Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 45 minút
Počet porcií: 3 ks 700 ml
 

Veľkonočná cvikla s chrenom nesmie chýbať na žiadnom veľkonočnom stole. Pripravte si ju spolu s portálom Chutné recepty na Veľkú noc a potešte svoju rodinu touto klasikou. Tento recept zvládnu aj tí, ktorí si ho pripravujú po prvýkrát. 

Cvikla s chrenom

Veľká noc je doslova za dverami a je čas sa začať na ňu pomaly pripravovať. Cvikla s chrenom je jej neodmysliteľnou súčasťou a nesmie chýbať na žiadnom stole. Pripravte si túto klasiku spolu s nami podľa nášho podrobného a jednoduchého receptu. Zvládnu ju pripraviť aj tí, ktorí si ju ešte neskúšali pripraviť. Poďte sa spolu s nami ponoriť do príprav na Veľkú noc!

Veľkonočná cvikla s chrenom je skvelým príkladom jedinečného jedla, ktoré spája tradičnú chuť s bohatou kultúrnou históriou. V minulosti bola cvikla považovaná za symbol zdravia a prosperity, čo je dôvod, prečo je tak často prítomná vo veľkonočných jedlách. Jej bohatá výživová hodnota ju robí ideálnou voľbou pre zdravú stravu, pretože obsahuje vitamíny A, C a K, ako aj železo, draslík a vlákninu.

Okrem toho má cvikla jedinečnú sladkastú chuť, ktorá je doplnená ostrým chrenom, čo robí z veľkonočnej cvikly s chrenom nezameniteľný a chutný pokrm. V tradičných veľkonočných jedlách je cvikla často prítomná ako symbol obnovenia a zrodenia, čo je spojené so sviatočnou atmosférou. Jej svieža farba a bohatá chuť pridávajú do sviatočných jedál osobitný nádych a radosť z jedla.

Cvikla ponúka aj širokú škálu možností v kuchyni. Okrem tradičnej veľkonočnej cvikly s chrenom sa dá použiť v šalátoch, polievkach, prílohách alebo dokonca v dezertoch. Jej univerzálnosť v kuchyni ju robí obľúbenou voľbou pre mnoho kuchárov, ktorí si chcú vychutnať jej bohatú chuť a výživné vlastnosti.

Okrem toho má cvikla aj liečivé vlastnosti, čo ju robí ešte zaujímavejšou. Je známa svojimi protizápalovými a detoxikačnými účinkami. Niektoré štúdie naznačujú, že pravidelná konzumácia cvikly môže mať pozitívny vplyv na zdravie srdca, znižovať krvný tlak a podporovať tráviaci systém.

V závere môžeme povedať, že veľkonočná cvikla s chrenom nie je len chutným jedlom, ale aj symbolom tradície a zdravia, ktorý ponúka širokú škálu kulinárskych možností a prospešných vlastností pre náš organizmus. Z cvikly si tiež môžete pripraviť napríklad aj cviklovú polievku, cviklový šalát s kyslou uhorkou a vajíčkom, klasický cviklový šalát, boršč alebo aj zemiakový šalát s cviklou. Cvikla s chrenom sa výborne hodí aj k veľkonočnej hrudke alebo tradičnej paske.

Benefity chrenu pre zdravie

Konzumácia chrenu má mnoho významov a benefitov pre zdravie:

  1. Zlepšenie trávenia: Chren obsahuje enzýmy, ktoré podporujú trávenie potravy tým, že pomáhajú rozkladať ťažko stráviteľné látky. To môže pomôcť znížiť zažívacie ťažkosti a podporiť lepšie trávenie.

  2. Posilnenie imunitného systému: Chren obsahuje vitamíny C a A, ktoré sú dôležité pre zdravie imunitného systému. Pravidelná konzumácia chrenu môže pomôcť posilniť imunitnú odpoveď organizmu a chrániť ho pred chorobami.

  3. Antibakteriálne vlastnosti: Výskum naznačuje, že chren má antibakteriálne vlastnosti, ktoré mu umožňujú bojovať proti patogénom a pomáhať v boji proti infekciám.

  4. Podpora kardiovaskulárneho zdravia: Chren obsahuje zlúčeniny nazývané flavonoidy, ktoré môžu pomôcť znižovať hladinu cholesterolu a krvný tlak, čo prispieva k zdraviu srdca a ciev.

  5. Zníženie zápalov: Niektoré štúdie naznačujú, že chren môže mať protizápalové účinky, čo môže byť prospešné pre ľudí trpiacich zápalovými ochoreniami, ako je napríklad artritída.

  6. Podpora dýchacieho systému: Chren má stimulačné účinky na dýchacie cesty a môže pomôcť uvoľniť hlien a zmierniť dýchacie problémy spojené s prechladnutím a chrípkou.

Je však dôležité mať na pamäti, že konzumácia chrenu by mala byť v primeraných množstvách, pretože jeho ostrá chuť a silné účinky môžu byť pre niektorých ľudí nepríjemné alebo dokonca spôsobiť podráždenie žalúdka. Osoby s citlivosťou na korenie by mali konzumovať chren s opatrnosťou a v obmedzenom množstve. Pred začatím konzumácie chrenu je vždy dobré konzultovať s lekárom, najmä ak máte nejaké zdravotné problémy alebo užívate lieky.

Vyskúšajte aj náš recept na jemnú chrenovú omáčku. Tu je aj recept na veľkonočnú pečku. Teraz si ale poďme spolu pripraviť tento recept: veľkonočná cvikla s chrenom. 

Ingrediencie

  • 16 ks cvikla strednej veľkosti,
  • 500 ml voda,
  • 1/2 ČL celá rasca (môže sa vynechať),
  • 2 PL soľ,
  • 4 PL kryštálový cukor,
  • celé čierne korenie (podľa chuti),
  • ocot – podľa chuti (cca 6 PL alebo aj viac),
  • chren – podľa chuti (čerstvý alebo sterilizovaný)

Postup receptu

1Začneme uvarením cvikly. Treba rátať s tým, že to trvá približne 45 minút, záleží však od jej veľkosti. V obchodoch vieme nájsť aj cviklu, ktorá je už uvarená. Následne cviklu necháme vychladnúť a pripravíme si nálev.

Uvaríme cviklu. Foto - Nela

2

Do pol litra vody pridáme rascu, soľ, kryštálový cukor a môžeme aj zopár guličiek celého čierneho korenia. V tomto kroku pridáme aj ocot (ak ho nechcete pridávať, neskôr pridáme citrónovú šťavu namiesto neho) a povaríme asi 10 minút. 

Pripravíme nálev. Foto - Nela

3

Vychladenú cviklu ošúpeme, následne nastrúhame na hrubo alebo tenko, už ako to máme radi. K nastrúhanej cvikle pridáme hotový nálev a citrónovú šťavu podľa potreby, ak sme náhodou nepridávali ocot. 

Nastrúhame cviklu. Foto - Nela

4

Nakoniec už len cviklu dochutíme chrenom, ktorý je najzdravší čerstvý. Pridávame ho postupne, aby sme doladili tu správnu chuť, a cvikla s chrenom je hotová.

Pridáme chren. Foto - Nela

5

Hotová cvikla s chrenom sa už len nechá odpočinúť v chlade na minimálne hodinu. V chladničke vydrží aj niekoľko dní, ale je potrebné ju najprv sterilizovať. 

Odložíme do chladu. Foto - Nela

Tip na záver: Namiesto octu môžeme použiť aj citrónovú šťavu podľa chuti. 

Cvikla s chrenom je hotová, prajeme Vám peknú Veľkú noc! Skúste aj recept portálu Ženy v meste na vaječnú tlačenku so zeleninou

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu