Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 15 minút
Počet porcií: 2 (7 – 8 ks)
 
Pripravte si najlepšie banánové palacinky, ktoré majú minimum kalórií. Sú chutné, zdravé a veľmi jednoduché na prípravu. Ak rozmýšľate nad ľahkým obedom alebo večerou, banánové palacinky sú dobrá voľba. 

Banánové palacinky 

Receptov na palacinky existuje nespočetne veľa. Viete si ich pripraviť na sladko a na slano, s rôznymi ingredienciami, na rôzne spôsoby, zdravšie a menej zdravé. Nech už si ich pripravujete akokoľvek, nikdy človeka neomrzia. Možno je to aj tým, že si ich viete naplniť vždy niečím iným – nutellou, džemom, tvarohovou plnkou, grankom, ovocím, kakaom, šľahačkou a pod. Vyskúšajte naše banánové palacinky, ktoré výborne ladia s nutellou a šľahačkou. 

Banánové palacinky patria medzi tie jedlá, ktoré sú obľúbené po celom svete. Sú jednoduché na prípravu a predstavujú skvelú voľbu na raňajky, desiatu alebo dokonca ako dezert. Sú veľmi zdravé a výživné, pretože banány sú bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu. Obsahujú vitamín C, vitamíny skupiny B, draslík, horčík a vlákninu, čo je dôležité pre zdravie tráviaceho systému. Banány sú tiež bohaté na antioxidanty, (vitamín C) ktorý pomáha chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi.

Pri príprave banánových palaciniek je možné upraviť recept tak, aby bol zdravší. Môžete použiť celozrnnú múku namiesto bielej múky, použiť menej cukru alebo nahradiť ho prírodnými sladidlami, ako je med alebo javorový sirup, a tiež môžete pridať do cesta ovsené vločky alebo ďalšie zdravé prísady podľa vášho výberu. V našom recepte použijeme špaldovú múku a na dosladenie lyžičku škorice.

Pri pečení je dôležité použiť kvalitné tuky. Namiesto masla alebo mastného oleja je možné použiť zdravšie alternatívy, ako je napríklad kokosový olej, ktorý obsahuje zdravé tuky a dodá palacinkám charakteristickú chuť. Ten použijeme aj v našom recepte. 

Dôležité je aj množstvo a spôsob podávania. Ak sa banánové palacinky podávajú s čerstvým ovocím, jogurtom alebo orechmi, môžu byť ešte zdravšou a výživnejšou voľbou.

Obľúbené palacinky

Palacinky teda rozhodne patria k jedlám, ktoré si viete pripraviť rôzne a s rôznymi ingredienciami, naplniť rôznymi plnkami a ozdobiť rôznym ovocím. Okrem toho si ich viete pripraviť aj na slano, čo najviac oceňujú milovníci slaných pokrmov.

Väčšinu palaciniek si viete pripraviť veľmi rýchlo a jednoducho. Zhrnuli sme pre vás niekoľko tipov na tie najobľúbenejšie palacinky: 

Ingrediencie

  • 2 ks zrelé banány, 
  • 2 ks vajcia,
  • 1 ČL škorica,
  • štipka soli,
  • kokosový olej (alternatíva: slnečnicový olej),
  • 1 hrnček špaldová múka (alternatíva: hladká alebo polohrubá múka),
  • 1 hrnček mlieko

Postup receptu: banánové palacinky

Všetky suroviny okrem oleja zmiešame spolu na hladkú hmotu. Cesto môžete vymiešať aj mixérom, budete to mať rýchlejšie. 

Pripravíme si cesto. Foto - Jaja

2Na rozpálenú panvicu s trochou kokosového oleja pridáme naberačkou cesto a pečieme. Po chvíli palacinku obrátime a pečieme až kým nenaberie peknú zlatohnedú farbu aj z druhej strany. Takto pečieme všetky palacinky. 

Pečieme. Foto - Jaja

3

Banánové palacinky sú hotové a podávame ich s hocičím, čo máme radi. My vám odporúčame javorový sirup a ovocie. Dobrú chuť. 

Plníme. Foto - Jaja

Vyskúšajte napríklad aj recepty na sladké palacinky z portálu Ženy v meste – klasické palacinky s tvarohom alebo fantastické palacinky, ktoré sa nelepia.

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu