Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 35 minút
Počet porcií: 4
 

Chutné a zdravé šošovicové fašírky. Fit recept na jednoduchý obed alebo večeru. Ako prílohu si k nim môžete zvoliť napríklad šalát alebo zemiakovú kašu, no možností je viac. Pripravte si chutné jedlo spolu s portálom Chutné recepty.

Šošovicové fašírky

Najlepšie a najchutnejšie šošovicové fašírky sú skvelým tipom na zdravý obed alebo večeru. Ako prílohu si k nim môžete zvoliť napríklad šalát alebo zemiakovú kašu, no možností je viac. Tento recept vám obohatí jedálniček o zdravú alternatívu klasických fašírok. Určite si ho uložte a pripravte si jednoduché šošovicové fašírky do 1 hodinky. 

Šošovicové fašírky nie sú len chutnou alternatívou k tradičným mäsitým fašírkam, ale sú aj bohaté na živiny. Obsahujú vysoký podiel bielkovín, vlákniny a dôležitých živín ako železo, horčík a vitamíny skupiny B. Tieto fašírky sú ideálnym spôsobom, ako doplniť svoj jedálniček o zdravé živiny.

Pre ľudí trpiacich celiakiou alebo s citlivosťou na lepok, predstavujú šošovicové fašírky vynikajúcu bezlepkovú alternatívu. Bez múky a lepkových zložiek sú ľahko stráviteľné a šetrné k tráviacemu systému. Vďaka svojmu nízkemu obsahu tuku sú šošovicové fašírky vhodnou voľbou pre tých, ktorí dbajú na zdravý životný štýl alebo sa snažia udržať si zdravú hmotnosť. Sú tiež ekologickou alternatívou, pretože na ich pestovanie sa spotrebuje menej vody a zdrojov ako pri chove zvierat na mäso.

Jednou z výhod šošovicových fašírok je ich všestrannosť. Môžete ich prispôsobiť svojim chuťovým preferenciám pridaním rôznych korenín, byliniek alebo zeleniny. To umožňuje vytvorenie jedinečných a chutných jedál podľa vašich predstáv. Okrem chuti majú šošovicové fašírky aj mnohé zdravotné výhody. Konzumácia šošovicových fašírok môže prispieť k zdraviu srdca, regulácii hladiny cukru v krvi a zlepšeniu trávenia, vďaka ich nízkemu glykemickému indexu.

Navyše, príprava šošovicových fašírok je jednoduchá a rýchla, čo ich robí ideálnym jedlom pre tých, ktorí majú obmedzený čas na prípravu jedál alebo nechcú tráviť veľa času v kuchyni. Tieto informácie ukazujú, že šošovicové fašírky nie sú len jedlom, ale aj zdravou a výživnou voľbou, ktorá môže prispieť k vášmu celkovému zdraviu a pohode.

Pripravte si s nami aj vegetariánske fašírky, fašírky pečené v rúre, cuketové fašírky so syrom alebo klasické fašírky.

Benefity šošovice

Šošovica je výživná strukovina, ktorá má mnoho zdravotných výhod a dôvodov, prečo by ste ju mali zaradiť do svojho jedálnička:

  1. Vysoký obsah bielkovín: Šošovica je bohatá na bielkoviny, čo ju robí skvelou voľbou pre vegetariánov alebo tých, ktorí hľadajú alternatívu k mäsu. Bielkoviny sú dôležité pre rast a opravu tkanív v tele.

  2. Bohatá na vlákninu: Vláknina v šošovici podporuje zdravie tráviaceho systému a pomáha udržiavať zdravú hladinu cholesterolu v krvi. Pravidelná konzumácia vlákniny môže tiež pomôcť s reguláciou hmotnosti a zlepšením črevnej mikroflóry.

  3. Nízky glykemický index: Šošovica má nízky glykemický index, čo znamená, že sa sacharidy z nej uvoľňujú pomaly do krvi. To pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi a zabraňuje rýchlym zvýšeniam a poklesom hladiny cukru.

  4. Bohatá na živiny: Šošovica obsahuje rôzne dôležité živiny, ako sú železo, horčík, draslík, vitamíny skupiny B a ďalšie. Tieto živiny sú dôležité pre zdravie srdca, kostí, svalov a celkové fungovanie organizmu.

  5. Podpora zdravia srdca: Šošovica obsahuje antioxidanty a zdravé tuky, ktoré môžu pomôcť chrániť srdce pred chorobami a znižovať riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.

  6. Regulácia hmotnosti: Vďaka svojmu vysokému obsahu bielkovín a vlákniny môže šošovica pomôcť udržiavať pocit sýtosti dlhšie, čo môže viesť k nižšiemu príjmu kalórií a lepšej regulácii hmotnosti.

  7. Podpora tráviaceho systému: Vláknina obsiahnutá v šošovici môže pomôcť pri regulácii trávenia a zlepšení črevnej mikroflóry, čo má prospešný vplyv na celkové zdravie tráviaceho systému.

  8. Podpora zdravia kostí: Šošovica obsahuje dôležité minerály ako je horčík a draslík, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie kostí a svalov.

Tieto benefity robia šošovicu vynikajúcou voľbou pre každodennú stravu a jej pravidelná konzumácia môže prispieť k celkovému zdraviu a pohode.

Máme pre vás aj niekoľko tipov na recepty so šošovicou, ako je napríklad šošovicový šalát, šošovicový prívarok, zdravá šošovicová polievka, polievka z červenej šošovice alebo kyslá šošovicová polievka.

Ingrediencie

  • 150 g šošovica,
  • 80 g vlašské orechy,
  • 2 ks šalotka (alebo iná cibuľa),
  • 4 strúčiky cesnaku,
  • 2 ks vajcia,
  • 100 g ovsená múka (alebo klasická),
  • 4 PL olivový olej,
  • soľ, mleté čierne korenie, lahôdková paprika – podľa chuti

Postup receptu

1Ako prvé začneme na miernom plameni opekať vlašské orechy zhruba 7 – 10 minút. Môžeme použiť orechy, aké máme radi. Dodajú fašírkam výbornú chuť. Dávame pozor, aby sa nepripálili, ale len jemne opiekli – budú chutnejšie a aromatickejšie.

Opečieme orechy. Foto - Andrea

2

Kým sa orechy opekajú, poriadne prepláchneme 150 g červenej šošovice. Následne dáme šošovicu variť, stačí jej 5 minút. Ak sa mierne rozvarí, nevadí, budú sa z nej ľahšie formovať samotné fašírky.

Uvaríme šošovicu. Foto - Andrea

3

Keď sú orechy opečené, vysypeme si ich z panvice na dosku na krájanie. Krájame ich však, až keď vychladnú. Môžeme ich rozmrviť aj v mažiari, je to rýchlejšie a praktickejšie.

Nakrájame orechy. Foto - Andrea

4

Uvarenú šošovicu opäť prepláchneme.

Prepláchneme šošovicu. Foto - Andrea

5

Následne si všetky ingrediencie zmiešame v miske. Šalotku alebo cibuľu nakrájame nadrobno, cesnak prelisujeme, orechy nasekáme, okoreníme, pridáme olej, vajcia a múku. Ovsenú múku si pripravíme tak, že rozmixujeme vločky. (Prípadne použite vami preferovanú múku.)

Vymiešame. Foto - Andrea

6

Z tohto množstva vytvoríme guličky. Vytvoríme tak 14 – 16 ks. Rozložíme ich na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie.

Urobíme guličky. Foto - Andrea

7

Dáme piecť na 160 stupňov, na horkovzduch. Fašírky sú hotové po 30 minútach pečenia. Podávame so zemiakmi, jogurtovým dressingom alebo ochuteným zeleninovým šalátom.

Pečieme. Foto - Andrea

Veríme, že vám budú šošovicové fašírky chutiť, dobrú chuť. Skúste aj recept portálu Ženy v meste na pštrosie vajcia

Videorecept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu