti, že kyslá kapusta môže mať vysoký obsah sodíka (soľ obsiahnutá v procese kvasenia), preto by ju mali konzumovať s opatrnosťou ľudia, ktorí majú problémy so srdcom, vysoký krvný tlak alebo iné zdravotné problémy, ktoré vyžadujú obmedzenie príjmu sodíka.
Ako vždy, dôležité je zachovať vyváženú stravu a sledovať individuálne potreby a reakcie vášho tela. Vyskúšajte aj recept na pravé kapustové halušky.
Ingrediencie
- 150 g polohrubá múka (aká múka na strapačky),
- 150 g hladká múka,
- 1 kg zemiaky,
- 100 g slanina,
- 3 plné hrste kyslá (kvasená) kapusta,
- mleté čierne korenie,
- drvená rasca,
- soľ
Postup receptu
1 Ako prvé si dáme variť vodu, do ktorej pridáme lyžičku soli. Zemiaky ošúpeme, umyjeme a postrúhame na strúhadle na menšiu hrúbku. Na halušky budeme potrebovať rovnaké množstvo hladkej a polohrubej múky, halušky tak nebudú ani jemné a ani tvrdé, budú výborné.
2V tomto kroku zmiešame nastrúhané zemiaky, múku, soľ, celú rasca, štipku čierneho korenia a poriadne to premiešame. Vzniknúť by nám malo husté cesto, aby keď doňho zapichneme varechu, tak ostane stáť. Cez „haluškovač“ hádžeme cesto do vriacej vody a pravidelne miešame. Halušky varíme a necháme ich vyplávať na povrch. Na povrchu ich necháme variť ešte asi 5 minút a potom ich scedíme studenou vodou.
3
Teraz si pripravíme kapustu, ktorú zásadne nepremývame, nedusíme a ani ju nepripravujeme s karamelom. Do strapačiek pridáme rovno surovú kyslú kapustu, ktorá má takto najviac vitamínov. Strapačky budú chutiť perfektne.
4
Na oleji si ešte osmažíme slaninku. Strapačky poriadne zmiešame s kyslou kapustou, omastíme ich výpekom zo slaniny a dozdobíme slaninkou.
Strapačky s kyslou kapustou máme hotové a my vám prajeme dobrú chuť. Vyskúšajte aj recept na nátierku z kyslej kapusty alebo výbornú tradičnú kapustnicu z webu Ženy v meste.
Videorecept