Čas prípravy: 60 minút
Čas sterilizácie – zavárania: 20 minút
Množstvo: 7 ks 0,7 l pohárov

Najlepšie chrumkavé zavárané uhorky v sladkokyslom náleve. Kuchyňa portálu Chutné recepty vám poradí ako si pripraviť najlepšie zavárané uhorky veľmi podrobne a máme pre vás aj užitočné rady, ktoré sa vám pri zaváraní uhoriek zaručene zídu. 

Zavárané uhorky 

Uhorková sezóna sa blíži a mnohí z nás sa chystajú zavárať všeličo, najmä uhorky. Čo je lepšie ako domáce zavárané uhorky, ktoré budú chutiť presne tak ako od babičky. Máme pre vás postup, presne krok po kroku, ako si pripraviť najlepšie zavárané uhorky.

Zaváranie je starodávna metóda konzervácie potravín, ktorá umožňuje predĺžiť ich trvanlivosť. Proces zavárania zahŕňa namáčanie uhoriek v zaváracom roztoku z octu, vody, soli a prípadne cukru. Tento roztok pomáha zabrániť rastu baktérií a plesní, čo umožňuje dlhšie skladovanie.

Zavárané uhorky môžu obsahovať prospešné probiotiká. Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré posilňujú zdravie tráviaceho systému a pomáhajú udržiavať zdravú baktériovú rovnováhu v čreve. Nie všetky zavárané uhorky však obsahujú probiotiká, preto je dôležité si vybrať fermentované uhorky, ktoré boli vyrábané pomocou metódy, ktorá zachováva probiotické kultúry.

Uhorky, ktoré sú zavarené, majú vynikajúcu osviežujúcu chuť, čo ich robí populárnou prísadou do jedál, šalátov a sendvičov. Ich kyslosť môže pomôcť oživiť chuťové poháriky a dodávať pokrmom zaujímavý kontrast. Uhorky samy osebe sú nízkokalorické a obsahujú vitamíny A, K a C, draslík, horčík a antioxidanty. Zaváranie uhoriek zachováva množstvo týchto živín, čo znamená, že môžete získať ich výhody aj zo zaváraných uhoriek.

Existuje mnoho rôznych spôsobov ako pripraviť zavárané uhorky, vrátane tradičných kyslých uhorkových nálevov, sladkých nálevov, zavárania s rôznymi prísadami ako cesnak, kôpor, koreniny a iné. To vám umožňuje prispôsobiť chuť a štýl zaváraných uhoriek podľa vašich preferencií.

Vyskúšajte aj náš recept na zaváranú cuketu, kvasené uhorky, domácu čalamádu alebo na nálev na uhorky.

Rady nad zlato (zavárané uhorky)

  • nálev si pripravíme deň vopred, pretože sa musí vychladiť, a ušetríme si tak čas (uskladňujeme ho v chladničke)
  • poháre na zaváranie dôkladne umyjeme (ideálne v umývačke riadu), viečka si sterilizujeme (povaríme ich 15 minút vo vriacej vode, potom osušíme) deň vopred, taktiež nám to ušetrí čas pri zaváraní uhoriek na druhý deň
  • vždy nakladáme iba čerstvé uhorky, nikdy nie zmäknuté, prezreté a ani nahnité
  • väčšie uhorky (viac ako 12 cm) nie sú na zaváranie veľmi vhodné
  • najzdravšie sú domáce uhorky, ktoré si dopestujeme sami, prípadne si ich zakúpime u lokálnych pestovateľov
  • pri sterilizovaní by sme mali dbať na maximálnu čistotu pohárov, viečok, rúk, ale aj plôch, aby sme zamedzili kazeniu zaváranín 
  • všetky uhorky musia byť dôkladne umyté a osušené
  • viečka musia byť čisté, suché a nepoškodené
  • na zaváranie sú najlepšie 0,7 l poháre so širokým vrchom, uhorky sa nám budú lepšie nakladať, môžeme použiť samozrejme aj menšie poháre, je to na vás 
  • je dôležité, aby uhorky neplávali v pohári, ale, aby ani neboli natlačené, viečka sa musia dať dobre uzavrieť 
  • nálev by mal byť pod okrajom 5 – 10 mm a uhorky by mali byť úplne ponorené a nevytŕčať z nálevu
  • ak zvolíme skrutkovacie viečka, poriadne ich uzavrieme, ak použijeme viečka zatláčacie, musíme následne použiť špeciálnu hlavu na uzatvorenie pohárov
  • pri sterilizovaní uhoriek by mala voda siahať do 2/3 výšky pohára a v jednom hrnci sa vždy zavárajú rovnaké veľkosti pohárov
  • uhorky zavárame krátko, keď nám začne voda v hrnci vrieť, stopneme max. 3 minúty, po tomto čase ihneď poháre vyberieme, aby uhorky ostali pekné zelené a chrumkavé
  • po zaváraní by sa mali poháre ochladiť, aby sa tak ukončil proces zavárania
  • s horúcimi pohármi  pracujeme vždy opatrne, aby sme si neublížili a vyhli sa tak aj nehodám
  • ak robíte uhorky prvýkrát, nerobte ich naraz z veľkého množstva (napr. 10 kg), pretože je to časovo náročnejšie, postačí vám aj menšia dávka, lepšie sa ich takto naučíte zavárať
  • uhorky ochutnávajte najskôr po mesiaci od zavárania, aby mali čas „vyzrieť“

