Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 60 minút
Počet porcií: 5
 

Originál recept na chutný a výborný biskupský chlebíček. Vďaka tomuto jednoduchému receptu si môžete pripraviť dokonalý chlebíček na vianočný alebo aj veľkonočný stôl. Okrem toho si ho však môžete upiecť kedykoľvek naň dostanete chuť. Skúste recept portálu Chutné recepty na najlepší biskupský chlebíček. 

Biskupský chlebíček

Príjemná vôňa, mäkučké cesto a dokonalá chuť. Presne takýto je biskupský chlebíček, na ktorý sme si pre vás pripravili jednoduchý recept. Tento chlebíček sa zvykne piecť na Vianoce a Veľkú noc, ale pripraviť si ho môžete kedykoľvek. Biskupský chlebíček dokáže nádherne prevoňať dom a vám neostane už nič iné, iba vychutnať si koláčik pri šálke kávy alebo čaju. Vyskúšajte náš podrobný foto-recept a upečte sebe aj svojej rodinke výbornú maškrtu. 

Sladký biskupský chlebíček je obľúbeným tradičným dezertom v českej a slovenskej kuchyni. Pôvodne bol tento dezert spojený s náboženskými udalosťami a býval podávaný v kostoloch. Dnes je však obľúbeným dezertom pre rôzne príležitosti. Má bohatú a sladkú chuť vďaka pridanému sušenému ovociu a cukru. To pridáva dezertu príjemnú ovocnú chuť a výraznú vôňu.

Existuje mnoho variantov tohto dezertu. Niektoré recepty môžu obsahovať banány, rôzne druhy sušeného ovocia alebo korenie, aby dodali ďalšiu chuťovú dimenziu. Dezert môže byť tiež podávaný s rôznymi ozdobami, ako je čokoládová poleva alebo šľahačka.

Biskupský chlebíček je obľúbeným dezertom pre rodinné oslavy, sviatky a rôzne slávnostné príležitosti. Je to jednoduchý dezert, ktorý si ľudia radi pripravujú doma. Tento dezert je vhodný pre rôzne príležitosti, či už ide o rodinnú večeru, oslavu narodenín, svadobný banket alebo jednoducho ako sladkú dobrotu na víkendovom brunchi.

Je obľúbeným dezertom, ktorý sa vyznačuje svojou sladkosťou a chuťou sušeného ovocia či čokolády. Jeho jednoduchosť a flexibilita ho robia obľúbeným dezertom v nielen v českej a slovenskej kuchyni.

Pripravte si s nami aj sladký chlieb z mandľovej múky, šťavnatý banánový chlieb alebo fit banánový chlebík, banánové palacinky, čokoládové muffiny s banánom alebo orechovú bábovku.

Ako na zdravší biskupský chlebíček

Pre športovcov alebo milovníkov zdravšieho životného štýlu máme niekoľko tipov, ako si pripraviť biskupský chlebíček v zdravšej verzii. Môžete na začiatok skúsiť jeden z nich a postupom času zaradiť do receptu aj ďalšie tipy. Tu je niekoľko z nich:

  1. Nahraďte biely cukor: Biely cukor môžete nahradiť za prírodné sladidlá, ako je med, javorový sirup alebo agávový sirup. Tým sa zníži obsah rafinovaného cukru vo vašom recepte.
  2. Použite celozrnnú múku: Namiesto bielej múky môžete použiť celozrnnú múku. Obsahuje viac vlákniny a živín, čo robí chlieb výživnejším.
  3. Použite jogurt: Nahradenie časti masla alebo oleja v recepte za bežný jogurt môže znížiť obsah tuku a pridať vlhkosť a bielkoviny do chleba.
  4. Pridajte orechy a semená: Pridanie orechov, ako sú vlašské orechy, mandle, alebo semien, ako ľanové semienka, do biskupského chlebíčka pridáva textúru a dodáva zdravé tuky a proteíny.
  5. Pridajte škoricu a vanilku: Škorica a vanilka sú vynikajúcimi prírodnými dochucovadlami, ktoré môžu zvýšiť chuť vášho dezertu bez nutnosti pridávania viac cukru.
  6. Nezabudnite na zdravú rovnováhu: Aj keď sa snažíte urobiť banánový chlieb zdravším, nezabudnite na výživovú rovnováhu. Myslite na množstvo cukru, tuku a kalórií v recepte.

S týmito tipmi môžete vytvoriť chutný a zdravší biskupský chlebíček, ktorý si môžete vychutnať bez výčitiek.

Ingrediencie 

  • 300 g polohrubá múka,
  • 250 g Hera (alebo iný tuk na pečenie),
  • 250 g práškový cukor,
  • 6 ks vajcia,
  • 1 ks kypriaci prášok,
  • 100 g posekané orechy,
  • hrsť datlí,
  • hrsť sušených sliviek,
  • hrsť sušených brusníc, 
  • hrsť hrozienok,
  • 2 – 3 cm čerstvý zázvor,
  • pomarančová a citrónová kôra

Postup receptu

Vajíčka rozbijeme, pričom oddelíme žĺtka od bielkov. Jednu polovicu práškového cukru vymiešame so žĺtkami na penu a druhú polovicu vymiešame spolu s Herou (alebo iným tukom na pečenie). 

Pripravíme cesto. Foto - Jaja

Bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Ak chceme mať dostatočné tuhý sneh, môžeme k bielkom pridať pár kvapiek citrónu a štipku soli. 

Vyšľaháme sneh. Foto - Jaja

3

Datle a slivky pokrájame na menšie kúsky. Orechy nasekáme nadrobno. Zázvor, pomarančovú a citrónovú kôru nastrúhame na jemno. 

Do cesta pridáme ovocie a orechy. Foto - Jaja

4

Do snehu z bielkov začneme pomaly pridávať všetky ostatné ingrediencie – žĺtkovú penu, Heru vymiešanú s maslom, múku, kypriaci prášok, datle, sušené slivky a brusnice, hrozienka, zázvor, pomarančovú a citrónovú kôru. Všetko poriadne vymiešame.

Dáme do formy. Foto - Jaja

5

Hotové cesto dáme do tukom vymastenej a múkou vysypanej formy. Chlebíček pečieme vo vyhriatej rúre na 170°C asi 1 hodinu. 

Pečieme. Foto - Jaja

6

Nakoniec už len biskupský chlebíček necháme vychladnúť a vyklopíme. Môžeme ho posypať práškovým cukrom alebo potrieť roztopenou čokoládou na varenie.

Posypeme cukrom. Foto - Jaja

Hotovo! Veríme, že sa vám biskupský chlebíček podaril a po upečení si ho môžete vychutnať. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na výborné slonie slzy. A tu je recept na domáce donuty.

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu