Vyprážaný syr so šunkou, československá klasika skutočne pre každého. Perfektná náhrada typického rezňa. Pripravte si lahodný nedeľný obed či večeru s jednoduchým fotoreceptom od webu Chutné recepty, ktorý ocenia deti aj dospelí.
Vyprážaný syr so šunkou
Máte chuť pripraviť rodine lahodný obed či večeru, no zároveň nevychádzate s časom, ako by ste chceli? Nevadí! Máme pre vás vyprážaný syr so šunkou, ktorý je tou správnou voľbou. Recept je hotový do pár minút a uspokojí naozaj každého.
Pripravovali ste už vyprážaný syr v minulosti, no syr vám vytiekol alebo nevyšiel podľa predstáv? Máme pre vás riešenie! Skúste náš recept a určite sa vám to nestane. Aspoň dúfame… 🙂
Vyprážaný syr so šunkou je obľúbený preto, že kombinuje dve chutné a obľúbené potraviny do jedného jedla. Šunka dodáva vyprážanému syru dodatočnú chuť a textúru, ktoré mnoho ľudí veľmi obľubuje.
Syr a šunka sa tiež dobre dopĺňajú a vytvárajú vynikajúcu kombináciu slaných a mäsitých chutí. Zároveň ide o veľmi jednoduché a rýchle jedlo na prípravu, čo je ideálne pri príprave rýchleho občerstvenia alebo jedle pre večeru.
Syr obsahuje prírodné tuky, ktoré sa počas vyprážania rozpúšťajú a ešte viac zlepšujú jeho chuť. Tuky rovnako prispievajú aj k pocitu sýtosti a vyprážaný syr je tak ideálny ako chutný a nasýtiaci snack.
Šunka s vyprážaným syrom
Naopak šunka je charakteristická svojou slanou a mäsitou chuťou, je vynikajúcim zdrojom bielkovín a je populárnym potravinovým produktom v mnohých kuchyniach a kultúrach po celom svete.
Šunka zároveň obsahuje veľa bielkovín, vitamínov a minerálov, ale tiež aj tuky, takže by sa mala konzumovať s mierou. Je to vynikajúci zdroj energie a bielkovín pre telo, preto sa často používa ako súčasť raňajok, obeda alebo večere.
Charakteristické vlastnosti šunky zároveň veľmi závisia od spôsobu jej prípravy a použitých ingrediencií. Používa sa v mnohých receptoch a kuchyniach po celom svete a často sa kombinuje s inými ingredienciami, ako v tomto prípade napríklad syrom, ale aj s vajcami, zeleninou a rôznymi koreninami.
Hotový vyprážaný syr so šunkou môžeme podávať s rôznymi prílohami ako napríklad hranolkami, zemiakmi alebo zeleninou. Toto jedlo tiež často ponúkajú v reštauráciách a fast foodoch.
Celkovo, vyprážaný syr so šunkou je obľúbený kvôli svojej lahodnej a jednoduchej príprave, skvelému zladeniu chutí a rýchlej dostupnosti. Po dlhé roky je to v našej oblasti populárna voľba pre mnoho ľudí, ktorí hľadajú rýchle a chutné jedlo.
Na porovnanie vám prinášame recept na vyprážaný syr, tentokrát z webu Ženy v meste. Veľa šťastia! Okrem vyprážaného syru vám ponúkame aj ďalšiu klasiku – vyprážaný rezeň z portálu Dobrá kuchyňa. Prípadne vyskúšajte náš recept na vyprážaný karfiol.
Ingrediencie
(2 porcie)
- 4 tenké alebo 2 hrubšie plátky syru Eidam,
- 2 plátky šunky,
- 4 PL hladkej alebo polohrubej múky,
- 2 vajíčka,
- 4 PL strúhanky,
- 1/2 ČL soli,
- olej na vyprážanie,
Postup receptu na prípravu vyprážaného syru so šunkou
1Začneme prípravou syru a šunky. Postup je nasledovný: Ak máme 4 tenké plátky syru, ukladáme v poradí syr, plátok šunky a navrch znova syr. Ak máme len 2, môžeme štvorcový syr rozkrojiť na 2 trojuholníky.
2Syr obalíme v múke. Následne rozbijeme vajíčka v miske, pridáme k nim soľ, rozmiešame a syr v tejto zmesi obalíme.
3Po múke a vajíčkach obalíme syr aj v strúhanke. Jemne ju prstami zatlačíme na syr, aby lepšie držala a syr tak z trojobalu nevytiekol.
4Aby sme si boli istí, že syr skutočne nevytečie, obalíme ho ešte raz v rovnakom poradí: Začneme múkou, potom vajíčkami so soľou a zakončíme strúhankou.
5Syr so šunkou necháme vypražiť na oleji tak, aby v ňom bol do polovice ponorený. Z každej strany ho vyprážame do zlatista 1-2 minúty. Hotový syr servírujeme najlepšie s hranolkami a podľa chuti aj s varenými či pečenými zemiakmi. Doplníme kečupom alebo tatárskou omáčkou.
Hotovo! Želáme vám dobrú chuť! Vyskúšajte aj náš recept na pečené zemiaky v rúre. Alebo recept na klasický vyprážaný syr či kurací cordon bleu.