Ingrediencie 

nálev na 3,30 kg uhoriek (7 ks 0,7 l pohárov)

  • 3,30 kg menšie uhorky „nakladačky“ (5 – 10 cm),
  • 1 ks (100 g) Zeko alebo Marco Polo nakladač (pri iných by ste si mali všímať zloženie),
  • 0,5 l kvasný liehový ocot,
  • 1 menšia šálka kryštálový cukor (150 g), pokojne aj viac, podľa chuti,
  • 2 l voda
  • na dochutenie: kôpor, cibuľa, mrkva, cesnak, feferónky, podľa chuti

nálev na 10 kg uhoriek (21 ks 0,7 l pohárov)

  • 10 kg menšie uhorky „nakladačky“ (5 – 10 cm),
  • 3 ks (100 g) Zeko alebo Marco Polo nakladač (pri iných si všímajte zloženie),
  • 1,5 l kvasný liehový ocot,
  • 3 menšie šálky kryštálový cukor (450 g), pokojne aj viac, podľa chuti,
  • 6 l voda,
  • na dochutenie: kôpor, cibuľa, mrkva, cesnak, feferónky, podľa chuti

Postup receptu

Ako prvé si pripravíme nálevDo vody pridáme všetky suroviny a varíme 5 minútNálev necháme vychladnúť. Potrvá to dlhšie, samozrejme, záleží od množstva nakladaných uhoriek. Uhorky dôkladne umyjeme v dostatočnom množstve vody, aj na 3 krát, záleží od ich znečistenia, stopky odstránime a potom ich osušíme. Poháre na zaváranie umyjeme, viečka sterilizujeme (povaríme 15 minút vo vriacej vode) a následne osušíme.

Umyjeme uhorky a pripravíme si nálev. Foto - Nela

2

Pripravíme si suroviny na dochutenie. Kôpor, cibuľu a mrkvu nakrájame na kolieska a pridáme aj celý cesnak a feferónky podľa chuti. Do čistého pohára ukladáme uhorky, odspodu tie väčšie a postupne menšie. Snažíme sa čo najlepšie využiť priestor. Uhorky vkladáme na stojato, prípadne aj vodorovne, záleží to od voľného priestoru. Medzi uhorky pridáme podľa chuti kôpor, cibuľu, mrkvu, cesnak, feferónky. Niekde pridávajú aj zelerovú vňať, hroznový list, zázvor, ale aj ďalšie koreniny. 

Ukladáme uhorky. Foto - Nela

3

Do pohárov s uhorkami pomaly nalejeme nálev, ktorý by mal siahať 5 – 10 mm pod okraj. Uhorky by mali byť úplne ponorené. Hrdlo pohára dôkladne poutierame čistou utierkou a pohár poriadne uzavrieme sterilizovaným suchým viečkom. Ak máme štrubovacie poháre, stačí ich pevne zatiahnuť, ak sme zvolili zatláčacie viečka, potrebujeme ich uzavrieť špeciálnou hlavou.

Nalejeme nálev. Foto - Nela

4

Do väčšieho hrnca vkladáme poháre rovnakej veľkosti. Dolejeme studenú vodu, ktorá by mala siahať do 2/3 pohárov. Necháme priviesť do varu a od toho času povaríme 2 – 3 minúty a ihneď vyberáme. Potrebujeme docieliť ukončenie zavárania, aby uhorky ostali pekne zelené a chrumkavé. Pomôžeme si aj tak, že poháre vložíme do iného hrnca, do ktorého postupne dolievame studenú vodu.

Zavaríme. Foto - Nela

5Takto ochladené poháre s uhorkami poutierame a preložíme ich dnom hore na podložku. Prikryjeme utierkou, alebo aj dekou. Necháme úplne vychladiť. Viečka by mali byť pritiahnuté, ale, ak by sa stalo, že viečko veľmi nepriľnulo, uložte zavárané uhorky do chladničky a potom ich po mesiaci skonzumujte. Sterilizované poháre skladujeme na tmavom a chladnom mieste, aby uhorky nestratili na farbe, a zavárané uhorky máme hotové. 

Uložíme do tmy. Foto - Nela

Zavárané uhorky nie sú také náročné na prípravu, ako sa môže zdať. Ak plánujete zavárať, skúste tieto recepty na zaváranie – zavárané lečo alebo kapia v oleji. Tieto, ale aj ďalšie iné recepty nájdete na webe Ženy v meste. A tu je recept na originál znojemské uhorky.

Videorecept 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu