Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 10 minút
Počet porcií: 4

Rýchly a chutný recept na zdravú zeleninovú omáčku na cestoviny. Stačiť vám bude iba zopár ingrediencií a výsledok stojí za to. Zeleninová omáčka má veľa živín a vitamínov, navyše, fakt, že je taká chutná je skvelý bonus. Zeleninová omáčka na cestoviny podľa receptu portálu Chutné recepty stojí za vyskúšanie. 

Zeleninová omáčka na cestoviny

Máte chuť na niečo ľahké a rýchle? Ste tu správne. Zeleninová omáčka na cestoviny je dokonale vychutená a veľmi zdravá. Chutiť budú aj deťom, takže sa naje celá rodina. Navyše, ich príprava vám nezaberie veľa času a ušetríte si okrem času aj energiu. K omáčke si môžete poprípade pripraviť aj grilované kuracie prsia, ak by ste chceli viac bielkovín. Zeleninová omáčka na cestoviny podľa nášho podrobného foto-receptu vám zaručene zachutí. 

Pri príprave zeleninovej omáčky môžete použiť rôzne druhy zeleniny. Základné druhy zeleniny, ako sú paradajky, cibuľa, paprika a mrkva, môžu tvoriť základ omáčky. Môžete však experimentovať s inými druhmi zeleniny podľa svojich preferencií a sezónnych možností. Existuje mnoho spôsobov, ako prípravu zeleninovej omáčky na cestoviny ozvláštniť. Môžete si vybrať medzi hladkou omáčkou, ktorá je zmixovaná do hladka, alebo omáčkou s kúskami zeleniny, ktorá dodá cestovinám textúru.

Okrem základnej zeleniny môžete do omáčky pridať rôzne bylinky a korenie, ako napríklad bazalku, oregano, tymian, sušené čili alebo čerstvý cesnak. Tieto prísady pridávajú omáčke výraznejší chuťový profil. Ak máte radi omáčky s hladšou konzistenciou, môžete ich zriediť vývarom alebo smotanou. Naopak, ak preferujete hustejšiu omáčku, môžete ju variť dlhšie, aby sa zahusťovala prirodzene.

Po pridaní omáčky k cestovinám môžete pridať rôzne doplnky, ako sú čerstvé bylinky, nasekané orechy alebo strúhaný syr. Tieto ingrediencie pridávajú do jedla dodatočnú vrstvu chuti a textúry.

Zeleninová omáčka na cestoviny je skvelým jedlom na prejavenie kreativity. Experimentujte s rôznymi kombináciami zeleniny, byliniek, korení a iných prísad, aby ste vytvorili omáčku presne podľa svojich chuťových preferencií.

Ak ste milovníkom cestovín, odporúčame vám vyskúšať náš recept na cestoviny s krevetami, bolonské špagety, cestoviny s lososovou omáčkou alebo cestoviny s tuniakom. Milovníkom zeleniny odporúčame šopský šalát alebo zelerový šalát s ananásom.

Obľúbené zeleninové omáčky na cestoviny 

Zeleninové omáčky sa stali veľmi obľúbenými. Často sa pripravujú práve v lete, keď máme doma kopec domácej zeleniny, s ktorou omáčky chutia úplne inak, oveľa lepšie. Zhrnuli sme pre vás niekoľko tipov na tie najobľúbenejšie omáčky na cestoviny, ktoré obsahujú zeleninu:

  1. Pesto: Pesto omáčka je známa svojou výraznou chuťou bazalky, vlašských orechov, parmezánu a olivového oleja. Je často podávaná s cestovinami, ako sú tagliatelle, penne alebo linguine, a dodáva im osviežujúci zelený nádych.

  2. Marinara: Klasická talianska omáčka, ktorá sa pripravuje z paradajok, cibule, cesnaku a byliniek ako bazalka a oregano. Je to vynikajúca univerzálna omáčka, ktorá sa hodí k rôznym druhom cestovín.

  3. Primavera: Táto omáčka zahŕňa rôzne druhy čerstvej zeleniny, ako sú paprika, cuketa, mrkva a brokolica, orestované na panvici s cesnakom a olejom. Je osviežujúca a farbistá, skvelá pre letné dni.

  4. Puttanesca: Kombinácia paradajok, olív, kapár, cesnaku a sušených červených korení tvorí omáčku s pikantnou a robustnou chuťou. Je to skvelá voľba pre tých, ktorí majú radi výrazné chute.

  5. Arrabbiata: Táto pikantná omáčka je založená na paradajkách, cesnaku, olivovom oleji a sušenom korení jalapeño alebo červenom korení. Je to skvelá voľba pre milovníkov pikantnej chuti.

  6. Ratatouille: Táto omáčka je zároveň aj pokrmom a zahŕňa dusenú zmes zeleniny, ako je baklažán, cuketa, paprika a paradajky. Môže byť podávaná na cestovinách alebo ako samostatný pokrm.

Tieto omáčky prinášajú rôzne chuťové profily a textúry, takže si môžete vybrať podľa svojich preferencií a nálady. Navyše nie sú zložité na prípravu, takže si ich môžete pripraviť hocikedy počas týždňa aj po náročnejšom dni v práci. Vyskúšajte aj náš recept na zálievku na cestovinový šalát.  A tu je zase recept na avokádovú omáčku na cestoviny, smotanovú omáčku na cestoviny a nivovú omáčku k mäsu

 

Ingrediencie 

  • 300 g obľúbené cestoviny,
  • 2 ks avokádo,
  • 1 šálka mrazený alebo čerstvý hrášok,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • citrónová šťava (z 2 citrónov),
  • 1 ks čerstvá čili paprička,
  • hrsť bazalky,
  • hrsť petržlenovej vňate,
  • soľ, čierne korenie – podľa chuti,
  • voliteľné: kukurica, olivy, cherry paradajky, parmezán (alebo iný syr)

Postup receptu: zeleninová omáčka na cestoviny

Ako prvé začneme prípravou ingrediencií. Pri avokáde vám odporúčame zvoliť odrodu hass (s tmavou šupkou), pretože je omnoho krémovejšie a chutnejšie. Okrem citrónu môžete na šťavu použiť aj limetky, je to na vás.

Pripravíme si ingrediencie. Foto - Andrea

2Následne si uvaríme cestoviny podľa obľuby. Zvoliť môžete aj celozrnné, hrachové, cícerové a podobne. 

3

Medzitým si pripravíme omáčku, ktorá je snáď najjednoduchšia zo všetkých omáčok. Všetky ingrediencie hodíme do mixéra a rozmixujeme ich dohladka. Šťavu z citróna môžete pridávať postupne, aby ste docielili želanú konzistenciu. Ak máte menej výkonný mixér, budete potrebovať viac šťavy. Zeleninová omáčka by mala byť vymixovaná dohladka, avšak ak máte radi inú konzistenciu, môžete si to prispôsobiť.

Vymiešame omáčku. Foto - Andrea

4

Keď máme cestoviny uvarené, zmiešame ich s omáčkou a s ingredienciami podľa chuti. My sme pridali kukuricu, čierne olivy a čerstvé cherry paradajky.

Zmiešame s cestovinami. Foto - Andrea

5

Nakoniec cestoviny už len ozdobíme syrom (my sme použili nastrúhaný parmezán), ich chuť tak vynikne ešte viac. Ozdobiť ich môžeme aj čerstvými bylinkami, špenátom alebo rukolou. Zeleninová omáčka vám zaručene bude chutiť. Prajeme vám dobrú chuť.

Ozdobíme. Foto - Andrea

Vyskúšajte aj recept portálu Ženy v meste na dokonalé cestoviny so zeleninou.

Videorecept 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu