Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 60 minút
Počet porcií: 18 ks
 
Mäkučká a nadýchaná tvarohová bábovka, ktorá chutí všetkým. Nenáročný recept pre všetkých začínajúcich, ale aj skúsených kuchárov či kuchárky. Bábovka je obohatená o tvaroh, ktorý jej dodá šťavnatú a celkovo lepšiu chuť. 

Tvarohová bábovka

Bábovka človeka nikdy neomrzí. Hodí sa nielen na sviatočné príležitosti, ako sú oslavy, sviatky a pod., ale aj na obyčajné poobedné posedenie pri kávičke. Upraviť si ju viete vždy podľa chuti, záleží na tom, či ju máte radi sladšiu alebo naopak menej sladkú, či ju máte radi s ovocím alebo bez, poliatu s čokoládou alebo s práškovým cukrom. Možností je naozaj veľa a receptov nekonečno. Ak sa vám ju doteraz nepodarilo pripraviť dokonale nadýchanú a šťavnatú, tak tento recept je ako stvorený pre vás. 

Tvarohová bábovka má príjemnú a jemnú chuť s ľahkým kyslým nádychom. Tvaroh pridáva dezertu bohatú a krémovú textúru. Mnohí ľudia si vážia jej jemnú sladkosť a lahodnú kombináciu prísad. Je výbornou základnou dezertovou voľbou, ktorú môžete ľahko prispôsobiť svojim preferenciám. Môžete pridať rôzne ingrediencie, ako napríklad čerstvé ovocie, hrozienka, kôru z citrusových plodov alebo vanilku, aby ste získali nové chute a variácie.

V porovnaní s niektorými inými dezertmi obsahuje tvarohová bábovka zvyčajne menej tuku a kalórií. Tvaroh je tiež zdrojom bielkovín, vápnika a ďalších dôležitých živín. Pri správnom prístupe môže byť tvarohová bábovka relatívne zdravšou voľbou dezertu.

Tvarohová bábovka je tradičným dezertom v mnohých krajinách a pre niektorých ľudí môže mať emocionálnu hodnotu. Je veľmi obľúbená vo východoeurópskych krajinách, ako je Slovensko, Česko a Poľsko, a tiež sa dostala do mnohých iných kuchýň na celom svete.

Je dôležité si uvedomiť, že chuť a preferencie v dezertoch sa líšia od človeka k človeku. Niektorí ľudia môžu mať radi sladšie alebo intenzívnejšie dezerty, zatiaľ čo iní uprednostňujú niečo ľahšie a jemnejšie. Ak vám chutí tvarohová bábovka, potom môžete s istotou povedať, že je to dobrý dezert pre vás. Avšak dá sa prispôsobiť aj pre tých, ktorí sú viac vyberaví a vždy im niečo vadí.

Ak milujete sladké raňajky, tvarohová bábovka je skvelá voľba. Hodí sa aj ako desiata alebo poobedný snack. Oslaďte si deň tvarohovou bábovkou. Skúste aj tieto naše recepty na bábovky – famózna mramorová bábovka, mrkvová bábovka s orechmi, čokoládovo-banánová bábovka alebo klasická bábovka

Prečo jesť tvaroh

Tvaroh je výživný a zdravý potravinový produkt, ktorý má mnoho výhod pre naše telo. Tu je niekoľko dôvodov, prečo je dobré a vhodné jesť tvaroh:

  1. Vysoký obsah bielkovín: Tvaroh je bohatým zdrojom bielkovín, ktoré sú dôležité pre rast a opravu tkanív v tele. Bielkoviny v tvarohu sú ľahko stráviteľné a obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny potrebné pre správne fungovanie organizmu.
  2. Vápnik a ďalšie minerály: Tvaroh obsahuje značné množstvo vápnika, ktorý je nevyhnutný pre zdravie kostí a zubov. Okrem vápnika obsahuje tvaroh aj ďalšie minerály, ako je fosfor, horčík, draslík a zinok, ktoré sú dôležité pre správnu funkciu tela.
  3. Probiotiká: Tvaroh obsahuje probiotiká, čo sú prospešné baktérie pre tráviaci systém. Probiotiká môžu pomáhať pri trávení potravy, zlepšovať črevnú mikroflóru a posilňovať imunitný systém.
  4. Nízky obsah tuku: Niektoré typy tvarohu majú nízky obsah tuku, čo môže byť prospešné pre ľudí, ktorí sledujú svoju hmotnosť alebo dbajú na zdravú stravu. Tvaroh môže byť nízkotučnou alternatívou k iným mastným mliečnym výrobkom.
  5. Vitamíny: Tvaroh obsahuje rôzne vitamíny, ako je vitamín B12, vitamín B2, vitamín A a vitamín E. Tieto vitamíny majú dôležitú úlohu pri udržiavaní zdravého stavu pokožky, videnia, nervového systému a metabolizmu.
  6. Nasýtenie: Vďaka svojmu vysokému obsahu bielkovín a nízkemu obsahu tuku môže tvaroh prispievať k pocitu sýtosti, čo môže pomôcť pri kontrole hladu a podporiť udržanie zdravej telesnej hmotnosti.

Ak teda stále váhate, nie je o čom. Zaraďte tvaroh do svojho jedálnička, napríklad aj vo forme sladkého dezertu. Neoľutujete.

Ingrediencie

Postup receptu

Oddelíme žĺtka od bielkov – Vajcia rozbijeme a oddelíme zvlášť žĺtky a zvlášť bielka. Do misky si najprv dáme žĺtky. 

Oddelíme žĺtka od bielkov. Foto - Kristýna

2Pridáme cukor – K žĺtkom pridáme cukor a všetko poriadne premiešame.

Pridáme cukor. Foto - Kristýna

3

Pridáme olej – K žĺtkovej pene pridáme olej a znova premiešame.

Pridáme olej. Foto - Kristýna

4Pridáme tvaroh – Do cesta pridáme tvaroh a premiešame.

Pridáme tvaroh. Foto - Kristýna

5Múku zmiešame s kypriacim práškom – Múku preosejeme a zmiešame s kypriacim práškom. Následne ju postupne primiešame do cesta. 

Primiešame múku a kypriaci prášok. Foto - Kristýna

6

Vyšľaháme sneh – Z bielkov so štipkou soli vyšľaháme tuhý sneh a jemne primiešame do cesta.

Vyšľaháme sneh. Foto - Kristýna

7

Dáme do formy a pečieme – Formu vymastíme a vysypeme múkou alebo strúhankou a vylejeme cesto do formy. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 160°C na 1 hodinu. Bábovku nakoniec vyklopíme a posypeme práškovým cukrom.

Pečieme. Foto - Kristýna

Tvarohová bábovka je hotová. Dobrú chuť. Vyskúšajte napríklad aj recepty na bábovky z portálu Ženy v meste – tvarohová bábovka s višňami alebo jemnučká bábovka s pudingom. A tu je naša orechová bábovka.

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu