Recept na skvelé domáce veterníky ako z cukrárne, ktorými ohromíte na každej oslave. Aj keď náročnosť receptu je vyššia o to viac vám budú veterníčky chutiť.
Veterníky
Veterník je koláč, ktorý sa vyrába z odpaľovaného cesta a má plnku z pudingového alebo žĺtkového krému. Na vrchu je potom zdobený karamelovou šľahačkou. Medzi rôznymi variantmi veterníkov je najobľúbenejší karamelový veterník.
Sladký zákusok, ktorý bol v Česko-Slovensku veľmi populárny v období socializmu. Určite ho poznáte! Má charakteristickú chuť a šťavnatú textúru, čo ho robí atraktívnym pre mnoho ľudí. Sú skvelým sladkým občerstvením na rôzne príležitosti.
Veterníky sú populárne v mnohých krajinách aj dnes a často sa podávajú ako dezert na špeciálne príležitosti alebo jednoducho ako sladká pochúťka.
Veterník je u nás tradičným dezertom. Jeho pôvod siaha až do 19. storočia. Názov „veterník“ pochádza od vzhľadu koláča, ktorý pripomína vír vetra. Hlavnou zložkou je odpaľované cesto, ktoré sa pečie tak, aby bolo nadýchané a krehké.
Veterníky sa plnia pudingovým alebo žĺtkovým krémom, ktorý mu dodáva bohatú a krémovú chuť. Karamelová šľahačka je charakteristickou súčasťou.
Táto sladká poleva pridáva koláču ešte viac sladkosti a chuťovú rozmanitosť. Veterníky sú často zdobené polevou z vanilkového krému alebo práškovým cukrom, čo im dodáva atraktívny vzhľad.
Tento koláč je veľmi obľúbený medzi sladkými zákuskami v reštauráciách, kaviarňach a pekárňach.
V rôznych krajinách sa môžu štýly a príchute veterníkov líšiť. Dnes už jednoducho existuje mnoho rôznych receptov na veterníky, ktoré ponúkajú rôzne variácie plnky a zdobenia, čím umožňujú personalizáciu tohto tradičného dezertu podľa chuti a preferencií.
História veterníkov
Veterníky majú bohatú históriu a sú považované za tradičný dezert v oboch národných kuchyniach na brehoch rieky Moravy. Ich pôvod je však spojený s francúzskym dezertom nazývaným „choux à la crème“, ktorý sa objavil v 19. storočí. Tento dezert, známy aj ako éclair (blýskavica), má pôvod v časoch Napoleona Bonaparta.
Francúzsky pekár Marie-Antoine Carême je často považovaný za tvorcu odpaľovaného cesta, ktoré je hlavnou zložkou veterníkov. Carême vytvoril túto špecialitu na počesť francúzskej armády a ich vojenského oblečenia, ktoré pripomínalo veľké veterné mlyny.
Neskôr sa recept na veterníky dostal aj do ČeskoSlovenska, kde sa stal obľúbeným dezertom. U nás dostal aj názov „veterník“ kvôli svojmu tvaru.
Odpaľované cesto je pečené tak, aby vytvorilo vnútri vzduchové vrecká, ktoré sú potom plnené krémom. Pri príprave je vystavené vysokým teplotám, čo spôsobuje jeho vykysnutie a nadúvanie.
Veterníky sa u nás stali populárnymi dezertmi najmä v období socializmu, keď boli dostupné aj vo verejných stravovacích zariadeniach.
Obľúbené sú stále a môžete ich nájsť v mnohých pekárňach, kaviarňach a reštauráciách v Česku, na Slovensku a aj mimo týchto krajín. Vyskúšajte však aj náš recept na parížske rožky.
Nájdete u nás však aj overený recept na tradičné palacinky, alebo legendárny jablkový koláč. A tu sú naše cookies. A tu naša čokoládová torta s malinami. Skúste aj náš recept na vaječný likér.
Ingrediencie
Pudingový krém:
- 500 ml mlieka,
- 30 g hladkej múky,
- 140 g cukor kryštálový,
- 1 balíček zlatého klasu,
- 500 ml smotany na šľahanie 33%,
- 1 vajíčko,
- 2 žĺtka,
Cesto:
- 180 g polohrubej múky,
- 6 vajíčok,
- 250 ml vody,
- 130 g masla,
- 1 čajová lyžička cukru,
- pol čajovej lyžičky soli,
Karamelová šľahačka:
- 500ml smotany na šľahanie,
- 120g cukru kryštál,
- štipka soli,
Karamelová poleva:
- 200g práškového cukru,
- 3 lyžice karamelu,
Postup receptu: veterníky
1 Pripravíme pudingový krém – do hrnca dáme ohrievať mlieko. Zmiešame vajíčka s ingredienciami, do misky dáme vajíčka, cukor, múku, zlatý klas a všetko premiešame.
2Uvaríme hustý puding – do krému vlejeme trošku horúceho mlieka a premiešame. Celú zmes vylejeme do mlieka v hrnci a uvaríme hustý puding. Miešame do zhustnutia, potom odstavíme. Necháme vychladnúť a potom prikryjeme potravinárskou fóliou a dáme do chladničky.
3Vyšľaháme a pridáme smotanu – Po vychladnutí cca 1 hod, vyšľaháme smotanu do polotuha a pridáme na puding, hotový krém dáme do cukrárskeho vrecka a dáme do chladničky.
4Odpaľované cesto – ohrejeme vodu s maslom a do hrnca dáme vodu a nakrájané maslo, necháme rozpustiť. Pridáme ďalšie suroviny a cesto odpaľujeme – do vody s maslom pridáme cukor, soľ a múku a miešame 2-3 minúty.
5Cesto dáme do robota a pridáme vajíčka. Miešame do vychladnutia a za stáleho miešanie postupne pridávame jedno vajce za druhým.
6Dáme na plech a pečieme – cesto dáme do cukrárskeho vrecka, a na plech vystlaným papierom urobíme kruhy, predhrejeme rúru na 200 stupňov a pri vložení veterníkov do rúry, znížime na 180 a pečieme 20 minút.
7 Karamelová šľahačka- ohrejeme šľahačku, skaramelizujeme cukor – v hrnci ohrejeme 100ml smotany a v druhom hrnci, dáme ohrievať cukor až skaramelizuje.
8 Karamel zalejeme šľahačkou a miešame do rozpustenia, pridáme soľ a dáme vychladnúť a odložíme tri polievkové lyžice na polevu.
9Vyšľaháme šľahačku a pridáme karamel – smotanu vyšľaháme do polotuha a prilejeme pripravený karamel, vyšľaháme. Naplníme cukrárske vrecko a dáme do chladničky.
10Karamelová poleva – pripravíme polevu a namočíme veterníky – zmiešame cukor s karamelom, ktorý sme si odložili, pokiaľ bude veľmi hustá prilejeme mlieko. Rozkrojíme veterníky a vrchnú vrstvu namáčame v poleve.
11Naplníme si veterníky tak, že na spodný veterník nanesieme najskôr pudingovú vrstvu, potom karamelovú šľahačku a prikryjeme namočeným vrchom.
Hotovo! Recept je to síce náročnejší, ale zato výsledkom sú úžasné domáce veterníky. Želáme dobrú chuť! Skúste napiecť s webom chutné recepty aj ďalšie výborné koláčiky. Máme pre vás napríklad aj recept na banánovú roládu, rumové guľky alebo tvarohový koláč.
Odpaľované cesto charakteristika?
Odpalované cesto je druh cesta, ktoré je pri pečení vložené do horúcej rúry. Charakteristickou vlastnosťou odpalovaného cesta je rýchle a intenzívne vykysnutie v dôsledku vysokých teplôt počas pečenia. Tento proces vytvára vnútri cesta malé bublinky, čo zabezpečuje vzdušnosť a mäkkosť pečiva.
Ďalšou charakteristikou odpalovaného cesta je vytvorenie chrumkavej a zlatistej kôrky na povrchu pečiva. Táto kôrka je výsledkom rýchleho vyprážania cesta v horúcej rúre a prispieva k celkovému chuťovému zážitku.
Odpalované cesto sa často používa pri príprave rôznych druhov pečiva, ako sú buchty, koláče, zemiakové placky, hriankový chlieb a podobne.
Je obľúbené pre svoju lahodnú chuť, mäkkú textúru a výraznú vôňu, ktorú cesto získava počas pečenia. Tieto charakteristiky robia odpalované cesto obľúbeným vo svete pečenia.