Recept na najlepší višňový džem z knihy Tak ma mama naučila. Ponúkame vám overený recept na skvelý višňový džem, ktorý si pamätáme ešte z detských čias. Navyše, z domácich višní chutí džem najlepšie.
Višňový džem
Autorka knihy, Tak ma mama naučila, Lucia Chrenko spája v knihe desiatky rokov staré tradičné recepty s modernými časmi. Jedným z jej receptov je aj recept na višňový džem, ktorý vám prinášame na našom webe Chutné recepty. Na džem podľa tohto receptu budete potrebovať iba 4 ingrediencie – višne, kryštálový cukor, rum a škoricu.
Domáci džem má mnoho výhod oproti tým kupovaným, komerčným. Pri príprave domáceho višňového džemu máte kontrolu nad kvalitou a čerstvosťou prísad. Môžete si vybrať zrelé a šťavnaté višne a použiť čerstvé ingrediencie bez konzervačných látok alebo prísad.
Domáci džem vám umožňuje prispôsobiť chuť podľa vášho vkusu. Môžete regulovať množstvo cukru, pridať špeciálne koreniny alebo prípadne kombinovať višne s inými ovocnými prísadami, aby ste dosiahli unikátnu chuťovú kombináciu.
Má tiež často vyššiu nutričnú hodnotu ako komerčné alternatívy. Môžete si regulovať množstvo pridaného cukru a vyhnúť sa umelým sladidlám a konzervačným látkam. Višne obsahujú tiež vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré prispievajú k zdraviu.
Príprava domáceho višňového džemu podporuje aj lokálnych pestovateľov a výrobcov. Ak si zakúpite miestne višne, podporujete miestne hospodárstvo a udržateľnú výrobu potravín.
Domáci višňový džem je skvelou základňou pre kreatívne využitie v kuchyni. Okrem bežného použitia na chlieb alebo palacinky ho môžete pridať do koláčov, zákuskov, syrov, marinád a iných jedál, aby ste pridali sladko-kyslú chuť.
Máme pre vás aj recept na výborný domáci jahodový džem alebo bazový sirup. Ak nahradíte v recepte na čerešňovú bublaninu čerešne višňami, vznikne z toho výborný koláčik ku kávičke.
Višne a zdravie
Višne, tak ako takmer každé ovocie, obsahujú veľa vitamínov a živín pre naše telo. Nie nadarmo nám odborníci odporúčajú konzumovať veľa zeleniny a ovocie. Višne sú totiž bohaté na vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín A, draslík, železo a antioxidanty. Tieto zložky prispievajú k posilneniu imunitného systému, zdraviu kostí, lepšiemu videniu a ochrane pred voľnými radikálmi v tele.
Ako aj iné ovocie, aj višne sú zdrojom vlákniny, ktorá je dôležitá pre zdravie tráviaceho systému. Vláknina pomáha pri správnom trávení, regulácii hladiny cukru v krvi a udržuje zdravú stolicu.
Višne obsahujú aj prírodný hormón melatonín, ktorý je zodpovedný za reguláciu spánku. Konzumácia višňového džemu môže pomôcť pri zlepšovaní kvality spánku a zmiernení problémov so spánkom, ako je nespavosť.
Niektoré štúdie naznačujú, že konzumácia višní alebo višňového džemu môže mať protizápalové účinky a pomáhať pri zmierňovaní bolesti spojenej s artritídou a svalovými zápalmi. Prípadne vyskúšajte aj griotku. A tu je recept na malinový džem.
Ingrediencie
- 1 kg višne,
- 300 g kryštálový cukor,
- 50 ml rum,
- 1/2 škorica
Postup receptu
1Višne umyjeme a vykôstkujeme. Následne ich dáme do hrnca spolu s cukrom, rumom a škoricou. Takto varíme višne za stáleho miešania.
2Po hodine varenia džemu urobíme skúšku hustoty džemu, a to tak, že lyžicu džemu odoberieme na malý tanierik a necháme vychladnúť. Ak sa džem neleje, môžeme ho naliať do pohárov, ktoré potom uzavrieme viečkom.
3
Rúru si rozohrejeme na 250°C a hneď ju vypneme. Džemy uložíme na plech s vodou (cca 1,5 – 2 dcl) a vložíme ich do vyhriatej rúry, kde ich necháme 12 hodín.
Tip na záver: Višňový džem si môžete natrieť na domáci chlebík alebo žemle spolu s maslom. Máme pre vás aj recept na domáce rožky, ktoré sú s maslom a džemom výborné.
Inšpirujte sa aj týmito receptami na najlepšie džemy a lekváre z portálu Ženy v meste a uvarte si niektoré z nich aj doma. Skúste aj recept na čerešňový džem bez cukru. Alebo aj náš recept na slivkový lekvár.