Čas prípravy: 35 minút 
Čas pečenia: 30 minút
Počet porcií: 4

Overený a chutný recept na zapekané bataty s bryndzou, ktoré môžu slúžiť ako príloha alebo ako ľahká večera. Táto lahodná kombinácia sladkých batatov a slanej bryndze vám pohladí chuťové poháriky. Pripravte si bataty s bryndzou podľa overeného receptu portálu Chutné recepty

Zapekané bataty s bryndzou 

Chutný recept na zapekané bataty s bryndzou, ktoré môžu slúžiť ako príloha alebo ako ľahká večera. Táto lahodná kombinácia sladkých batatov a slanej bryndze vám pohladí chuťové poháriky. Toto jedlo zachutí aj tým najmenším, a to nielen kvôli jeho farebnosti. Bataty s bryndzou sa hodia aj ku grilovanému mäsu alebo rôznym omáčkam. Je to už len na vás, k čomu si ich pripravíte. 

Zapekané bataty s bryndzou predstavujú výnimočné spojenie tradičných slovenských chutí s modernými výživovými trendmi. Toto jedlo je nielen chutné, ale aj mimoriadne prospešné pre zdravie, vďaka svojim bohatým nutričným hodnotám.

Bataty, známe aj ako sladké zemiaky, sú výborným zdrojom vitamínov A a C, ktoré podporujú imunitný systém a zrak. Ich vysoký obsah vlákniny zlepšuje trávenie a prispieva k pocitu sýtosti. Okrem toho sú bohaté na antioxidanty, ktoré môžu pomáhať v boji proti voľným radikálom a znižovať riziko chronických ochorení.

Bryndza je tradičný slovenský syr vyrábaný z ovčieho mlieka, ktorý má dlhú históriu siahajúcu až do stredoveku. Tento fermentovaný syr je bohatý na probiotiká, ktoré podporujú zdravie tráviaceho traktu, a je tiež vynikajúcim zdrojom bielkovín a vápnika, čo pomáha pri budovaní a udržiavaní svalovej hmoty a zdravých kostí. Bryndza obsahuje aj vitamín B12, dôležitý pre tvorbu červených krviniek a správne fungovanie nervového systému.

Hoci bataty nie sú tradičnou slovenskou surovinou, ich popularita vzrástla vďaka výživovým hodnotám a všestrannosti v kuchyni. Spojenie batatov s bryndzou predstavuje moderný twist na tradičné slovenské chute, pričom prináša množstvo zdravotných benefitov. Kombinácia vlákniny z batatov a probiotík z bryndze môže zlepšiť tráviaci systém a podporiť zdravé črevá. Vysoký obsah draslíka v batatoch pomáha regulovať krvný tlak a znižovať riziko kardiovaskulárnych ochorení, zatiaľ čo vitamín C a probiotiká spolupracujú na posilnení imunitného systému.

Zapekané bataty s bryndzou môžu byť ešte chutnejšie, ak sa pridajú ďalšie suroviny, ako sú cesnak, cibuľa, čerstvé bylinky (napríklad rozmarín alebo tymián) či špenát. Tento pokrm ponúka nielen skvelú chuť, ale aj vizuálne príťažlivú kombináciu farieb a textúr. Môžete pridať aj rôzne druhy syrov pre zaujímavejšie kombinácie. Je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha k mäsitým pokrmom, a je tiež ideálny pre vegetariánov, ktorí hľadajú chutné a výživné jedlá.

Zapekané bataty s bryndzou sú skvelým príkladom toho, ako sa dá spojiť tradičné s moderným a vytvoriť jedlo, ktoré je nielen lahodné, ale aj prospešné pre zdravie.

Benefity batatov 

Bataty, známe aj ako sladké zemiaky, sú výživnou a chutnou potravinou, ktorú by sme mali zaradiť do našej stravy z viacerých dôvodov:

1. Bohatý zdroj vitamínov a minerálov

Bataty sú výborným zdrojom vitamínov A, C a B6. Vitamín A je dôležitý pre zdravie očí, podporuje imunitný systém a udržuje zdravú pokožku. Vitamín C posilňuje imunitný systém a je nevyhnutný pre zdravie pokožky a tkanív. Vitamín B6 zohráva kľúčovú úlohu v metabolizme a pri tvorbe červených krviniek.

2. Vysoký obsah vlákniny

Vláknina je nevyhnutná pre správne fungovanie tráviaceho systému. Konzumácia batatov môže pomôcť predchádzať zápche a podporiť zdravú črevnú mikroflóru. Vysoký obsah vlákniny tiež prispieva k pocitu sýtosti, čo môže byť prospešné pre tých, ktorí sa snažia udržiavať alebo znižovať svoju hmotnosť.

3. Antioxidanty

Bataty obsahujú množstvo antioxidantov, vrátane beta-karoténu, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A. Antioxidanty pomáhajú chrániť bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi, čo môže znižovať riziko chronických ochorení, ako sú srdcové choroby a rakovina.

4. Nízky glykemický index

Bataty majú nižší glykemický index v porovnaní s obyčajnými zemiakmi, čo znamená, že spôsobujú pomalšie a stabilnejšie zvyšovanie hladiny cukru v krvi. To je obzvlášť výhodné pre ľudí s cukrovkou alebo pre tých, ktorí sa snažia kontrolovať svoju hmotnosť.

5. Protizápalové vlastnosti

Obsahujú zlúčeniny s protizápalovými vlastnosťami, ako sú antokyány, ktoré môžu pomôcť znížiť zápal v tele. To môže byť prospešné pri prevencii a liečbe zápalových ochorení, ako sú artritída a zápalové ochorenia čriev.

6. Podpora srdcového zdravia

Vysoký obsah draslíka v batatoch pomáha regulovať krvný tlak a znižovať riziko kardiovaskulárnych ochorení. Draslík vyrovnáva účinky sodíka a prispieva k udržiavaniu zdravého krvného tlaku.

7. Univerzálnosť v kuchyni

Bataty sú mimoriadne všestranné a môžu sa pripraviť na rôzne spôsoby – pečené, varené, dusené, v polievkach, šalátoch alebo ako príloha. Ich prirodzená sladkosť sa dobre kombinuje s rôznymi ingredienciami, čo umožňuje nekonečné možnosti pri príprave chutných a zdravých jedál.

Záver

Zaradenie batatov do stravy prináša množstvo zdravotných výhod, od podpory trávenia a imunitného systému až po zníženie rizika chronických ochorení a podporu srdcového zdravia. Ich výživová hodnota a všestrannosť v kuchyni robia z batatov ideálnu súčasť vyváženej a zdravej stravy.

Z batatov si tiež môžete pripraviť aj domáce chrumkavé batatové hranolky. Vyskúšajte ale aj náš recept na zeleninový špíz, polievku z červenej šošovice a mrkvy, vegetariásnke fašírky, cestoviny s pestom, najlepšiu bryndzovú pomazánku či chutnú pečenú zeleninu na plechu. 

Teraz si ale poďme spolu pripraviť bataty s bryndzou. 

Ingrediencie

  • 125 g bryndza,
  • 4 ks bataty,
  • 250 ml smotana na varenie, 
  • 1 ČL mletá červená paprika,
  • 1 ČL celá rasca,
  • 2 ks vajcia,
  • 1 ČL mleté čierne korenie, 
  • 3 PL olej,
  • 1 ks menší zväzok petržlenovej vňate

Postup receptu

1

Pripravíme si vopred všetky potrebné suroviny. Budeme potrebovať plech na pečenie alebo jánske sklo. Zapneme si rúru na 180 stupňov na horko-vzduch.

Pripravíme suroviny. Foto - Andrea

2

Plech si vymastíme olejom, stačí 1 polievková lyžica, prípadne použijeme olej v spreji.

Vymastíme plech. Foto - Andrea

3

Bataty nešúpeme, ale dobre ich umyjeme s kefkou pod teplou vodou. Nakrájame si ich na 1 cm hrubé kolieska. Nakrájané kolieska porozkladáme na plech, pokvapkáme olejom a dáme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme zhruba 15 minút. 

Predpečieme. Foto - Andrea

4

Zatiaľ si pripravíme bryndzovú zálievku. V miske najskôr vymiešame vajíčka s bryndzou. Vajíčka sa pekne spoja s hutnou bryndzou do hladkého „krému“. Zamiešame aj rascu, korenie a červenú mletú papriku.

Pripravíme bryndzu. Foto - Andrea

5

K vymiešanej zmesi z bryndze a vajíčok prilejeme smotanu a premiešame.

Prilejeme smotanu. Foto - Andrea

6

Po 15 minútach vyberieme predpečené bataty z rúry a zalejeme touto zmesou. Vrátime späť do rúry na ďalších 15 minút.

Pečieme. Foto - Andrea

7

Po 15 minútach skontrolujeme, necháme podľa potreby ešte 2 – 3 minútky pripiecť „do hneda“. Po upečení vyberieme, posypeme nasekanými obľúbenými bylinkami – petržlenovou vňaťou alebo kôprom. Bataty s bryndzou podávame samé ako ľahšie hlavné jedlo alebo pripravíme ako prílohu k mäsu.

Podávame. Foto - Andrea

Veríme, že vám budú bataty s bryndzou chutiť, dobrú chuť. Vyskúšajte recept portálu Ženy v meste na pečené bataty s dvomi omáčkami.

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu