Najlepší recept na hovädzí stroganov, ktorý si pokojne môžete pripraviť aj z kuracieho či bravčového mäsa. Tento overený recept sa určite oplatí vyskúšať, pretože je jednoduchý a zvládne ho pripraviť aj začiatočník v kuchyni. Navyše si uvaríte veľmi chutný obed. Skúste hovädzí stroganov podľa receptu portálu Chutné recepty.
Hovädzí stroganov
Recept na vynikajúci hovädzí stroganov je dlhé roky veľmi obľúbený a veľmi jednoducho si ho viete upraviť podľa seba a svojich chuťových preferencií. Ako prílohu môžete zvoliť dusenú ryžu, americké zemiaky, chrumkavé hranolky či rôzne šaláty. Záleží to od toho, čo vám najviac chutí. Hovädzí stroganov sa určite oplatí vyskúšať a taktiež si stroganov viete pripraviť aj z kuracieho či bravčového mäsa. Skúste náš nenáročný recept.
Hovädzí stroganov je tradičné ruské jedlo, ktorého pôvod siaha do 19. storočia. Okrem receptu môže byť užitočné vedieť niečo o jeho histórii, variáciách a niektorých zaujímavostiach týkajúcich sa tohto jedla. Hovädzí stroganov bol pôvodne vytvorený pre grófa Alexandra Grigorjeviča Stroganova, ruského šľachtica, v 19. storočí. Jednalo sa o jedlo pripravované z hovädzieho mäsa a zvyčajne bolo podávané so smotanou a horčicou.
Existuje mnoho variácií hovädzieho stroganova. Tradičná verzia obsahuje hovädzie mäso nakrájané na tenké prúžky, cibuľu, smotanu, horčicu a niekedy aj huby. Mnohé moderné recepty však obsahujú rôzne zeleniny, korenie a dokonca aj iné druhy mäsa.
Často sa podáva s prílohami, ako sú ryža, cestoviny, zemiaková kaša alebo zemiakové placky. Často sa tiež posypáva čerstvou petržlenovou vňaťou na ozdobu. Hovädzí stroganov sa stal populárnym jedlom vo svete a často je súčasťou menu mnohých reštaurácií, najmä tých, ktoré sa špecializujú na ruskú alebo východoeurópsku kuchyňu.
Ruská kuchyňa má v sebe vplyvy z rôznych kultúr, vrátane tureckej, poľskej a francúzskej. Hovädzí stroganov je príkladom jedla, ktoré získalo inšpiráciu z týchto kultúr. Objavil sa aj v rôznych filmoch, knihách a televíznych seriáloch ako súbor exotických alebo luxusných jedál.
Skúste aj náš recept na šampiňónový stroganov, hovädzí stroganov s uhorkami a bravčový stroganov. Z hovädzieho mäsa si tiež môžete uvariť napríklad maďarský hovädzí perkelt, hovädzie španielske vtáčiky, hovädzie mäso v paradajkovej omáčke alebo hovädzie ragú či maďarský guláš s knedľou.
Známi ľudia
Zaujímavosti o tom, že niektoré známe osobnosti majú radi hovädzí stroganov alebo s ním majú osobný vzťah, môžu byť zábavné. Tu je niekoľko príkladov:
-
Julia Child: Julia Child, známa americká kuchárka a autorka, mala rada hovädzí stroganov. Vo svojej kuchynskej knihe „Mastering the Art of French Cooking“ uviedla recept na hovädzí stroganov, čo pomohlo popularizovať toto jedlo v Spojených štátoch.
-
Elton John: Legendárny hudobník Elton John bol známy svojou láskou k luxusnému jedlu a hovädzí stroganov je jedným z jeho obľúbených pokrmov. Bolo dokonca hlásené, že si ho objednával do svojho súkromného lietadla.
-
Mikhail Gorbachev: Bývalý prezident Sovietskeho zväzu Mikhail Gorbachev priznal, že hovädzí stroganov patrí k jeho obľúbeným jedlám. Je to jedno z jedál, ktoré sú často považované za symbol ruského kulinárskeho dedičstva.
-
Gordon Ramsay: Slávny britský šéfkuchár Gordon Ramsay často zdôrazňuje význam jednoduchosti a tradičných receptov. Aj on má v svojom repertoári recept na hovädzí stroganov a občas ho pripravuje vo svojich televíznych programoch.
-
Catherine Zeta-Jones: Herečka Catherine Zeta-Jones má rada ruskú kuchyňu a hovädzí stroganov je jedným z jej obľúbených jedál. O tejto svojej preferencii verejne hovorila.
Tieto príklady ilustrujú, že hovädzí stroganov je jedlo, ktoré sa teší popularite nielen medzi bežnými ľuďmi, ale aj medzi niektorými známymi osobnosťami z oblasti gastronómie, umenia a politiky. Je to jedno z kulinárskych symbolov, ktoré sa dostalo do povedomia ľudí po celom svete.
Ingrediencie
- 350 g hovädzie mäso (bravčové, kuracie, morčacie),
- 1 ks menšia cibuľa,
- kúsok masla,
- 3 dl vývar,
- 4 PL smotana na šľahanie,
- 1 ks kyslá uhorka (nemusí byť),
- na marinádu: 2 PL olivový olej, soľ, mleté čierne korenie,
- na dochutenie: 1 ČL horčica, 2 PL paradajkový pretlak, trošku cukru
Postup receptu
1
Pripravíme mäso, ktoré umyjeme a osušíme. Nakrájame ho na tenké plátky a naklepeme, aby sa pri dusení skôr uvoľnili vlákna. Mäso narežeme na tenké rezance, pridáme k nemu olivový olej, premiešame a dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Necháme ho v chlade odpočívať aspoň jednu hodinu, ideálne však na celú noc.
2 Panvicu si rozohrejeme a pridáme na ňu kúsok masla a odležané mäso. Mäso opražíme, aby sa zatiahlo, a prikryjeme ho pokrievkou, aby pustilo šťavu. Na menšej panvičke si na troche masla opečieme cibuľu a po 5 minútach mäso odkryjeme, pridáme k nemu cibuľu a ďalej dusíme.
3
Podlejeme mäso, ak máme vývar, tak môžeme aj vývarom. Vývar si tiež môžeme pripraviť z bujónu. Na podliatie potrebujeme cca 3 dl. Následne mäsko dusíme do mäkka. Keď je mäkké, pridáme k nemu horčicu, pretlak, trošku cukru a šľahačkovú smotanu. Prevaríme to.
4Nakoniec k mäsku pridáme aj kyslú uhorku nakrájanú na malé kocky. Uhorku však môžeme vynechať. Premiešame to a ešte prevaríme. Ak sa vám zdá omáčka hustejšia, môžeme ju zriediť troškou vývaru. Hovädzí stroganov podávame s dusenou ryžou, opekanými zemiakmi. Dozdobíme bylinkami a kyslou smotanou.
Tip na záver: Hovädzí stroganov by sa mal robiť z hovädzieho mäsa – sviečkovice. Zvoliť však môžete aj iný druh mäsa, ako napríklad bravčovú sviečkovicu, kuracie prsia, ale aj morčacie. Ak máte radi šampiňóny, tak ich pridajte k polomäkkému mäsku nakrájané na plátky (asi 4 ks).
Hovädzí stroganov je hotový a my vám prajeme dobrú chuť. Skúste si pozrieť aj recept portálu Ženy v meste na takýto klasický stroganov.