Overený a chutný recept na zapekané bataty s bryndzou, ktoré môžu slúžiť ako príloha alebo ako ľahká večera. Táto lahodná kombinácia sladkých batatov a slanej bryndze vám pohladí chuťové poháriky. Pripravte si bataty s bryndzou podľa overeného receptu portálu Chutné recepty.
Zapekané bataty s bryndzou
Chutný recept na zapekané bataty s bryndzou, ktoré môžu slúžiť ako príloha alebo ako ľahká večera. Táto lahodná kombinácia sladkých batatov a slanej bryndze vám pohladí chuťové poháriky. Toto jedlo zachutí aj tým najmenším, a to nielen kvôli jeho farebnosti. Bataty s bryndzou sa hodia aj ku grilovanému mäsu alebo rôznym omáčkam. Je to už len na vás, k čomu si ich pripravíte.
Zapekané bataty s bryndzou predstavujú výnimočné spojenie tradičných slovenských chutí s modernými výživovými trendmi. Toto jedlo je nielen chutné, ale aj mimoriadne prospešné pre zdravie, vďaka svojim bohatým nutričným hodnotám.
Bataty, známe aj ako sladké zemiaky, sú výborným zdrojom vitamínov A a C, ktoré podporujú imunitný systém a zrak. Ich vysoký obsah vlákniny zlepšuje trávenie a prispieva k pocitu sýtosti. Okrem toho sú bohaté na antioxidanty, ktoré môžu pomáhať v boji proti voľným radikálom a znižovať riziko chronických ochorení.
Bataty, známe aj ako sladké zemiaky, sú výživnou a chutnou potravinou, ktorú by sme mali zaradiť do našej stravy z viacerých dôvodov:
1. Bohatý zdroj vitamínov a minerálov
Bataty sú výborným zdrojom vitamínov A, C a B6. Vitamín A je dôležitý pre zdravie očí, podporuje imunitný systém a udržuje zdravú pokožku. Vitamín C posilňuje imunitný systém a je nevyhnutný pre zdravie pokožky a tkanív. Vitamín B6 zohráva kľúčovú úlohu v metabolizme a pri tvorbe červených krviniek.
2. Vysoký obsah vlákniny
Vláknina je nevyhnutná pre správne fungovanie tráviaceho systému. Konzumácia batatov môže pomôcť predchádzať zápche a podporiť zdravú črevnú mikroflóru. Vysoký obsah vlákniny tiež prispieva k pocitu sýtosti, čo môže byť prospešné pre tých, ktorí sa snažia udržiavať alebo znižovať svoju hmotnosť.
3. Antioxidanty
Bataty obsahujú množstvo antioxidantov, vrátane beta-karoténu, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A. Antioxidanty pomáhajú chrániť bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi, čo môže znižovať riziko chronických ochorení, ako sú srdcové choroby a rakovina.
4. Nízky glykemický index
Bataty majú nižší glykemický index v porovnaní s obyčajnými zemiakmi, čo znamená, že spôsobujú pomalšie a stabilnejšie zvyšovanie hladiny cukru v krvi. To je obzvlášť výhodné pre ľudí s cukrovkou alebo pre tých, ktorí sa snažia kontrolovať svoju hmotnosť.
5. Protizápalové vlastnosti
Obsahujú zlúčeniny s protizápalovými vlastnosťami, ako sú antokyány, ktoré môžu pomôcť znížiť zápal v tele. To môže byť prospešné pri prevencii a liečbe zápalových ochorení, ako sú artritída a zápalové ochorenia čriev.
6. Podpora srdcového zdravia
Vysoký obsah draslíka v batatoch pomáha regulovať krvný tlak a znižovať riziko kardiovaskulárnych ochorení. Draslík vyrovnáva účinky sodíka a prispieva k udržiavaniu zdravého krvného tlaku.
7. Univerzálnosť v kuchyni
Bataty sú mimoriadne všestranné a môžu sa pripraviť na rôzne spôsoby – pečené, varené, dusené, v polievkach, šalátoch alebo ako príloha. Ich prirodzená sladkosť sa dobre kombinuje s rôznymi ingredienciami, čo umožňuje nekonečné možnosti pri príprave chutných a zdravých jedál.
Záver
Zaradenie batatov do stravy prináša množstvo zdravotných výhod, od podpory trávenia a imunitného systému až po zníženie rizika chronických ochorení a podporu srdcového zdravia. Ich výživová hodnota a všestrannosť v kuchyni robia z batatov ideálnu súčasť vyváženej a zdravej stravy.
Z batatov si tiež môžete pripraviť aj domáce chrumkavé batatové hranolky. Vyskúšajte ale aj náš recept na zeleninový špíz, polievku z červenej šošovice a mrkvy, vegetariásnke fašírky, cestoviny s pestom, najlepšiu bryndzovú pomazánku či chutnú pečenú zeleninu na plechu.
Teraz si ale poďme spolu pripraviť bataty s bryndzou.
Ingrediencie
- 125 g bryndza,
- 4 ks bataty,
- 250 ml smotana na varenie,
- 1 ČL mletá červená paprika,
- 1 ČL celá rasca,
- 2 ks vajcia,
- 1 ČL mleté čierne korenie,
- 3 PL olej,
- 1 ks menší zväzok petržlenovej vňate
Postup receptu
1
Pripravíme si vopred všetky potrebné suroviny. Budeme potrebovať plech na pečenie alebo jánske sklo. Zapneme si rúru na 180 stupňov na horko-vzduch.
2
Plech si vymastíme olejom, stačí 1 polievková lyžica, prípadne použijeme olej v spreji.
3
Bataty nešúpeme, ale dobre ich umyjeme s kefkou pod teplou vodou. Nakrájame si ich na 1 cm hrubé kolieska. Nakrájané kolieska porozkladáme na plech, pokvapkáme olejom a dáme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme zhruba 15 minút.
4
Zatiaľ si pripravíme bryndzovú zálievku. V miske najskôr vymiešame vajíčka s bryndzou. Vajíčka sa pekne spoja s hutnou bryndzou do hladkého „krému“. Zamiešame aj rascu, korenie a červenú mletú papriku.
5
K vymiešanej zmesi z bryndze a vajíčok prilejeme smotanu a premiešame.
6
Po 15 minútach vyberieme predpečené bataty z rúry a zalejeme touto zmesou. Vrátime späť do rúry na ďalších 15 minút.
7
Po 15 minútach skontrolujeme, necháme podľa potreby ešte 2 – 3 minútky pripiecť „do hneda“. Po upečení vyberieme, posypeme nasekanými obľúbenými bylinkami – petržlenovou vňaťou alebo kôprom. Bataty s bryndzou podávame samé ako ľahšie hlavné jedlo alebo pripravíme ako prílohu k mäsu.
Veríme, že vám budú bataty s bryndzou chutiť, dobrú chuť. Vyskúšajte recept portálu Ženy v meste na pečené bataty s dvomi omáčkami.